Den 16-18 juni var det premiär för Makers Hackathon i Malmö. 3dp.se besökte eventet under den andra dagen och tog pulsen på några av deltagarna och utställarna.
Eventet ägde rum i Lostboyslab och The Industry Swedens nybyggda lokaler i östra Malmö. Målgruppen var alla som är intresserade av 3D-printing på något sätt, allt ifrån 3D CAD och design till materialutveckling och testning.
Själva konceptet hackathon går ut på att under 48 timmar jobba med idéer, koncept eller projekt tillsammans med de andra deltagarna för att hitta en väg framåt. Till sitt förfogande hade deltagarna en hel 3D-printfarm med runt 200 3D-skrivare.
Framsteg med barncykel
Ett av projekten, som 3dp.se skrivit om tidigare, var Marcus Bothas ”Skwiki Bike” för barn. Den ursprungliga cykeln var gjord av hoplimmade playwoodskivor och uppdraget var att undersöka om det var möjligt att 3D-printa alla delarna. Under andra dagen av hackathonet hade han skrivit ut nästan alla delarna till en modell i halva storleken.
– Jag har redan gjort några misstag och inser att jag måste göra en del designförändringar, framför allt när det gäller lager och bultar. Men jag tror i alla fall att det kommer vara möjligt att printa en cykel i full storlek, säger Marcus Botha och fortsätter:
– Det känns bra att ha något i händerna i alla fall som jag kan utgå ifrån. Det blir mycket tydligare än en ritning på datorn.
Printa hållfasta fixturer
Patrik Rosén, Technical sales och Application Engineer på 3DVerkstan, tog med sig sitt projekt i farten på väg ner från Stockholm till Malmö.
– Jag besökte en kund i Kumla på vägen hit och 3D-skannade tre stycken fixturer på under 15 min faktiskt! Ska printa dem i en Markforged X7 och i bästa fall får jag med mig dem hem igen så jag kan lämna dem till kunden, säger han.
Fixturerna skannades med en Freescan UE PRO från Shining3D, reverse engineering gjordes i Geomagic Design X och de printas i Onyx med kontinuerlig kolfiberförstärkning.
Långväga besökare
Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab och initiativtagare till eventet, säger att det kommit besökare från flera olika länder som Schweiz, England och Italien för att medverka på olika sätt: som deltagare, utställare eller bara allmänt nyfikna på eventet.
En av utställarna var Guilio Buscaroli från italienska Wasp. Företaget har gjort flera uppmärksammade projekt så som en pop-up-butik åt Dior på stranden i Dubai, kupolformade hus i lera och koppar som printas av apelsinskal.
Första installationen i Skandinavien
I Malmö passade Wasp på att visa upp två av sina 3D-skrivare, modellerna 4070 ZX och 4070 HDP som är för filament respektive pellets.
– Det är två av våra nya produkter i vår linje för industriell produktion. De har bland annat en större byggvolym än tidigare modeller, en vacuumbädd som gör det enkelt att ta av den färdigprintade delen och ett nytt extrudersystem för pelletsskrivaren, berättar Guilio Buscaroli.
De två skrivarna står numera hos Lostboyslab och är de första installationerna som gjorts i Skandinavien.
Skräckinjagande krokodil
Emil Cajfeldt, vd för The Industry Sweden, och Isac Andersson, vd för Ecorub, har flera pågående samarbeten ihop. För dagen testar de att printa en krokodil med en ny grön variant av Ecorubs egna material TPRR med återvunnet plast och gummi.
– Det var en kul idé att printa en krokodil som jag tänkte ha på bryggan därhemma. Det kanske skrämmer slag på någon, säger Isac Andersson och skrattar.
Den 1,5 meter långa krokodilen ska printas i tre delar och det beräknas ta cirka 8,5 timmar. Framöver räknar företaget med att lansera ett dussintal olika färger av sitt egenutvecklade material. Samarbetet med The Industry Sweden kommer att fortgå och förhoppningsvis resultera i fler material framöver.
– Vi har köpt The Industrys nya 3D-skrivare Magnum så vi kan göra tester på hemmaplan och få kortare ledtider. Vi hoppas även kunna dra igång printservice, säger Isac Andersson.
Öppet hus under fredagen
Under lunchtid på fredagen var det även öppet hus, som en del av Skåne Innovation Week. Besökare som var nyfikna på 3D-printing i största allmänhet eller det Lostboyslab och The Industry Sweden gör i synnerhet kunde då få en rundvisning i lokalerna.
Tanken är att Makers Hackathon ska bli ett återkommande event. Du kan läsa mer om eventet på hemsidan.