Nedslag under Makers Hackathon

Marcus Botha med en 3D-printad modell av sin “Skwiki Bike” som han jobbade med under Makers Hackathon. Foto: Anja Degerholm

Den 16-18 juni var det premiär för Makers Hackathon i Malmö. 3dp.se besökte eventet under den andra dagen och tog pulsen på några av deltagarna och utställarna.

Eventet ägde rum i Lostboyslab och The Industry Swedens nybyggda lokaler i östra Malmö. Målgruppen var alla som är intresserade av 3D-printing på något sätt, allt ifrån 3D CAD och design till materialutveckling och testning.

Själva konceptet hackathon går ut på att under 48 timmar jobba med idéer, koncept eller projekt tillsammans med de andra deltagarna för att hitta en väg framåt. Till sitt förfogande hade deltagarna en hel 3D-printfarm med runt 200 3D-skrivare.

Marcus Botha experimenterade under hackathonet med att skriva ut däcken till sin “Skwiki Bike” i ett flexibelt TPU-material.

Framsteg med barncykel

Ett av projekten, som 3dp.se skrivit om tidigare, var Marcus Bothas “Skwiki Bike” för barn. Den ursprungliga cykeln var gjord av hoplimmade playwoodskivor och uppdraget var att undersöka om det var möjligt att 3D-printa alla delarna. Under andra dagen av hackathonet hade han skrivit ut nästan alla delarna till en modell i halva storleken.

– Jag har redan gjort några misstag och inser att jag måste göra en del designförändringar, framför allt när det gäller lager och bultar. Men jag tror i alla fall att det kommer vara möjligt att printa en cykel i full storlek, säger Marcus Botha och fortsätter:

– Det känns bra att ha något i händerna i alla fall som jag kan utgå ifrån. Det blir mycket tydligare än en ritning på datorn.

De tre fixturerna har 3D-skannats med en Shining3D Freescan UE PRO och Reverse Engineering är gjord i Geomagic Design X, nästa steg för Patrik Rosén är att printa dem i en Markforged X7. Foto: Anja Degerholm

Printa hållfasta fixturer

Patrik Rosén, Technical sales och Application Engineer på 3DVerkstan, tog med sig sitt projekt i farten på väg ner från Stockholm till Malmö.

– Jag besökte en kund i Kumla på vägen hit och 3D-skannade tre stycken fixturer på under 15 min faktiskt! Ska printa dem i en Markforged X7 och i bästa fall får jag med mig dem hem igen så jag kan lämna dem till kunden, säger han.

Fixturerna skannades med en Freescan UE PRO från Shining3D, reverse engineering gjordes i Geomagic Design X och de printas i Onyx med kontinuerlig kolfiberförstärkning.

Långväga besökare

Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab och initiativtagare till eventet, säger att det kommit besökare från flera olika länder som Schweiz, England och Italien för att medverka på olika sätt: som deltagare, utställare eller bara allmänt nyfikna på eventet.

En av utställarna var Guilio Buscaroli från italienska Wasp. Företaget har gjort flera uppmärksammade projekt så som en pop-up-butik åt Dior på stranden i Dubai, kupolformade hus i lera och koppar som printas av apelsinskal.

Två nya tillskott i maskinparken hos Lostboyslab. På bilden: Emil Nielsen och Giulio Buscaroli.

Första installationen i Skandinavien

I Malmö passade Wasp på att visa upp två av sina 3D-skrivare, modellerna 4070 ZX och 4070 HDP som är för filament respektive pellets.

– Det är två av våra nya produkter i vår linje för industriell produktion. De har bland annat en större byggvolym än tidigare modeller, en vacuumbädd som gör det enkelt att ta av den färdigprintade delen och ett nytt extrudersystem för pelletsskrivaren, berättar Guilio Buscaroli.

De två skrivarna står numera hos Lostboyslab och är de första installationerna som gjorts i Skandinavien.

Ritning av krokodilen som ska printas i tre delar.

Skräckinjagande krokodil

Emil Cajfeldt, vd för The Industry Sweden, och Isac Andersson, vd för Ecorub, har flera pågående samarbeten ihop. För dagen testar de att printa en krokodil med en ny grön variant av Ecorubs egna material TPRR med återvunnet plast och gummi.

– Det var en kul idé att printa en krokodil som jag tänkte ha på bryggan därhemma. Det kanske skrämmer slag på någon, säger Isac Andersson och skrattar.

Isac Andersson, vd för Ecorub, med en del av krokodilen som printas i bakgrunden.

Den 1,5 meter långa krokodilen ska printas i tre delar och det beräknas ta cirka 8,5 timmar. Framöver räknar företaget med att lansera ett dussintal olika färger av sitt egenutvecklade material. Samarbetet med The Industry Sweden kommer att fortgå och förhoppningsvis resultera i fler material framöver.

– Vi har köpt The Industrys nya 3D-skrivare Magnum så vi kan göra tester på hemmaplan och få kortare ledtider. Vi hoppas även kunna dra igång printservice, säger Isac Andersson.

Albert Möller Nielsen från danska företaget Simply Print demonstrerade sin smarta mjukvara som via en Raspberry Pi kan övervaka fyra till sex 3D-skrivare och utföra olika åtgärder för att förenkla printprocessen.

Öppet hus under fredagen

Under lunchtid på fredagen var det även öppet hus, som en del av Skåne Innovation Week. Besökare som var nyfikna på 3D-printing i största allmänhet eller det Lostboyslab och The Industry Sweden gör i synnerhet kunde då få en rundvisning i lokalerna.

Tanken är att Makers Hackathon ska bli ett återkommande event. Du kan läsa mer om eventet på hemsidan.

Emil Nielsen på Lostboyslab visar en öppet hus-besökare från norska Sporveien i Oslo hur man kan mala ner plast för att sedan använda det som material att printa med.

Under fredagen och lördagen rullade ett schema med seminarier på olika teman. Här berättar Magnus Åberg från Siemens om ett par olika exempel som företaget jobbat med. Som en mellansula till ett par löparskor och personaliserade glasögonbågar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: