Ultimaker släpper tillägg för metallutskrifter

Från vänster: Miguel Calvo (CTO Ultimaker), Tobias Rödlmeier (Business Development Manager – Metal Ecosystem at BASF Forward AM), Andrea Gasperini (Product Manager Ultimaker) med ett “Ultimaker Metal Expansion Kit” som utvecklats av Ultimaker och BASF Forward AM. Foto: Pressbild

Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.

Expansionssatsen har utvecklats i samarbete med BASF Forward AM och ska göra 3D-printing i metall mer tillgänglig och betydligt billigare en andra lösningar. Enligt Ultimaker kan detta sätt att printa metalldelar vara upp emot 90 procent billigare än andra additiva metoder eller CNC-fräsning.

Ultimaker S5 kan med tillägget skriva ut applikationer, som enligt tillverkaren, klarar hög mekanisk belastning och termisk motståndskraft. Något som inte ens högpresterande termoplaster klarar av.

Delar som printats med “Ultimaker Metal Expansion Kit”. Foto: Pressbild

Filament i rostfritt stål

Det ska enkelt gå att skifta mellan utskrifter i plast och metall, och skrivaren kan automatiskt känna av vilket material som används med hjälp av NFC-teknik. Den nya funktionen är avsedd för att printa metalldelar så som verktyg, jiggar, fixturer, reservdelar, funktionella prototyper och hjälpkomponenter.

Med kittet följer bland annat filamenttråd i rostfritt stål (BASF Forward AM Ultrafuse 17-4 PH), stödmaterial (BASF Forward AM Ultrafuse Support Layer 300 g³), Ultimaker Print Core CC 0.4 och DD 0.4³, programvaran Ultimaker Cura med slicing-funktioner samt utbildningsmaterial via Ultimaker Academy.

Efterbearbetning på distans

Den printade delen kan skickas för efterbehandling genom en service som BASF erbjuder och processen kan följas online. Inom tio arbetsdagar skickas den färdigbearbetade delen tillbaka till kunden.

“Ultimaker Metal Expansion Kit” kan förbeställas från och med juli månad med leverans i september. I Sverige är bland andra 3DVerkstan återförsäljare av Ultimakers produkter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: