Ultimaker släpper tillägg för metallutskrifter

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 juni 2022
Från vänster: Miguel Calvo (CTO Ultimaker), Tobias Rödlmeier (Business Development Manager – Metal Ecosystem at BASF Forward AM), Andrea Gasperini (Product Manager Ultimaker) med ett ”Ultimaker Metal Expansion Kit” som utvecklats av Ultimaker och BASF Forward AM. Foto: Pressbild

Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya ”Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.

Expansionssatsen har utvecklats i samarbete med BASF Forward AM och ska göra 3D-printing i metall mer tillgänglig och betydligt billigare en andra lösningar. Enligt Ultimaker kan detta sätt att printa metalldelar vara upp emot 90 procent billigare än andra additiva metoder eller CNC-fräsning.

Ultimaker S5 kan med tillägget skriva ut applikationer, som enligt tillverkaren, klarar hög mekanisk belastning och termisk motståndskraft. Något som inte ens högpresterande termoplaster klarar av.

Delar som printats med ”Ultimaker Metal Expansion Kit”. Foto: Pressbild
Filament i rostfritt stål

Det ska enkelt gå att skifta mellan utskrifter i plast och metall, och skrivaren kan automatiskt känna av vilket material som används med hjälp av NFC-teknik. Den nya funktionen är avsedd för att printa metalldelar så som verktyg, jiggar, fixturer, reservdelar, funktionella prototyper och hjälpkomponenter.

Med kittet följer bland annat filamenttråd i rostfritt stål (BASF Forward AM Ultrafuse 17-4 PH), stödmaterial (BASF Forward AM Ultrafuse Support Layer 300 g³), Ultimaker Print Core CC 0.4 och DD 0.4³, programvaran Ultimaker Cura med slicing-funktioner samt utbildningsmaterial via Ultimaker Academy.

Efterbearbetning på distans

Den printade delen kan skickas för efterbehandling genom en service som BASF erbjuder och processen kan följas online. Inom tio arbetsdagar skickas den färdigbearbetade delen tillbaka till kunden.

”Ultimaker Metal Expansion Kit” kan förbeställas från och med juli månad med leverans i september. I Sverige är bland andra 3DVerkstan återförsäljare av Ultimakers produkter.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design