Bärande 3D-printad del godkänd för flyg

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 28 juni 2022
A-länken som blivit godkänd av EASA. Foto: Jan Brandes/Lufthansa Technik AG

Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.

Samarbetet handlar om att med 3D-printing hitta mer kostnadseffektiva sätt att producera flygplansdelar. I det här fallet rör det sig om en så kallad A-länk till en motor av modell IAE-U2500, som fått ett officiellt flygcertifikat av EASA (European Union Aviation Safety Agency). Den produceras på Aerotecs anläggning för additiv tillverkning i tyska Varel.

– Vi har tillverkat komponenter till flygplanskabinen, varav de allra flesta är gjorda av plast, med hjälp av 3D-printing i flera år. Nu kan vi visa att strukturellt relevanta metalldelar för användning utanför kabinen också kan tillverkas additivt och godkännas för flygoperationer, säger Sören Stark, Chief Operating Officer för Lufthansa Technik i ett pressmeddelande.

Förhindrar isuppbyggnad

Totalt används nio stycken A-länkar i motorn och dessa fixerar en ringformad luftvärmekanal i inloppskåpan och skyddar motorn från isuppbyggnad under flygning. A-länkarna tillverkas i titan med LPBF (Laser Powder Bed Fusion) och ska klara temperaturer upp emot 300 grader Celsius. Traditionellt tillverkas denna del genom en smidesprocess, men när den 3D-printas krävs inga jiggar eller formar i produktionen och dessutom går det åt mindre material.

Rigorösa tester har genomförts för att kontrollera den 3D-printade delens kvalitet. Tester visar bland annat att draghållfastheten är till och med bättre än i originalet.

Optimera geometrin

Den första flygcertifieringen av en bärande metallreservdel är bara ett första steg eftersom geometrin fortfarande till stor del motsvarar originaldelen. Framtida utveckling inom tekniken kommer också att göra det möjligt att utnyttja fördelarna med additiv tillverkning för riktad optimering av geometrin, till exempel för att göra delen lättare och med mindre material med bibehållen styrka och funktion. Båda partnerna har för avsikt att vidareutveckla dessa möjligheter framöver.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1