tisdag 28 mars – vecka 13
Freemelt har utvecklat E-PBF-systemet Freemelt ONE som är avsett för forsknings- och utvecklingsarbete. Foto: Pressbild
Svenska Freemelt har vind i seglen. Bolaget har på kort tid växt och fördubblat personalstyrkan. Nu tas också en ny vd in för att fortsätta den påbörjade tillväxtresan.
Från och med den 18 oktober är det Daniel Gidlund som kommer stå vid rodret. Han kommer närmast från en tjänst på Sandvik Mining & Rock Solutions, som Vice President Sales för Division Parts & Services. Han har haft flera ledande positioner på Sandvik sedan 2008 med fokus på internationell tillväxt.
Daniel Gidlund ersätter grundaren Ulric Ljungblad som på eget initiativ lämnar vd-posten och får en ny position som CIO, Chief Innovation Officer, och blir även ny styrelseledamot i företaget.
– När jag tog över som vd 2019 var vi tio anställda och vi hade just levererat vårt första Freemelt ONE-system. Resan vi gjort under min ledning, med bland annat notering på Nasdaq First North Growth Market, som nu resulterat i kontinuerlig god försäljning samt ett mycket större men fortfarande unikt kvalificerat team på trettiofem personer har varit oerhört stimulerande och något jag är stolt över, säger Ulric Ljungblad.
Freemelt skriver i ett pressmeddelande att företaget nu går in i en ny fas med ett större fokus på industrialisering. Det senaste året har antalet anställda fördubblats och numera är det totalt 35 medarbetare. Försäljningen av Freemelt ONE har också ökat i snabb takt.
Det finns därför ett behov av att strukturera organisationen för att möjliggöra för en storskalig leverans av maskiner och support till internationella kunder. Det är det som kommer att bli Daniel Gidlunds viktigaste uppgift framåt i rollen som vd.
– Jag ser fram emot att leda och fortsätta bygga en organisation samt erbjudandet av industriella produkter, tjänster och mjukvaror i ett av Sveriges mest intressanta snabbt växande företag. Mitt uppdrag är att bygga vidare på Freemelts framgångsrika utveckling med siktet inställt på att bli en av de globalt ledande aktörerna inom den snabbt växande 3D-printingbranschen, säger Daniel Gidlund.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige