"Banbrytande" ny metod för FFF-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 augusti 2022
Den nya processen för utskrifter med FFF kan bli banbrytande för industrin, enligt forskarna. Foto: Pixabay

Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en ”game changer” enligt forskarna bakom studien.

En utmaning med 3D-printing med FFF är att det finns en motsättning mellan å ena sidan snabba utskrifter och å andra sidan hög upplösning. Används munstycken med stor diameter innebär det mer tydliga strukturer och för att få bort dessa krävs ofta resurskrävande efterbehandling.

Mindre munstycken skriver visserligen ut med en hög upplösning, men det är betydligt mer tidsödande. Denna problematik vill forskarna bakom MF3 överkomma med den nya metoden, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Fler munstycken

Sammantaget kan man säga att MF3 gör det möjligt att 3D-printa stora och komplexa delar till en bråkdel av kostnaden för traditionell FFF-utskrift. Metoden innebär att 3D-skrivaren utrustas med flera munstycken som kan printa en eller flera delar simultant. Processen liknar därmed mer konventionellt tryck, där maskinerna ofta har flera munstycken. Detta gör det möjligt att öka upplösningen i utskriften och samtidigt minska tiden signifikant.

Delar som printats med en MF3-prototyp med munstycken som mäter 0,4 millimeter i diameter.
Optimerar utskriften

Nyckeln är programvaran, en slicer, som optimerar skrivarens armrörelser och avgör när de olika munstyckena ska slås på eller av. Det gör det möjligt att skriva ut flera olika delar som inte är sammanhängande och som har olika geometrier och storlekar – i en enda körning.

– Vi måste göra fler tester för att förstå styrkan och den geometriska potentialen hos de delarna vi kan tillverka, men så länge dessa element finns där tror vi att det här kan bli en ”game changer” för industrin. MF3 kan förändra hur 3D-printing med termoplaster görs, säger Jeremy Cleeman, doktorand vid Rutgers School of Engineering och huvudförfattare till studien.

Författarna bakom studien ser flera fördelar med metoden. Bland annat att hårdvaran inte behöver byggas om och att flera munstycken kan minska driftsstoppen. Teamet har ansökt om patent i USA för sin MF3-process.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1