tisdag 28 mars – vecka 13
Den nya processen för utskrifter med FFF kan bli banbrytande för industrin, enligt forskarna. Foto: Pixabay
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
En utmaning med 3D-printing med FFF är att det finns en motsättning mellan å ena sidan snabba utskrifter och å andra sidan hög upplösning. Används munstycken med stor diameter innebär det mer tydliga strukturer och för att få bort dessa krävs ofta resurskrävande efterbehandling.
Mindre munstycken skriver visserligen ut med en hög upplösning, men det är betydligt mer tidsödande. Denna problematik vill forskarna bakom MF3 överkomma med den nya metoden, enligt ett pressmeddelande från universitetet.
Sammantaget kan man säga att MF3 gör det möjligt att 3D-printa stora och komplexa delar till en bråkdel av kostnaden för traditionell FFF-utskrift. Metoden innebär att 3D-skrivaren utrustas med flera munstycken som kan printa en eller flera delar simultant. Processen liknar därmed mer konventionellt tryck, där maskinerna ofta har flera munstycken. Detta gör det möjligt att öka upplösningen i utskriften och samtidigt minska tiden signifikant.
Nyckeln är programvaran, en slicer, som optimerar skrivarens armrörelser och avgör när de olika munstyckena ska slås på eller av. Det gör det möjligt att skriva ut flera olika delar som inte är sammanhängande och som har olika geometrier och storlekar – i en enda körning.
– Vi måste göra fler tester för att förstå styrkan och den geometriska potentialen hos de delarna vi kan tillverka, men så länge dessa element finns där tror vi att det här kan bli en “game changer” för industrin. MF3 kan förändra hur 3D-printing med termoplaster görs, säger Jeremy Cleeman, doktorand vid Rutgers School of Engineering och huvudförfattare till studien.
Författarna bakom studien ser flera fördelar med metoden. Bland annat att hårdvaran inte behöver byggas om och att flera munstycken kan minska driftsstoppen. Teamet har ansökt om patent i USA för sin MF3-process.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige