3D-printade rev för en bättre havsmiljö

Ørsted och WWF i Danmark har placerat ut tolv 3D-printade rev vid vindkraftsparken Anholt i Kattegatt. Foto: Pressbild/Ørsted

Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.

När Ørsted byggde den havsbaserade vindkraftsparken Anholt i Kattegatt för tio år sedan etablerades stenrev på havsbotten runt de 111 vindkraftverken. Genom åren har det visat sig att reven blivit attraktiva oaser för marina arter på den annars så karga botten.

Därför har tolv stycken 3D-printade rev placerats ut i området under sommaren och de ska komplettera de befintliga stenreven. Det är första gången som 3D-printade rev används i danska vatten, men liknande projekt har gjorts i bland annat den nederländska delen av Nordsjön.

– På Ørsted tror vi att åtgärder kopplade till klimat och natur kan, och måste, gå hand i hand, och detta spännande projekt tillsammans med WWF Danmark är ett av många som vi testar globalt för att hitta de bästa lösningarna för att förverkliga vår ambition om en nettopositiv biologisk mångfald, säger Filip Engel, hållbarhetschef på Ørsted i ett pressmeddelande från företaget.

De 3D-printade lagren skapar hålrum där fiskar och andra organismer kan gömma sig. Foto: Pressbild/Ørsted

Krypin för fiskar

De 3D-printade reven har formen av en bröllopstårta med flera ihopkopplade lager som bildar håligheter där fiskar kan hitta gömställen. Strukturerna kan även bli hem för andra organismer. Reven varierar i bredd och vikt för att imitera naturliga livsmiljöer, de väger mellan 200 och 550 kilo och är cirka en kubikmeter i storlek.

Reven är gjorda av 70 procent sand och 30 procent puzzolancement, som består av vulkanisk aska och portlandcement. Eftersom det är naturmaterial så ska de inte vara skadliga för den omgivande miljön, även om de eroderar över tid. De innehåller inte några syntetiska eller giftiga ämnen av industriellt ursprung och har ett något basiskt pH-värde i strukturerna.

De 3D-printade reven är designade och utvecklade genom ett samarbete mellan WWF Nederländerna och Reef Design Lab i Australien. De är tillverkade av det italienska företaget D-Shape som utvecklat en egen storskalig 3D-skrivare med en binder jetting-teknologi.

Kan de 3D-printade reven bidra till ett bättre marin livsmiljö? Det återstår att se. Foto: Pressbild/Ørsted

Åtgärder för torsken

Förhoppningen är att reven nu snabbt ska fyllas med liv, inte minst förbättra situationen för torsken. Torskbeståndet i Kattegatt har minskat drastiskt de senaste 20 åren, bland annat beroende på överfiske, ökad syrebrist och förluster av viktiga livsmiljöer. Torsk är ett viktigt rovdjur för att upprätthålla balansen i det marina ekosystemet.

– Den marina biologiska mångfalden i Danmark är hårt pressad, och i dag finns det 90 procent färre torskar i Kattegatt än 1990. Det krävs åtgärder – och de krävs nu. Vi måste hjälpa naturen och djurlivet, samtidigt som vi försöker lösa vår klimatkris genom att på samma gång utöka vår produktion av förnybar energi. För att lösa naturkrisen, måste vi lämna naturen i bättre skick än vad den var. Därför är vi väldigt glada över att vi, tillsammans med Ørsted, kan testa de nya, unika 3D-printade revstrukturerna här i Danmark för första gången, säger Bo Øksnebjerg, generalsekreterare för WWF Danmark.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: