3D-skrivaren central för svenskt drönarföretag

Claes Svensson, vd för Airolit, med en av företagets egenutvecklade drönare. Foto: Pressbild

Airolit, med säte i Mölndal, är en svensk tillverkare av industriella drönare. Ett företag som använder 3D-printing flitigt, både till produktutveckling och serieproduktion.
– Det är helt grundläggande för oss, säger vd:n Claes Svensson.

Drönare, eller UAV/UAS (Unmanned Aerial Vehicle/System), har varit mycket i ropet de senaste åren. Airolit grundades 2017, då under namnet CUAV, för att utveckla och bygga egna drönare med industriell kapacitet. För två år sedan bytte företaget till det nuvarande namnet.

Sedan starten har företaget expanderat kraftigt och i dag har man två drönarmodeller ute på marknaden. Explorian XLT, som klarar tunga lyft och använder krypterad data, och Tactical för inspektion och övervakning av till exempel kritisk infrastruktur, även i hårt väder. Utrustningen kan skräddarsys efter kundens behov.

Kunderna består av allt från privata företag till offentliga myndigheter inom till exempel försvar, blåljus, lantbruk och skogsbruk. Drönarna används bland annat för övervaknings-, tillsyns- och säkerhetsuppdrag som ett alternativ till helikopter.

I produktutvecklingsfasen använder Airolit tre stycken 3D-skrivare, två Markforged och en Prusa.

Från ax till limpa

Nyttjandet av 3D-printing har hängt med ända sedan starten.

– Vi använder 3D-printing väldigt mycket, det är helt grundläggande för oss i vår produktutveckling, säger vd:n Claes Svensson och utvecklar:

– Det är väldigt smidigt att kunna följa hela processen från koncept till färdig produkt. Till exempel om vi ska testa en ny kamera till en drönare så kan vi printa en mockup för hur den ska fästas.

Han ser flera fördelar med 3D-printing jämfört med till exempel formsprutning.

– 3D-printing innebär en stor frihet, det är enkelt att göra ändringar i designen och testa sig fram utan att behöva formge nya verktyg. Produktutvecklingsfasen kan snabbas på eftersom det är lättare att se hur allt ser ut på plats.

Alla delar som är i plast 3D-printas.

Tre egna 3D-skrivare

I maskinparken finns i dag två stycken Markforged Mark Two som klarar fiberförstärkta utskrifter, inköpta från 3DVerkstan, och en Prusa i3 MK3.

– De går dygnet runt, åtminstone någon av skrivarna.

Även vid tillverkningen av själva slutprodukten används tekniken. Alla delar som är av plast 3D-printas och detta görs av externa leverantörer.

– Det är det mest ekonomiska. Till vår ena modell, Tactical, printas hela kroppen, annars printar vi huvudsakligen småkomponenter som fästen och hållare. All montering sker i våra lokaler i Mölndal.

Flög över Almedalen

Tidigt i drönarens historia var förhoppningarna stora om att tekniken skulle kunna ha oanade användningsområden, till exempel till förarlösa transporter. Claes Svensson berättar om en händelse som knappast skulle kunna inträffa i dag.

– Vi var en av de första som flög med drönare över Almedalen – och blev nedplockade av Säpo. Det var för några år sedan och kunskapen om drönare var inte så stor som i dag.

Nyligen förstärkte Airolit styrelsen, ironiskt nog med den före detta Säpo-chefen Klas Friberg.

Med åren har marknaden mognat och ny lagstiftning har inneburit förändrade förutsättningar. Numera krävs drönarkort för att få flyga drönare och ibland även tillstånd, i synnerhet vid så stora event som Almedalsveckan. Drönaren måste CE-märkas och utrustas med teknik så att luftfartsmyndigheterna kan identifiera föraren. Krav som ställer nya krav även på tillverkaren.

Modellen Explorian XLT klarar laster på upp emot 5 kilo och kan ha en totalvikt på 16 kilo.

Nytt kapital

Airolit är i fasen mellan startup och scaleup och tog för två år sedan in externa investerare för första gången. I somras fick företaget in ännu mer kapital från Almi Invest och privata investerare, totalt 13 miljoner kronor, för vidare expansion och produktutveckling.

– Pengarna ska användas för att få ut våra befintliga produkter på marknaden i större volymer, men vi vill även utveckla nya modeller.

Utmana de stora drakarna

Airolit har i dag tio anställda och ett par till medarbetare är på väg in. Claes Svensson tror på intensiva år för företaget framöver. Målet är att bli ledande i Europa inom industriella drönare.

– Marknaden för drönare spås öka med flera hundra procent de kommande åren, av EU och olika analysinstitut, och jag tror vi ligger helt rätt med en satsning på professionell användning. Vi vill utmana de internationella jättarna och vara ett bra svenskt alternativ.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.