Växande byggnader med 3D-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 augusti 2022

Gröna tak och växtväggar är numera en vanlig syn i städerna. Men byggnader som bokstavligt talat växer? Ett israeliskt designteam har tagit fram en byggmetod som kombinerar 3D-printing med levande material.

Projektet ”To Grow a Building” presenterades i samband med Jerusalem Design Week under sommaren. Metoden går ut på att en skräddarsydd robotprinter skriver ut en struktur där en blandning av jord och frön används som byggmaterial istället för betong och stål.

Rötter stabiliserar

När byggprocessen är klar kan fröna spira och skapa gröna väggar med olika växter.  Växterna gror, slår ut och vissnar i strukturen. Inuti skapar de torra rötterna ett strukturellt element, som en naturlig armering.

En grönskande vägg som printats med jord och frön. Foto: Skärmdump från video
Lokala material

Med ”To Grow a Building” vill teamet lyfta frågan om att använda lokalt byggmaterial, i det här fallet jord, och en digital tillverkningsprocess med 3D-skrivare. De vill visa hur flora kan integreras i designprocessen för att skapa ett nytt material och ett nytt sätt att bygga på.

Se mer om projektet i videoklippet ovan.

Jord blandas med frön som sedan printas i olika strukturer. Foto: Skärmdump

Senaste nytt

Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

Branschföreningen SVEAT delar varje år ut ett utbildningsstipendium. Två gymnasieskolor har fått dela på stipendiet för att köpa in 3D-skrivarutrustning till undervisningen. 
Vvik_www-1 ver 2
Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan har integrerat svenska Interspectrals programvara AM Explorer i sitt arbetsflöde för additiv tillverkning. Det ska leda till förbättrad kvalitetskontroll och optimerad resursanvändning.
Interspectral 1
GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Philip Kronholz Nilsson har jobbat som ortopedtekniker i 20 år. För ett par år sedan började han tillverka 3D-printade ortopediska skoinlägg, något som på kort tid har det blivit framgångsrikt.
Philip-1
3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1
Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2
Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo
3devo förvandlar restpulver till filament

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage
Nordens första testbädd för 3D-printad betong