Växande byggnader med 3D-printing

Gröna tak och växtväggar är numera en vanlig syn i städerna. Men byggnader som bokstavligt talat växer? Ett israeliskt designteam har tagit fram en byggmetod som kombinerar 3D-printing med levande material.

Projektet “To Grow a Building” presenterades i samband med Jerusalem Design Week under sommaren. Metoden går ut på att en skräddarsydd robotprinter skriver ut en struktur där en blandning av jord och frön används som byggmaterial istället för betong och stål.

Rötter stabiliserar

När byggprocessen är klar kan fröna spira och skapa gröna väggar med olika växter.  Växterna gror, slår ut och vissnar i strukturen. Inuti skapar de torra rötterna ett strukturellt element, som en naturlig armering.

En grönskande vägg som printats med jord och frön. Foto: Skärmdump från video

Lokala material

Med “To Grow a Building” vill teamet lyfta frågan om att använda lokalt byggmaterial, i det här fallet jord, och en digital tillverkningsprocess med 3D-skrivare. De vill visa hur flora kan integreras i designprocessen för att skapa ett nytt material och ett nytt sätt att bygga på.

Se mer om projektet i videoklippet ovan.

Jord blandas med frön som sedan printas i olika strukturer. Foto: Skärmdump

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.