Skapar 3D-printad rymdarkitektur

Rosie rymmer tre våningar med kök, badrum, arbetsplats och sovplats. Allt omgärdat av sex stycken 3D-printade paneler. Foto: Pressbild

Danska Saga Space Architects ser en framtid för människan på månen, en framtid som ska skapas med additiv tillverkning (AM). Byråns senaste projekt, Rosie, är ett “månhabitat” och världens (hittills) högsta 3D-printade polymerstruktur.

Projekt Rosie startade i september 2021 och efter flera hundra skisser spikades en slutgiltig form. I mitten av juni invigdes byggnaden som numera står hos Institut auf dem Rosenberg i St. Gallen i Schweiz.

Rosie simulerar ett habitat för astronauter – eller framtida bofasta – på månen. Konstruktionen ska under tio års tid användas för utbildning och forskning på det schweiziska forskningsinstitutet. Den är nästan sju meter hög och väger strax under sju ton.

Tanken är att två personer ska kunna leva ett vardagligt liv i byggnaden. Den rymmer allt ifrån kök, arbetsplats, toalett/dusch och sovplats. För att ta sig mellan de tre våningsplanen finns en enkel stege.

Egen verkstad

Rosie är utvecklad av forskare, ingenjörer och andra experter inom området. Fasaden är 3D-printad med ABS och glas i sex olika paneler som vardera tog 14 timmar att printa med en stor robotskrivare. Designteamet har använt generativ design och topologioptimering för att hitta de perfekta utskriftsinställningarna för uppdraget.

Saga Space Architects har egen verkstad i Köpenhamn där allt ifrån konceptutveckling till tillverkning och montering sker.

De sex panelerna som sitter som ytterväggar har 3D-printats med ABS och glas. Varje sektion tog 14 timmar att printa. Foto: Pressbild

Ska rymmas i rymdskepp

Med en triangelform ska Rosie vara enkel att transportera inuti en rymdfarkost som totalt ska kunna rymma sex stycken habitat. Varje byggnad är utrustat med luftslussar, klimatkontroll, användargränssnitt och fjärrstyrd robothjälp. Och inte minst ljus som simulerar dygnsrytmen på jorden. Odin, en digital hjärna, kontrollerar att alla system fungerar som de ska.

Rosie är en vidareutveckling av Lunark som Saga Space Architects gjorde 2020. Ett annat habitat för potentiell användning på månen. Lunark testades under extrema förhållanden på norra Grönland under 60 dagar i temperaturer på minus 45 grader.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.