Styrde cykellaget till framgång

Cyklisten Neah Evans från Skottland under Commonwealth Games, damernas 3000 meter. Evans tog ett silver och ett brons under spelen. Foto: Pressbild/Will Evans

När Great Britain Cycling Team (GBCT) i somras rullade ut på tävlingsbanan under Commonwealth Games i Birmingham var det på cyklar som utrustats med 3D-printade styren.

Det handlar om GBCT:s team för bancykling, eller velodromcykling som det också kallas. Teamet har utvecklat utrustningen tillsammans med Renishaw som tillverkar 3D-skrivare för utskrifter i metall med laser powder bed fusion (LPBF). De har samarbetet sedan 2019, inför OS i Tokyo då laget vann sju medaljer.

Snabba iterationer

Renishaws AM-team har bidragit med sin expertis för att snabbt ta fram prototyper och tillverka delar i plast och metall under själva designprocessen, med målet att säkerställa komponenter som ger optimal aerodynamik.

Kolfiber är ofta det mest effektiva materialet för lätta och komplexa delar, men det kräver formsprutning som tar betydligt längre tid från design till färdig del jämfört med additiv tillverkning. Att ta fram en ny form för varje designändring, som är fallet vid formsprutning, innebär en lång och kostsam testprocess. 3D-printing gör det istället möjligt att utveckla designen i flera steg och tillåter snabbare vändningar under prototypframställningen.

Specialanpassade styren

I det här fallet har delar printats med titan. Renishaw har jobbat med delar som kan skräddarsys för varje enskild cyklist, som till exempel styret, för att ge bästa ergonomi – och därmed bästa prestation. Det visade sig vara ett framgångsrikt recept, laget tog ett gäng medaljer under Commonwealth Games, som arrangerades den 28 juli-8 augusti.

– Cyklisterna behövde den bästa utrustningen för att prestera på så höga nivåer. Genom att tillhandahålla skräddarsydda AM-delar till cykelteamet har vi levererat den prestanda laget kräver samtidigt som vi lyfter fram potentialen hos AM när det gäller att producera starka, lätta och komplexa komponenter av hög kvalitet, säger Ben Collins, Senior Additive Manufacturing Application Engineer på Renishaw, i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.