Första Magnum-skrivaren installerad

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 31 augusti 2022
Några dagar efter installationen av Magnum-skrivaren hade Ecorub öppet hus och hade då redan hunnit skriva ut flera objekt att visa besökarna, berättar vd:n Isac Andersson.

I dagarna har The Industry Sweden installerat det första exemplaret av ”den nya generationen storformats-3D-skrivare”, Magnum. Nu när produktionen börjat rulla är planen att skeppa ett tiotal maskiner bara i år.

– Vi har utvecklat maskinen under det gångna året och sålt sju maskiner under den tiden, men på grund av komponentbristen har vi inte kunnat leverera förrän nu. Det känns roligt att äntligen vara igång, säger Emil Cajfeldt, vd på The Industry Sweden.

Materialutveckling – och printservice

Nu är dock produktionen i full gång. Den första Magnum-maskinen står numera hos Ecorub i Lövånger. Ecorub och The Industry har sedan tidigare ett samarbete där man tillsammans testat Ecorubs material TPRR (Termo Plastic Recycled Rubber), som är gjort av återvunnen gummi och plast.

– Vi behövde en egen maskin eftersom vi ibland fick vänta sex veckor på att få en provprint från en underleverantör, och det var inte hållbart. Nu kan vi utveckla material på dagen och köra printservice-jobb på natten när vi gått hem. Maskinen får två användningsområden, berättar Isac Andersson, vd för Ecorub.

Han säger att tanken är att fungera som en ”mikrohubb” för lokala företag när det till exempel gäller att snabbt kunna ta fram prototyper, men även för att tillverka kommersiella inredningsdetaljer och rekvisita inom kulturområdet. Sedan Ecorubs Magnum installerades har de även kunnat testköra nya material som företaget vill få ut på marknaden på sikt.

Emil Cajfeldt, vd för The Industry.
Demomaskin i Malmö

Magnum är en helt ny printer från The Industry Sweden med den senaste teknologin. Med en byggvolym på 2,16 kubikmeter är den avsedd för industriell 3D-printing av stora objekt och kan printa med material av återvunnen plast och gummi samt biomaterial som trä, hampa och lin. FGF-teknologin (Fused Granular Fabrication) lämpar sig för utskrifter av till exempel möbler, interiör och VVS-delar.

The Industry har också installerat en egen Magnum i Malmö som ska fungera som demo- och utvärderingsmaskin. Målet är att få ut ett tiotal maskiner på marknaden i år.

– Det tror jag är fullt möjligt. Vi har en bra stock med kunder som är intresserade och det underlättar att vi nu har en maskin som vi kan visa upp. Det kommer vara mycket fokus på att leverera maskiner framåt. Under hösten kommer vi även att lägga ut flera tjänster, om man vill vara med oss på en spännande resa, säger Emil Cajfeldt.

Ett helt möblemang som printats med Magnum-skrivaren finns nu hos Ecorub i Lövånger.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype