Första Magnum-skrivaren installerad

Några dagar efter installationen av Magnum-skrivaren hade Ecorub öppet hus och hade då redan hunnit skriva ut flera objekt att visa besökarna, berättar vd:n Isac Andersson.

I dagarna har The Industry Sweden installerat det första exemplaret av “den nya generationen storformats-3D-skrivare”, Magnum. Nu när produktionen börjat rulla är planen att skeppa ett tiotal maskiner bara i år.

– Vi har utvecklat maskinen under det gångna året och sålt sju maskiner under den tiden, men på grund av komponentbristen har vi inte kunnat leverera förrän nu. Det känns roligt att äntligen vara igång, säger Emil Cajfeldt, vd på The Industry Sweden.

Materialutveckling – och printservice

Nu är dock produktionen i full gång. Den första Magnum-maskinen står numera hos Ecorub i Lövånger. Ecorub och The Industry har sedan tidigare ett samarbete där man tillsammans testat Ecorubs material TPRR (Termo Plastic Recycled Rubber), som är gjort av återvunnen gummi och plast.

– Vi behövde en egen maskin eftersom vi ibland fick vänta sex veckor på att få en provprint från en underleverantör, och det var inte hållbart. Nu kan vi utveckla material på dagen och köra printservice-jobb på natten när vi gått hem. Maskinen får två användningsområden, berättar Isac Andersson, vd för Ecorub.

Han säger att tanken är att fungera som en “mikrohubb” för lokala företag när det till exempel gäller att snabbt kunna ta fram prototyper, men även för att tillverka kommersiella inredningsdetaljer och rekvisita inom kulturområdet. Sedan Ecorubs Magnum installerades har de även kunnat testköra nya material som företaget vill få ut på marknaden på sikt.

Emil Cajfeldt, vd för The Industry.

Demomaskin i Malmö

Magnum är en helt ny printer från The Industry Sweden med den senaste teknologin. Med en byggvolym på 2,16 kubikmeter är den avsedd för industriell 3D-printing av stora objekt och kan printa med material av återvunnen plast och gummi samt biomaterial som trä, hampa och lin. FGF-teknologin (Fused Granular Fabrication) lämpar sig för utskrifter av till exempel möbler, interiör och VVS-delar.

The Industry har också installerat en egen Magnum i Malmö som ska fungera som demo- och utvärderingsmaskin. Målet är att få ut ett tiotal maskiner på marknaden i år.

– Det tror jag är fullt möjligt. Vi har en bra stock med kunder som är intresserade och det underlättar att vi nu har en maskin som vi kan visa upp. Det kommer vara mycket fokus på att leverera maskiner framåt. Under hösten kommer vi även att lägga ut flera tjänster, om man vill vara med oss på en spännande resa, säger Emil Cajfeldt.

Ett helt möblemang som printats med Magnum-skrivaren finns nu hos Ecorub i Lövånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.