AM Efficiency lanserar desktop-maskin

Ulf Qviberg, AM Efficiency, i samband med mässan Formnext 2021 där intresset för CCP2 var stort. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Västerviksföretaget AM Efficiency har det senaste året levererat ett femtiotal efterbehandlingsmaskiner av modellen CCP2. Nu ingår företaget ett samarbete med Protech Nordic – och avslöjar också att en helt ny produkt är på gång.

– Det har varit hemligt ända till nu. Vi jobbar stenhårt för att kunna presentera den nya maskinen på Formnext i november, säger AM Efficiencys grundare och vd Ulf Qviberg.

Det är fortfarande mycket som är hemligt. Klart är i alla fall att det handlar om efterbehandlingsutrustning för desktop-3D-skrivare.

– Det är en marknad där vi ser att det finns ett stort behov, men där vi än så länge är ganska ensamma. Det är ingen som gett sig in i det segmentet och därför tycker vi det är lite kul att satsa på det.

Lägre prissegment

Om CCP2 riktar sig till användarna av de större SLS/MJF/SAF- och HSS-maskinerna så är tanken med den nya maskinen, som ännu inte har något namn, att den ska lämpa sig för efterbearbetning av delar från till exempel Formlabs eller Sinterits pulverskrivare i desktopformat.

– Den kommer såklart att vara mindre till storleken, ha tvåfas istället för trefasledning och ligga i ett lägre prissegment, berättar Ulf Qviberg.

När det gäller AM Efficiencys tidigare modell, CCP2, händer det också saker. CCP2 släpptes 2021 och Formnext samma år blev startskottet för en lansering på den europeiska marknaden. Sedan dess har försäljningen tickat på och ett femtiotal maskiner har levererats, framför allt till Tyskland och England.

Anders Brask, vd för Protech. Foto: Pressbild

Bearbeta SAF-delar

Nu har AM Efficiency ingått ett avtal med den första återförsäljaren i Sverige, ingen mindre än Protech. Samarbetet innebär att CCP2 kommer att säljas som en efterbehandlingslösning till Stratasys pulverbäddsskrivare H350 med den nya SAF-teknologin (Selective Absorption Fusion).

– För ett par månader sedan installerade vi den första H350-maskinen i Sverige och vi insåg att vi även behövde efterbehandlingsutrustning. Efter att ha testat AM Efficiencys lösning så ser vi att den gör jobbet väldigt bra, så vi kommer att erbjuda Stratasys H350 och CCP2 som en paketlösning, säger Anders Brask, vd på Protech Nordic.

– Vi ser jättepositivt på att Protech blir en samarbetspartner, vi känner väl till dem eftersom de är gamla i gemet, och jag tror starkt på SAF-tekniken, säger Ulf Qviberg.

Formnext-mässan i Frankfurt pågår den 15-18 november.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.