Grönt fokus på årets konferens

Svenska 3DVerkstan fanns representerade bland utställarna och visade bland annat Markforged X7 Field Edition och Danrobotics robotintegration till Meltios metallskrivare. Foto: Anja Degerholm

“Unleash green production”. Det var temat för årets upplaga av AM Summit i Köpenhamn den 7 september. Den gröna tråden löpte genom hela dagens program där ett 40-tal talare medverkade.

Hur kan additiv tillverkning vara en viktig faktor i omställningen till en mer hållbar produktion? Det var huvudfrågan under heldagskonferensen AM Summit som arrangerades av Danish AM Hub för fjärde gången. Med större lokaler än tidigare år fanns det plats för drygt 500 besökare och ett femtiotal utställare.

Frank Rosengreen Lorenzen, vd för Danish AM Hub, inledde dagen med att tala om den “superkraft” som danska och nordiska företag besitter.

– Vi kan aldrig konkurrera med USA, Tyskland och Kina när det gäller volymer och hastighet, men vi har en enorm potential eftersom vi har platta organisationer med korta kommunikationsvägar och stort fokus på hållbarhet.

Hans uppmaning till företag som funderar på att införa AM i verksamheten var tydlig:

– Vänta inte på att hitta det bästa sättet att göra det på, skapa det själva!

Boeing pionjär inom AM

Melissa Orme, Boeing.

Ett företag som var tidigt ute med att anamma tekniken var Boeing. Melissa Orme är Vice President of Boeing Additive Manufacturing och var inbjuden till AM Summit för att berätta hur företaget jobbar med AM.

– Vi har 70 000 printade delar som vi flyger med i dagsläget. Det handlar inte bara om flygplan utan de sitter även i satelliter, helikoptrar och till och med ubåtar, berättar hon under sin presentation.

Boeing började med polymera material redan 1990 och printade den första metalldelen 2001. Numera printas reservdelar on demand i fabriken i delstaten Washington.

– Den stora vinsten för oss är inte hur många delar vi printar, utan hur många delar som kan elimineras tack vare additiv tillverkning, säger Melissa Orme.

Fördelarna med generativ design

Just design för additiv tillverkning i allmänhet och generativ design i synnerhet var också ett återkommande ämne bland talarna. Hur användningen av AI och algoritmer kan skapa delar med lägre vikt, mindre materialåtgång och spill men som ändå är komplexa och starka. Något som bland annat Sigurd Vigen Pedersen, AM Consultant på Danish Technological Institute, och Mathieu Pérennou, Additive Manufacturing Solutions Director på Hexagon Manufacturing Intelligence, gav exempel på.

Organ som räddar liv

En lite annorlunda vinkel på hållbarhet bjöd Cecilia Edebo, vd för Cellink, på. Nämligen hur 3D-printing kan rädda liv.

Cecilia Edebo, Cellink.

– Människor dör varje dag i väntan på organ. Samtidigt kan vi printa större och större organ och på så sätt faktiskt rädda liv.

Cellink, som numera är en del av koncernen Bico, har utvecklat såväl biobläck som egna 3D-bioskrivare. Ett av företagets system användes när en patient i USA nyligen kunde få ett 3D-printat öra. En nyhet som spreds över världen, långt utanför AM-branschen.

Cecilia Edebo säger att organ och vävnader som 3D-printats inom en snar framtid kommer att användas i betydligt större utsträckning.

– Tidigare har det gjorts tester utanför kroppen, nästa fas är att testa dem i kroppen på riktiga människor, så kallat in vivo.

Högtalare av återvunnen plast

Fler svenska AM-experter intog scenen under AM Summit. Stefan Larsson, grundare av Lostboyslab, medverkade i ett panelsamtal om hur AM radikalt kan förändra tillverkningsindustrin. Han berättade om företagets arbete med återvunna material som ett litet steg för att rädda planeten, men avslöjade också en ny spinoff i form av Rethink som ska tillverka högtalare av cirkulära material. Det får vi säkert anledning att återkomma till här på 3dp.se.

Wi3DP-panelen från vänster: moderator Nora Touré, Stefanie Brickwede, Greta d’Angelo, Mandaná Moshiri och Thea Wulff Olesen.

Kvinnor inom AM

Hållbarhet handlar inte bara om påverkan på miljön utan även om saker som mångfald i arbetslivet. Den globala organisationen Women in 3D Printing (Wi3DP) stod för ett panelsamtal på detta ämne. Medverkade gjorde Stefanie Brickwede, Managing Director, Mobility Goes Additive & Head of AM på Deutsche Bahn, Greta d’Angelo, AM Business Development Lead på Gränges Powder Metallurgy, Mandaná Moshiri, Senior Technology Manager på LEGO Group och Thea Wulff Olesen vd på Ossiform. Moderator var Wi3DP:s grundare och ordförande, Nora Touré.

– För att företag ska bli ännu mer framgångsrikt krävs fler kvinnor, eftersom hälften av kunderna ofta är kvinnor, säger Stefanie Brickwede.

Thea Wulff Olesen flikade in att det också behövs fler kvinnor i styrelserummen och beslutsfattande positioner, med Norge som förebild där bolagsstyrelserna enligt lag ska bestå av minst 40 procent kvinnor. Och Greta d’Angelo från svenska industrikoncernen Gränges poängterade att det var viktigt att som kvinna på en ledande position vara ett ansikte utåt för att inspirera andra kvinnor.

Danska Wohn tillverkar “Affordable Tiny Homes of upcycled waste plastic”.

AM inom olika branscher

Andra teman under dagen var hur man kan bygga hållbara städer med 3D-printing och där medverkade bland andra Morten Bove, grundare och vd för byggföretaget Wohn, och Sebastian Aristotelis, medgrundare av Saga Space Architects som skapar “månhabitat” med 3D-printing. Betydelsen av AM inom sjukvården var ett annat tema med panelmedlemmar från bland annat Århus universitetssjukhus och Formlabs.

Enrico Dini från D-Shape berättade om företagets egenutvecklade printer. Och att fiskar (förmodligen) har “ett estetiskt sinne” och att reven därför fått en utformning som påminner om Gaudis Sagrada Familia i Barcelona.

Dagens sista programpunkt inleddes med exempel på ett innovativt sätt att använda 3D-printing som 3dp.se skrivit om tidigare. Hur kan tekniken hjälpa till att återställa den biologiska mångfalden genom att printa rev? Om detta berättade Ida Krabek, hållbarhetschef på energibolaget Ørsted och Enrico Dini, vd för D-Shape. Enrico Dini berättade om D-Shapes egenutvecklade storskaliga 3D-skrivare med 300 skrivhuvuden som printade reven, som numera finns utplacerade vid vindkraftsparken Anholt i Kattegatt.

Connie Hedegaard, tidigare dansk EU-kommissionär och miljöminister, fick avrunda dagen tillsammans med en panel för att diskutera hur Danmark kan använda ny teknik för att skapa den grönaste tillverkningsindustrin i världen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.