Nedslag under AM Summit

Markus Glasser, Senior Vice President EMEA på EOS, på besök i montern hos Mikael Sohlberg, Sales Manager för EOS Nordic and Baltic. Foto: Anja Degerholm

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

En av dem var Mikael Sohlberg, Sales Manager för EOS Nordic and Baltic. Han har haft en ganska hektisk dag med besökare från vitt skilda branscher så som energi, rymd/flyg, medicin och transport.

– Det har varit en blandning av experter och de som är på väg in i additiv tillverkning. Det innebär varierande frågor, allt ifrån detaljfrågor om tekniken till “hur är den här delen tillverkad”, berättar han.

Det som är i blickfånget i montern är en förbränningskammare med inbyggda kylkanaler, en unik applikation som många stannar till för att titta närmare på.

– Det är ett exempel på hur additiv tillverkning verkligen passar som hand i handske, det hade inte varit möjligt att tillverka den på något annat sätt, säger Mikael Sohlberg.

I Protechs monter var det många som ville veta mer om Stratasys SAF-teknologi, berättar Anders Brask och Thomas Tønnesen.

Volymproduktion med SAF

Hos Protech Nordic var det Stratasys nya SAF-teknologi och H350-skrivaren som stod i fokus. En pulver-teknologi för produktion av stora volymer, utvecklad av Neil Hopkinson som tidigare jobbade för konkurrenten HP.

– H350 sprider pulvret med ett industriellt bläckstrålehuvud som är utvecklat av Xaar. Det oljebaserade bläcket i maskinen är väldigt värmetåligt och kan därför producera delar med hög upplösning, berättar Anders Brask, vd för Protech Nordic.

Han visar en påse full med delar som printats i H350 på bara 13 timmar.

– Det är ett konkret exempel på att 3D-printing kan vara en effektiv produktionsmetod istället för till exempel formsprutning.

Förutom Stratasys övriga sortiment visade Protech även maskiner från Xact Metal och Makerbot.

Delar som printats på bara 13 timmar i Stratasys H350.

Intresse för livscykelplattform

Malmöföretaget Lostboyslab har på kort tid blivit en viktig aktör i den svenska AM-branschen. De fanns på plats under AM Summit för att lyfta fram sina egenutvecklade filament som är gjorda på återvunnen plast, men även för att prata om Whatt.io, en plattform för produktlivscykeldata.

– Folk är väldigt intresserade av Whatt.io och vill veta mer om hur det fungerar, berättar Emil Nielsen, 3D Production Manager på Lostboyslab.

Genom att produkten utrustas med ett NFC-chip kan som vem som helst kan skanna den med en mobiltelefon. Användaren hamnar sedan på en landningssida som visar information om bland annat tillverkning, material, underhåll, montering, återvinning, reservdelar och ägande.

– Det är även ett stort intresse för våra nya material, till exempel Addnite, som är mattare och inte har samma plastiga utseende som många liknande produkter på marknaden, säger Emil Nielsen.

Emil Nielsen med materialprover från Lostboyslabs kollektion av filament, tillverkade av återvunna material.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: