Nedslag under AM Summit

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 september 2022
Markus Glasser, Senior Vice President EMEA på EOS, på besök i montern hos Mikael Sohlberg, Sales Manager för EOS Nordic and Baltic. Foto: Anja Degerholm

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

En av dem var Mikael Sohlberg, Sales Manager för EOS Nordic and Baltic. Han har haft en ganska hektisk dag med besökare från vitt skilda branscher så som energi, rymd/flyg, medicin och transport.

– Det har varit en blandning av experter och de som är på väg in i additiv tillverkning. Det innebär varierande frågor, allt ifrån detaljfrågor om tekniken till ”hur är den här delen tillverkad”, berättar han.

Det som är i blickfånget i montern är en förbränningskammare med inbyggda kylkanaler, en unik applikation som många stannar till för att titta närmare på.

– Det är ett exempel på hur additiv tillverkning verkligen passar som hand i handske, det hade inte varit möjligt att tillverka den på något annat sätt, säger Mikael Sohlberg.

I Protechs monter var det många som ville veta mer om Stratasys SAF-teknologi, berättar Anders Brask och Thomas Tønnesen.
Volymproduktion med SAF

Hos Protech Nordic var det Stratasys nya SAF-teknologi och H350-skrivaren som stod i fokus. En pulver-teknologi för produktion av stora volymer, utvecklad av Neil Hopkinson som tidigare jobbade för konkurrenten HP.

– H350 sprider pulvret med ett industriellt bläckstrålehuvud som är utvecklat av Xaar. Det oljebaserade bläcket i maskinen är väldigt värmetåligt och kan därför producera delar med hög upplösning, berättar Anders Brask, vd för Protech Nordic.

Han visar en påse full med delar som printats i H350 på bara 13 timmar.

– Det är ett konkret exempel på att 3D-printing kan vara en effektiv produktionsmetod istället för till exempel formsprutning.

Förutom Stratasys övriga sortiment visade Protech även maskiner från Xact Metal och Makerbot.

Delar som printats på bara 13 timmar i Stratasys H350.
Intresse för livscykelplattform

Malmöföretaget Lostboyslab har på kort tid blivit en viktig aktör i den svenska AM-branschen. De fanns på plats under AM Summit för att lyfta fram sina egenutvecklade filament som är gjorda på återvunnen plast, men även för att prata om Whatt.io, en plattform för produktlivscykeldata.

– Folk är väldigt intresserade av Whatt.io och vill veta mer om hur det fungerar, berättar Emil Nielsen, 3D Production Manager på Lostboyslab.

Genom att produkten utrustas med ett NFC-chip kan som vem som helst kan skanna den med en mobiltelefon. Användaren hamnar sedan på en landningssida som visar information om bland annat tillverkning, material, underhåll, montering, återvinning, reservdelar och ägande.

– Det är även ett stort intresse för våra nya material, till exempel Addnite, som är mattare och inte har samma plastiga utseende som många liknande produkter på marknaden, säger Emil Nielsen.

Emil Nielsen med materialprover från Lostboyslabs kollektion av filament, tillverkade av återvunna material.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1