Premiär för HP:s Metal Jet-system

Nya systemet HP Metal Jet S100 är avsett för serietillverkning i stora volymer. Foto: Pressbild

AM-världen har väntat i fyra år på att HP ska presentera sitt första kommersiella Metal Jet-system. I dagarna lanseras Metal Jet S100 som finns tillgängligt omgående, än så länge bara med ett par olika materialalternativ.

Inför 2018 års International Manufacturing Technology Show (IMTS) i Chicago gick HP ut med att företaget utvecklat den nya Metal Jet-teknologin. Sedan dess har tekniken testats av flera samarbetspartners så som GKN Powder Metallurgy, Parmatech och Volkswagen.

Inför årets IMTS-mässa, som pågår den 12-17 september, bjöd HP in till en presskonferens för att avslöja en nyhet som många väntat på – det första kommersiella systemet Metal Jet S100, som nu finns tillgängligt på marknaden.

– Metall är huvudsakligen det som driver utvecklingen inom tillverkningsindustrin, säger Ramon Pastor, Global Head HP 3D Metal, om lanseringen.

Skala upp produktionen

Efter stora omvärldshändelser som pandemin och kriget i Ukraina har allt fler företag fått upp ögonen för lokal produktion. HP hoppas kunna nå fler som vill använda additiv tillverkning i metall med binder jetting-tekniken för volymproduktion i stor skala. Det kan handla om tillverkning av delar inom exempelvis sjukvården, fordonsindustrin eller till konsumentprodukter.

Enligt Ramon Pastor har HP sedan Metal Jet-teknologin först presenterades 2018 arbetat för att utveckla branschens mest kommersiella lösning för serietillverkning av metalldelar med 3D-printing. Målet är att förändra tillverkningsindustrin i grunden.

– Metal Jet S100 är designad för kunder som vill skala upp sin produktion. Det är en end-to-end-lösning med fyra olika enheter, berättar Ramon Pastor.

Kan byggas på efter behov

Systemets fyra enheter består av en station för pulverhantering, själva 3D-skrivaren, en enhet för härdning och en station för att avlägsna överblivet pulver, som sedan kan återanvändas.

Själva 3D-skrivaren har skrivhuvuden med HP:s thermal inkjet-teknologi som kan skriva ut med en upplösning på 1200 dpi. Den har en byggvolym på 430 x 309 x 200 millimeter, en bygghastighet på 1990 cc/h och skriver ut lager som är 35-140 micron.

Bearbetning, som till exempel sintring, polering och HIP, kan beställas som en service av HP. Systemet kommer även med en mjukvarusvit.

HP Metal Jet S100 är en end-to-end-lösning med 3D-skrivare, härdning och pulverhantering, såväl före som efter själva utskriftsprocessen. Foto: Pressbild

Fler material tillkommer

Nya Metal Jet S100 finns tillgänglig för installation omgående. Däremot kommer den till att börja med enbart att kunna användas med ett par material av rostfritt stål, SS 316L och SS 17-4PH. Det handlar om metallpulver som är avsett för formsprutning, vilket är en klar kostnadsfördel enligt HP. Detta pulver kostar bara en tredjedel, eller så lite som en femtedel, av vad motsvarande pulver för laserbaserade additiva processer kostar.

Fler material kommer att läggas till efterhand. Ramon Pastor nämner till exempel inconel, verktygsstål, titan och aluminium som tänkbara framtida material.

– Det har gjorts tester med andra material, men vi vill göra en karakteriseringsprocess tillsammans med våra kunder och utforma en materialportfölj utifrån industrins behov, säger han.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.