tisdag 28 mars – vecka 13
Dörrstopparna har printats med ett filament som består av 80 procent rostfritt stål och 20 procent polymer, och kan användas i FDM-skrivare. Foto: Pressbild/Replique
Det franska transportföretaget Alstom, som bland annat tillverkar tåg, har tillsammans med servicebyrån Replique kvalificerat en metalldel för serieproduktion med additiv tillverkning. Det handlar om en dörrstoppare.
Att producera tågdelar i små partier är dyrt eftersom den ofta kräver tillverkning av formar och andra verktyg. Därför undersökte Alstom möjligheterna med additiv tillverkning, i första hand när det gällde reservdelar. Nu har företaget tagit ännu ett steg i sin AM-resa och börjat serietillverka en första del: en dörrstoppare.
På bara 1,5 månad kunde dörrstopparen testas och godkännas för serieproduktion genom samarbetet med Replique. Dörrstopparen sitter inne i tågvagnen vid en skiljedörr som separerar första och andra klass. Eftersom den är synlig inne i kupén var även estetiska aspekter viktiga och därför tillverkades den i rostfritt stål.
Den aktuella delen används på Alstoms tåg till en skiljedörr mellan första och andra klass. Foto: Pressbild/Alstom
Replique har bistått med kunskap om material- och teknikval. Dörrstopparen har printats med en FDM-skrivare och materialet Ultrafuse 316L, ett filament utvecklat av BASF som består av 80 procent rostfritt stål och 20 procent polymer. Under sintringsprocessen avlägsnas det polymera innehållet så endast metallen kvarstår och smälter samman till en solid metalldel.
Dörrstopparen ska användas i Alstom-tåg över hela världen, tåg av olika modeller och därför var det viktigt att ha en skalbar och decentraliserad tillverkning. En digitaliserad logistikkedja innebär för Alstoms del kortare ledtider för att leverera delar till deras kunder och en lokal on demand-produktion är betydligt mer kostnadseffektiv för företaget. AM eliminerar fasta kostnader och ger ekonomi i att tillverka även mindre serier.
– Additiv tillverkning är nu en viktig del av vår leveranskedja. Med Replique drar vi nytta av 3D-utskrift och materialexpertis, samt ett decentraliserat tillverkningsnätverk som täcker alla relevanta platser och teknologier. Deras end-to-end-tjänster gör att vi kan svara snabbare och mer kostnadseffektivt på olika kundkrav, säger Ben Boese, 3D Printing Hub Manager på Alstom Transport i Tyskland, i ett pressmeddelande.
Ben Boese säger att Alstom kommer att utnyttja teknikens fördelar genom att printa fler delar framöver:
– Vi kunde tillverka dörrstopparen på ett kostnadsneutralt sätt jämfört med konventionella metoder. Inom en snar framtid planerar vi att ytterligare utnyttja teknikens potential genom att skapa topologioptimerade konstruktioner av nya delar, eller till och med göra dem lättare genom att använda reducerad fyllning.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige