Hur kan 3D-printing hjälpa medicinisk personal i deras dagliga arbete? På många olika sätt, i alla fall om man frågar de som jobbar på Skånes universitetssjukhus (SUS) egen 3D-printavdelning i Lund, 3D-Centrum. Några engagerade eldsjälar som gärna missionerar budskapet om teknikens möjligheter.
– Vi har kommit långt jämfört med andra sjukhus i Sverige och Norden. Det gäller att hitta nyckelpersoner i verksamheten som precis som vi brinner för frågan och kan sprida den entusiasmen vidare, säger Einar Heiberg Brandt, medicinteknisk ingenjör inom klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus och biträdande universitetslektor på Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Lunds universitet.
3D-Centrum smygstartades hösten 2018 av Einar Heiberg Brandt och kollegan Philip Bernborg. Philip var ”3D-printing-nörden” och Einar hade en bakgrund inom medicinsk bildanalys. En perfekt kombination för att kunna 3D-printa utifrån 3D-modeller som baseras på CT-bilder. Till en början handlade det mycket om att sprida ordet.
– Vi gick runt på sjukhusets olika avdelningar och höll lunchseminarier för att visa vad som är möjligt, berättar Einar.
Kirurgerna trogna användare
Käkkirurgerna var tidigt ute att anamma tekniken och beställde först printade delar från en extern leverantör. När tjänsterna numera finns i huset är det en av avdelningarna som 3D-Centrum jobbar nära. Neurokirurgen är ett annat exempel.
Det fyra man starka teamet på 3D-Centrum bistår SUS på flera sätt. Det kan handla om att printa hjälpmedel så att kirurgerna är så förberedda som möjligt inför en operation, medicinteknisk utrustning och reservdelar – och till och med patientspecifika implantat som används kliniskt. I vintras skrev 3dp.se om den första lyckade operationen med ett 3D-printat skallimplantat, men det ska vi återkomma till.
Skrivarna går i ett
Maskinparken har med åren utökats successivt. Det började med en enkel filamentskrivare, en Ultimaker 2+, och fortsatte med några Raise 3D Pro2 och E2 och ett gäng Form 2 och 3 från Formlabs. Till implantaten används en Apium M220 med PEEK-filament som funnits i verksamheten sedan 2019 och står i ett eget låst rum även om alla delar steriliseras innan operation och utskriften sker i en uppvärmd kammare. Det senaste tillskottet är en Lisa Pro och en Lisa X från Sinterit, två SLS-skrivare som installerades av R.a.p.s i juni.
– Egentligen har vi inga flashiga maskiner. Med SLA-tekniken i Formlabs-maskinerna kan vi printa transparenta modeller och med nya Sinterit-skrivarna har vi möjlighet att skriva ut utan stödstrukturer och i mjukare material, säger Einar och fortsätter:
– Det är sällan maskinerna står stilla, det är nästan alltid någon igång, även på helgerna.
Visar printprover
I korridoren där 3D-Centrum huserar sitter en ”exempelvägg” med saker som man printat. Modeller av fötter, hjärtan och andra kroppsdelar hänger uppsatta på väggen tillsammans med praktiska hjälpmedel som en flaskhållare till dropp och en krok som kan sättas på sjukhussängen. Väggen är till för att visa sjukvårdspersonalen exempel på vad 3D-printing kan användas till.
– Vi ser en väldigt stor nytta med tekniken, det gäller att få fler att få upp ögonen för det också, säger Muris Imsirovic som jobbat med AM i många år inom tillverkningsindustrin och nu är 3D-Centrums 3D-printing- och CAD-specialist.
Praktiska problemlösning
Det händer inte sällan att 3D-Centrum får lösa praktiska problem på sjukhuset för att undvika att viktiga maskiner står stilla, kostar pengar och i förlängningen gör att patienterna måste vänta. Erik Ekbom, som är medicinteknisk ingenjör, berättar om en enkel men funktionell lösning till en CT-skanner som skapade kondens undertill.
– Jag tog fram en liten avrinningsbassäng printad i PLA som samlar upp vätskan. Tillverkaren Siemens tyckte att det var en så bra lösning att de ville använda den till andra liknande maskiner, berättar han.
”Tydligt att vi gör nytta”
Det som personalen på 3D-Centrum lyfter fram som det viktigaste arbetet de gör är de kliniska fallen. Muris Imsirovic har ett exempel som ligger honom extra varmt om hjärtat:
– Det var en flicka som hade ett hål i hjärtat. Det var bestämt att hon skulle genomgå en stor operation med öppen hjärtkirurgi. Man ville hellre göra ett ingrepp via ljumsken, men det var först efter att kirurgen sett den 3D-printade modellen av hjärtat som man beslutade att man vågade gå in via ljumsken.
Ofta med vid operationer
Beslutet innebar en stor lättnad för flickan och hennes anhöriga, framför allt för att hon slapp en lång rehabilitering efter operationen.
– I de fallen blir det väldigt tydligt att vi faktiskt gör nytta, säger Muris.
– Vi är ofta med under operationen också eftersom vi lär oss otroligt mycket av att se hur det fungerar i verkligheten, säger Einar.
Halvering av komplikationerna
Sedan starten har 3D-Centrum inte bara uppgraderat maskinparken utan även utvecklat sin kunskap inom 3D-området. De kan också se tydliga vinster med sitt arbete, både när det gäller resurser och patienternas lidande.
Innan 3D-Centrum började tillverka skallimplantat printades istället själva gjutformarna som implantaten tillverkades i. Enligt preliminära data så har det inneburit en halvering när det gäller komplikationerna i samband med operation.
– Med 3D-printade implantat räknar vi med att kunna halvera komplikationerna ytterligare, säger Einar Heiberg Brandt.
Pausat implantatprojekt
Just nu befinner sig skallimplantatsprojektet dock i limbo. I vintras hann kirurgerna operera in fem stycken 3D-printade skallimplantat av de totalt 40 som studien har fått godkännande för – med lyckat resultat. I början av våren hörde Läkemedelsverket av sig och informerade om att de fått in en anmälan mot SUS 3D-Centrum som ifrågasatte metoden.
– Enligt det nya medicintekniska direktivet som kom 2021 så får sjukhusen tillverka saker för eget bruk, om det inte finns kommersiellt tillgängligt på marknaden, förklarar Einar.
I detta fall tolkar SUS som att det är grönt att 3D-printa egna implantat, eftersom det handlar om patientspecifika implantat och ingen extern leverantör kan på korta ledtider leverera implantat.
IVO utreder frågan
Knäckfrågan har blivit vad som gäller när patienten går hem med implantatet. Är det kirurgen som använder implantatet för att laga patienten eller är patienten också en användare? Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som är tillsynsmyndighet har påbörjat en utredning i frågan. Hittills har inget liknande fall prövats i domstol, så det finns inga klara riktlinjer för vad som gäller.
Einar Heiberg Brandt kommer i alla fall att slåss för sin sak.
– Vi kommer att ligga på för att få komma igång igen.
Han lyfter fram fördelarna med printade implantat.
– De som planerar operationerna har räknat ut att det går 40 minuter snabbare att operera in 3D-printade implantat. Med tanke på att en operationssal kostar 30 000 kronor i timmen så sparar det ganska mycket pengar, och det gör det också möjligt att planera in fler operationer.
Kap- och borrmallar nästa steg
I väntan på beslut från IVO rullar printandet på hos 3D-Centrum.
– Nästa stora steg blir att ta fram kap- och borrmallar som kirurgerna kan använda inför operation. En guide som anger exakt rätt vinkel för ett snitt eller exakt var det ska borras, säger Einar Heiberg Brandt.