Sjukhuset som har sin egen 3D-printavdelning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 september 2022
Einar Heiberg Brandt, Muris Imsirovic och Erik Ekbom utgör, tillsammans med föräldralediga kollegan Philip Bernborg, SUS 3D-Centrum.

Hur kan 3D-printing hjälpa medicinisk personal i deras dagliga arbete? På många olika sätt, i alla fall om man frågar de som jobbar på Skånes universitetssjukhus (SUS) egen 3D-printavdelning i Lund, 3D-Centrum. Några engagerade eldsjälar som gärna missionerar budskapet om teknikens möjligheter.

– Vi har kommit långt jämfört med andra sjukhus i Sverige och Norden. Det gäller att hitta nyckelpersoner i verksamheten som precis som vi brinner för frågan och kan sprida den entusiasmen vidare, säger Einar Heiberg Brandt, medicinteknisk ingenjör inom klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus och biträdande universitetslektor på Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Lunds universitet.

3D-Centrum smygstartades hösten 2018 av Einar Heiberg Brandt och kollegan Philip Bernborg. Philip var ”3D-printing-nörden” och Einar hade en bakgrund inom medicinsk bildanalys. En perfekt kombination för att kunna 3D-printa utifrån 3D-modeller som baseras på CT-bilder. Till en början handlade det mycket om att sprida ordet.

– Vi gick runt på sjukhusets olika avdelningar och höll lunchseminarier för att visa vad som är möjligt, berättar Einar.

Kirurgerna trogna användare

Käkkirurgerna var tidigt ute att anamma tekniken och beställde först printade delar från en extern leverantör. När tjänsterna numera finns i huset är det en av avdelningarna som 3D-Centrum jobbar nära. Neurokirurgen är ett annat exempel.

Det fyra man starka teamet på 3D-Centrum bistår SUS på flera sätt. Det kan handla om att printa hjälpmedel så att kirurgerna är så förberedda som möjligt inför en operation, medicinteknisk utrustning och reservdelar – och till och med patientspecifika implantat som används kliniskt. I vintras skrev 3dp.se om den första lyckade operationen med ett 3D-printat skallimplantat, men det ska vi återkomma till.

Erik Ekbom visar 3D-Centrums Formlabs-skrivare, från 3DVerkstan, som ofta går varma.
Skrivarna går i ett

Maskinparken har med åren utökats successivt. Det började med en enkel filamentskrivare, en Ultimaker 2+, och fortsatte med några Raise 3D Pro2 och E2 och ett gäng Form 2 och 3 från Formlabs. Till implantaten används en Apium M220 med PEEK-filament som funnits i verksamheten sedan 2019 och står i ett eget låst rum även om alla delar steriliseras innan operation och utskriften sker i en uppvärmd kammare. Det senaste tillskottet är en Lisa Pro och en Lisa X från Sinterit, två SLS-skrivare som installerades av R.a.p.s i juni.

– Egentligen har vi inga flashiga maskiner. Med SLA-tekniken i Formlabs-maskinerna kan vi printa transparenta modeller och med nya Sinterit-skrivarna har vi möjlighet att skriva ut utan stödstrukturer och i mjukare material, säger Einar och fortsätter:

– Det är sällan maskinerna står stilla, det är nästan alltid någon igång, även på helgerna.

3D-printing pågår. Här i en Raise 3D Pro2.
Visar printprover

I korridoren där 3D-Centrum huserar sitter en ”exempelvägg” med saker som man printat. Modeller av fötter, hjärtan och andra kroppsdelar hänger uppsatta på väggen tillsammans med praktiska hjälpmedel som en flaskhållare till dropp och en krok som kan sättas på sjukhussängen. Väggen är till för att visa sjukvårdspersonalen exempel på vad 3D-printing kan användas till.

– Vi ser en väldigt stor nytta med tekniken, det gäller att få fler att få upp ögonen för det också, säger Muris Imsirovic som jobbat med AM i många år inom tillverkningsindustrin och nu är 3D-Centrums 3D-printing- och CAD-specialist.

Einar Heiberg Brandt framför 3D-Centrums exempelvägg som ska visa sjukhuspersonalen vad som är möjligt med 3D-printing.
Praktiska problemlösning

Det händer inte sällan att 3D-Centrum får lösa praktiska problem på sjukhuset för att undvika att viktiga maskiner står stilla, kostar pengar och i förlängningen gör att patienterna måste vänta. Erik Ekbom, som är medicinteknisk ingenjör, berättar om en enkel men funktionell lösning till en CT-skanner som skapade kondens undertill.

– Jag tog fram en liten avrinningsbassäng printad i PLA som samlar upp vätskan. Tillverkaren Siemens tyckte att det var en så bra lösning att de ville använda den till andra liknande maskiner, berättar han.

En anatomisk modell av ett hjärta, printat i Sinterits SLS-skrivare med TPU. Det mjuka materialet gör det enklare för kirurgen att skära i modellen för att se insidan.
”Tydligt att vi gör nytta”

Det som personalen på 3D-Centrum lyfter fram som det viktigaste arbetet de gör är de kliniska fallen. Muris Imsirovic har ett exempel som ligger honom extra varmt om hjärtat:

– Det var en flicka som hade ett hål i hjärtat. Det var bestämt att hon skulle genomgå en stor operation med öppen hjärtkirurgi. Man ville hellre göra ett ingrepp via ljumsken, men det var först efter att kirurgen sett den 3D-printade modellen av hjärtat som man beslutade att man vågade gå in via ljumsken.

Ofta med vid operationer

Beslutet innebar en stor lättnad för flickan och hennes anhöriga, framför allt för att hon slapp en lång rehabilitering efter operationen.

– I de fallen blir det väldigt tydligt att vi faktiskt gör nytta, säger Muris.

– Vi är ofta med under operationen också eftersom vi lär oss otroligt mycket av att se hur det fungerar i verkligheten, säger Einar.

Implantaten printas i en Apium M220 med PEEK-filament. Delarna steriliseras sedan inför operation. Apium-skrivaren är framtagen just för att printa implantat.
Halvering av komplikationerna

Sedan starten har 3D-Centrum inte bara uppgraderat maskinparken utan även utvecklat sin kunskap inom 3D-området. De kan också se tydliga vinster med sitt arbete, både när det gäller resurser och patienternas lidande.

Innan 3D-Centrum började tillverka skallimplantat printades istället själva gjutformarna som implantaten tillverkades i. Enligt preliminära data så har det inneburit en halvering när det gäller komplikationerna i samband med operation.

– Med 3D-printade implantat räknar vi med att kunna halvera komplikationerna ytterligare, säger Einar Heiberg Brandt.

Muris Imsirovic och de nya Sinterit-skrivarna Lisa X och Lisa Pro.
Pausat implantatprojekt

Just nu befinner sig skallimplantatsprojektet dock i limbo. I vintras hann kirurgerna operera in fem stycken 3D-printade skallimplantat av de totalt 40 som studien har fått godkännande för – med lyckat resultat. I början av våren hörde Läkemedelsverket av sig och informerade om att de fått in en anmälan mot SUS 3D-Centrum som ifrågasatte metoden.

– Enligt det nya medicintekniska direktivet som kom 2021 så får sjukhusen tillverka saker för eget bruk, om det inte finns kommersiellt tillgängligt på marknaden, förklarar Einar.

I detta fall tolkar SUS som att det är grönt att 3D-printa egna implantat, eftersom det handlar om patientspecifika implantat och ingen extern leverantör kan på korta ledtider leverera implantat.

IVO utreder frågan

Knäckfrågan har blivit vad som gäller när patienten går hem med implantatet. Är det kirurgen som använder implantatet för att laga patienten eller är patienten också en användare? Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som är tillsynsmyndighet har påbörjat en utredning i frågan. Hittills har inget liknande fall prövats i domstol, så det finns inga klara riktlinjer för vad som gäller.

Einar Heiberg Brandt kommer i alla fall att slåss för sin sak.

– Vi kommer att ligga på för att få komma igång igen.

Han lyfter fram fördelarna med printade implantat.

– De som planerar operationerna har räknat ut att det går 40 minuter snabbare att operera in 3D-printade implantat. Med tanke på att en operationssal kostar 30 000 kronor i timmen så sparar det ganska mycket pengar, och det gör det också möjligt att planera in fler operationer.

Kap- och borrmallar nästa steg

I väntan på beslut från IVO rullar printandet på hos 3D-Centrum.

– Nästa stora steg blir att ta fram kap- och borrmallar som kirurgerna kan använda inför operation. En guide som anger exakt rätt vinkel för ett snitt eller exakt var det ska borras, säger Einar Heiberg Brandt.

I ett rum hos 3D-Centrum finns utrustning för AR/VR där kirurgerna kan se 3D-modellerna virtuellt inför en operation. Det innebär att de kan öva och diskutera med sina kollegor för att hitta det bästa tillvägagångssättet. Erik Ekbom och visar hur tekniken fungerar.
Ytterligare ett exempel som 3D-Centrum hjälpt till med är en ipad-hållare som ska sitta på ett droppstativ vid operation.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design