Damkronorna har blivit historiska “hockeygummor”

Såväl spelare från Damkronorna som två klubblag har stått modeller för att ta fram de kvinnliga bordshockeyfigurerna. Foto: Pressbild/Johanna Lundberg

Sedan det klassiska bordshockeyspelet skapades för 80 år sedan har det bara funnits manliga figurer att spela med. Tills nu. 3DVerkstan har på uppdrag av Svenska spel och Svenska ishockeyförbundet 3D-printat en femma med spelare från de svenska Damkronorna.

Inför årets ishockey-VM för damer, som gick av stapeln i Danmark i månadsskiftet augusti och september, togs en uppsättning bordshockeyspelare bestående av stjärnor från de svenska Damkronorna.

– Vi blev kontaktade av Svenska spel i maj och efter det gjorde vi några testgummor, för att se vilket material som funkade och vilken ytfinish de skulle ha, berättar Frida Segerhammar som är 3D-tekniker på 3Dverkstan och sköter företagets tjänster när det gäller 3D-skanning, CAD och 3D-printing.

Några av de färdigprintade figurerna. Foto: 3DVerkstan

Även två klubblag

Förutom landslaget så har även Brynäs IF och Djurgårdens IF fått varsin femma printade, totalt handlar det om 18 spelare som avbildats.

Figurerna har printats i en Nexa3D NXE400-skrivare med xABS-resin. På varje byggplatta fick det plats ungefär 13 stycken figurer och totalt tog det 17 timmar att printa alla spelare.

– Efteråt fick vi ta bort stödmaterialet och snygga till dem lite.

Svenska spel såg sedan till att figurerna blev målade i rätt färger, beroende på lag.

– Det var väldigt spännande att få se slutresultatet. När jag var inne i arbetet så tänkte jag inte så mycket på vilken betydelse det har, det är roligt att ha få ha gjort det, säger Frida Segerhammar om uppdraget.

 

Ett viktigt symbolvärde

Syftet med hockeygummorna är att främja tillväxten inom damhockeyn i Sverige och bygga förebilder för att det ska bli mer jämställt på isen. Figurerna kommer dock inte att finnas tillgängliga för försäljning.

– Att vi och Svenska ishockeyförbundet tar fram hockeygummor bestående av Damkronorna och SDHL-lag kan verka trivialt, men det är ett steg i rätt riktning och figurerna kommer med ett viktigt symbolvärde som är ovärderligt för tjejer som drömmer om en karriär inom hockeyn, säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska spel, i ett pressuttalande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.