Skadat virke blir nya 3D-printade möbler

I Granland får skadat virke nytt liv. Foto: Pressbild

Granbarkborren lämnar stora arealer med förstörd skog efter sig. Designstudenten Simon Mattisson har hittat ett nytt användningsområde för skadat virke: som 3D-printade möbler.

Under förra året drabbades 8,2 miljoner kvadratmeter svensk granskog av granbarkborrens härjningar. Skog som ansetts vara förstörd.

Formgivaren Simon Mattisson. Foto: Skärmdump

Utvecklat träkomposit

Simon Mattisson har i sitt examensprojekt vid Beckmans designskola, som han kallar Granland, tagit fram fem möbler med virke som skadats av granbarkborren.

– Jag har utvecklat en träkomposit som består av granvirke angripet av granbarkborrar, en resurs som tidigare ansetts obrukbar. Det nya materialet använder jag för produktion av min möbelkollektion som tillverkas genom 3D-teknik. När granbarkborren gräver sig fram under trädets bark bildas ett mönster som jag tycker är vackert och som ligger till grund för möbelkollektionens formspråk, säger Simon Mattisson i ett pressutskick.

Möblerna har printats hos Circlab i Torsby som har en stor robotprinter för till exempel möbeltillverkning.

Belönas för innovativ design

Nyligen belönades Simon Mattisson med inredningsföretaget Svenskt Tenns Designstipendium på 20 000 kronor för sin innovativa design.

Motiveringen lyder: ”Att som formgivare sätta sig in i en miljöproblematik, utveckla ett helt nytt material och sedan på ett estetiskt genomarbetat sätt skapa objekt genom 3D-printing, tycker vi är både visionärt och hållbart. Att objekten dessutom är vackra och väl formgivna gör Simon Mattisson och hans projekt Granland till en värdig stipendiat 2022.”

Se mer om Granland i filmklippet nedan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.