3D-skanning avslöjar krigsbrott

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 september 2022
Samarbetet mellan Artec 3D och den ukrainska polisen presenterades på en presskonferens nyligen. Foto: Pressbild

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet.

Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som begåtts över hela Ukraina under kriget.

– Sedan krigets början har den nationella polisen i Ukraina inlett mer än 89 500 straffrättsliga förfaranden baserade på fakta om brott som begåtts enligt krigslagstiftningen, säger Ruslan Horyachenko, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina och fortsätter:

– Ukrainas nationella polis samlar in bevis varje dag. Och ny dokumentationsteknik är användbar, inklusive 3D-teknik. Därför bestämde vi oss för att starta detta samarbete med Artec 3D.

Polisen har använt modellen Artec Leo som är en trådlös och bärbar 3D-skanner. På bara några minuter – eller sekunder – kan man fånga bevis och fullständiga brottsplatser i 3D. Kriminaltekniska experter kan sedan analysera datamaterialet i verklighetstrogna färger. Materialet kan laddas upp på ett säkert sätt till molnlagring, där den kan nås och bearbetas av utredare, såväl som auktoriserade myndigheter och brottmålsdomstolar var som helst i världen.

Artec 3D:s partner i Ukraina, Koda, demonstrerar hur 3D-skanningen fungerar. Foto: Pressbild/Koda

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1