3D-skanning avslöjar krigsbrott

Samarbetet mellan Artec 3D och den ukrainska polisen presenterades på en presskonferens nyligen. Foto: Pressbild

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet.

Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som begåtts över hela Ukraina under kriget.

– Sedan krigets början har den nationella polisen i Ukraina inlett mer än 89 500 straffrättsliga förfaranden baserade på fakta om brott som begåtts enligt krigslagstiftningen, säger Ruslan Horyachenko, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina och fortsätter:

– Ukrainas nationella polis samlar in bevis varje dag. Och ny dokumentationsteknik är användbar, inklusive 3D-teknik. Därför bestämde vi oss för att starta detta samarbete med Artec 3D.

Polisen har använt modellen Artec Leo som är en trådlös och bärbar 3D-skanner. På bara några minuter – eller sekunder – kan man fånga bevis och fullständiga brottsplatser i 3D. Kriminaltekniska experter kan sedan analysera datamaterialet i verklighetstrogna färger. Materialet kan laddas upp på ett säkert sätt till molnlagring, där den kan nås och bearbetas av utredare, såväl som auktoriserade myndigheter och brottmålsdomstolar var som helst i världen.

Artec 3D:s partner i Ukraina, Koda, demonstrerar hur 3D-skanningen fungerar. Foto: Pressbild/Koda

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: