F1-stallet printar 9 000 delar årligen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 28 september 2022
De 3D-printade delarna används framför allt vid tester med skalmodeller i så kallade vindtunnlar. Foto: Pressbild

Formel 1 avgörs inte bara på racingbanan. Förberedelserna är minst lika viktiga och McLaren Racing har därför sökt sig till 3D-printing och Stratasys stereolitografi-teknologi. Nu printas 9 000 bildelar om året för att vinna det viktiga racet utanför banan.

Det internationella bilsportförbundet FIA administrerar regelverket kring Formel 1. Efter tuffa pandemiår, som resulterade i uteblivna intäkter, har FIA beslutat om att skära ner i budgeten för de kommande åren. Det har inneburit utmaningar för F1-stallen.

McLaren har mött de utmaningarna med lösningar i form av 3D-printing. Med en flotta av fem Neo 800-3D-skrivare på sin bas i engelska Woking kan de printa alla aerodynamiska delar de behöver, men även jiggar, mallar och mindre formverktyg.

Delar som printats i en Stratasys Neo 800-skrivare. Foto: Pressbild
Används till skalmodeller

3D-printing används bland annat för tillverkning av främre och bakre vingar samt för karossdelar. De printade delarna används i första hand till skalmodeller, som är 60 procent av originalbilen, och som testas i vindtunnlar.

McLaren rapporterar stora framsteg efter att de har börjat använda tekniken. De 3D-printade delarna i skalmodellerna har visat sig ha en exakthet som innebär att man kan optimera bilens aerodynamik och på så sätt kapa sekunder på banan.

Det kortar även ledtiderna. Produktionstiden för delar till skalmodellerna är bara tre dagar, vilket i sin tur snabbar på utvecklingsfasen.

– Förutom snabbhet kan vi nu producera vindtunneldelar med överlägsen noggrannhet, detaljer och ytfinish, vilket har gjort det möjligt för vårt team att förbättra testning och hitta innovativa nya idéer för att förbättra prestandan. Jag kan inte nog betona hur viktiga dessa fördelar är i Formel 1, med supersnäva deadlines för att leverera bilar till nästa race, och där den minsta designiterationen kan göra hela skillnaden mellan att vinna, förlora eller ta upp positioner på banan, säger Tim Chapman, AM-chef på McLaren Racing, i ett pressuttalande.

Komponenter i full skala

Det har även inneburit kostnadsbesparingar, i synnerhet materialkostnader eftersom det blir lite materialspill jämfört med till exempel fräsning. Som material används Somos PerFORM Reflect resin som är specialutvecklat för vindtunnelsmodeller.

Nu tillverkas runt 9 000 delar årligen med Stratasys Neo 800-skrivare.

– Vi tillverkar inte bara prototyper längre, nu producerar vi många komponenter och verktyg i full storlek, säger Tim Chapman.

Läs vidare

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Får dryga böter för patentintrång

3D-skrivartillverkaren Markforged har ålagts att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som en del av en patentprocess som inleddes 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

Senaste nytt

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Hon är ny chef för RISE AM-center

Marie-Louise Bergholt är från och med april ny verksamhetsledare för RISE Applikationscenter för additiv tillverkning. Hennes viktigaste arbetsuppgift blir att skala upp industrialiseringen av AM ytterligare.
RISE center

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user