Skapa din personliga actionfigur

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 oktober 2022
Patrick Marr, modellutvecklare på Hasbro, säger att den moderna konsumenten vill ha specialanpassade produkter som kan levereras snabbt. Foto: Pressbild/Formlabs

Har du drömt om att vara en karaktär i Ghostbusters eller Power Rangers? Nu kan du i alla fall bli det näst bästa – en actionfigur. Formlabs och Hasbro har genom ett samarbete tagit fram personaliserade actionfigurer.

Det välkända leksaks- och spelföretaget Hasbro har bland annat varumärken som Monopol, Dungeons & Dragons, My little pony och Transformers i sin produktportfölj. ”Hasbro Selfie Series” lanserades i somras och under hösten ska de första selfie-figurerna levereras till kunderna.

Figurerna är tillverkade i Formlabs Form 3-skrivare. Foto: Pressbild/Formlabs
Skanna sitt ansikte

Tanken är att fansen ska kunna ta fram samlarobjekt i form av en femton centimeter hög figur som liknar dem. För att göra detta använder personen en app, Hasbro Pulse, och i denna kan man skanna sitt ansikte och därefter anpassa utseendet. Till att börja med går det att beställa karaktärer i form av G.I Joe, Ghostbusters och Power Rangers. Figuren levereras sedan hem till dörren när den är klar.

Formlabs och Hasbro har samarbetat sedan 2014. Tidigare användes Formlabs 3D-skrivare främst för att kunna ta fram prototyper snabbt. Nu ska tekniken alltså användas för slutprodukter till konsument och dessutom produkter som ska specialanpassas utifrån kundens önskemål.

Ghostbusters är en av de kända filmer och tv-serier som finns att välja bland i ”Hasbro Selfie Series”. Foto: Pressbild/Formlabs
Drygt 30 3D-skrivare gör jobbet

Hasbro har fler än 30 stycken Formlabs Form 3-skrivare i produktionen och använder ett nytt resin som Formlabs utvecklat för detta ändamål, liksom ett anpassat digitalt arbetsflöde. Detta sammantaget möjliggör massproduktion och masspersonalisering av actionfigurerna.

– 3D-printing har länge setts som ett prototypverktyg, men personaliseringsplattformen för Hasbro Selfie Series visar att Formlabs möjliggör tillverkning av slutprodukter i stor skala, säger Max Lobovsky, vd och och medgrundare av Formlabs.

Till en början kommer ”Hasbro Selfie Series” bara att finnas tillgängliga i USA.

Jorge som en röd Power Ranger. Foto: Pressbild/Formlabs

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1