tisdag 28 mars – vecka 13
Patrick Marr, modellutvecklare på Hasbro, säger att den moderna konsumenten vill ha specialanpassade produkter som kan levereras snabbt. Foto: Pressbild/Formlabs
Har du drömt om att vara en karaktär i Ghostbusters eller Power Rangers? Nu kan du i alla fall bli det näst bästa – en actionfigur. Formlabs och Hasbro har genom ett samarbete tagit fram personaliserade actionfigurer.
Det välkända leksaks- och spelföretaget Hasbro har bland annat varumärken som Monopol, Dungeons & Dragons, My little pony och Transformers i sin produktportfölj. “Hasbro Selfie Series” lanserades i somras och under hösten ska de första selfie-figurerna levereras till kunderna.
Tanken är att fansen ska kunna ta fram samlarobjekt i form av en femton centimeter hög figur som liknar dem. För att göra detta använder personen en app, Hasbro Pulse, och i denna kan man skanna sitt ansikte och därefter anpassa utseendet. Till att börja med går det att beställa karaktärer i form av G.I Joe, Ghostbusters och Power Rangers. Figuren levereras sedan hem till dörren när den är klar.
Formlabs och Hasbro har samarbetat sedan 2014. Tidigare användes Formlabs 3D-skrivare främst för att kunna ta fram prototyper snabbt. Nu ska tekniken alltså användas för slutprodukter till konsument och dessutom produkter som ska specialanpassas utifrån kundens önskemål.
Ghostbusters är en av de kända filmer och tv-serier som finns att välja bland i “Hasbro Selfie Series”. Foto: Pressbild/Formlabs
Hasbro har fler än 30 stycken Formlabs Form 3-skrivare i produktionen och använder ett nytt resin som Formlabs utvecklat för detta ändamål, liksom ett anpassat digitalt arbetsflöde. Detta sammantaget möjliggör massproduktion och masspersonalisering av actionfigurerna.
– 3D-printing har länge setts som ett prototypverktyg, men personaliseringsplattformen för Hasbro Selfie Series visar att Formlabs möjliggör tillverkning av slutprodukter i stor skala, säger Max Lobovsky, vd och och medgrundare av Formlabs.
Till en början kommer “Hasbro Selfie Series” bara att finnas tillgängliga i USA.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige