Utökar sin AM-kapacitet genom uppköp

Martin Thorden, vd GKN Aerospace, och Håkan Grubb, vd Permanova Lasersystem. Foto: Pressbild

GKN Aerospace köper Permanova Lasersystem för att bredda sin kapacitet inom additiv tillverkning av flygmotorkomponenter. Förvärvet ska även accelerera företagets hållbarhetsresa.

Göteborgsbaserade Permanova Lasersystem är en leverantör av avancerad laserteknik och industriell integration, och har sedan tidigare ett samarbete med GKN Aerospace när det gäller produktionslösningar för lasersvetsning och additiv tillverkning. Permanova Lasersystem kommer att ingå i den nybildade affärsenheten Engines.

Tillför strategisk förmåga

GKN Aerospace skriver i ett pressmeddelande att förvärvet ska stärka bolagets “utvecklingsförmåga av nya konstruktions- och tillverkningslösningar baserade på additiv fabrikation, påskynda storskalig industrialisering av additiv tillverkning och möjliggöra betydande framtida affärstillväxt”.

Joakim Andersson.

– Permanova tillför en viktig strategisk förmåga för oss. För att lyckas inom additiv tillverkning krävs tre grundläggande förmågor; produktkunskap, processtyrning och systemdesign. Detta förvärv ger oss strategisk kontroll över systemdesignelementet så att vi nu besitter djup kompetens inom alla tre områden. Det är en game changer eftersom det kommer att göra det möjligt för oss att snabba upp industrialiseringen av additiv tillverkning i stor skala, säger Joakim Andersson, koncernchef GKN Aerospace Engines och fortsätter:

– I slutändan kommer det att bidra till att vi kan öka våra andelar i befintliga och framtida motorplattformar och leverera en mer hållbar framtid för luftfarten. Vi har en spännande resa framför oss och jag är glad över att välkomna Permanova till GKN Aerospace-familjen.

Gröna tillverkningslösningar

Genom att utöka användningen av AM ska såväl energi- som materialåtgången minskas kraftigt jämfört med dagens tillverkningsmetoder. Metoden innebär också nya lösningar som kan bidra till flygets klimatomställning.

– Permanova Lasersystem AB är välkänt för sin laserteknik och integrationsexpertis och tillsammans med GKN Aerospace ser vi fram emot att stärka utvecklingen av effektiva och gröna tillverkningslösningar som driver framtiden för hållbart flyg, säger Håkan Grubb, vd Permanova Lasersystem.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: