Svenskt bolag tar hem mångmiljonaffär

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 12 oktober 2022
Samarbetet med AddUp innebär att Interspectral tar ett stort kliv in på den globala AM-marknaden. Foto: Pressbild

Techbolaget Interspectral från Norrköping har fått en stororder från franska metallskrivartillverkaren AddUp. Ordern handlar om mjukvaran AM Explorer som används för kvalitetssäkring i tillverkningsprocessen.

Visualiseringsverktyget AM Explorer utvecklades i samarbete med Siemens Industrial Turbomachinery. Det adresserar ett av marknadens största problem – kvalitetssäkring.

– Kvalitetssäkring står för är en stor del av kostnaden inom additiv tillverkning och branschen lägger idag mycket resurser på att hitta och utveckla lösningar på detta problem. Vår kompetens kring visualisering och förmåga att hantera stora datamängder har visat sig vara attraktiv för marknaden, säger Thomas Rydell ansvarig för AM Explorer på Interspectral i ett pressmeddelande.

Analysera digital tvilling

Med AM Explorer ska ingenjörerna enkelt kunna analysera den komplexa digitala tvilling som skapas under tillverkningsprocessen. Det ska i förlängningen sänka kostnaderna och accelerera utvecklingstakten. Storordern innebär att AM Explorer integreras som en standardkomponent i AddUps mest avancerade 3D-skrivare.

AM Explorer används redan idag av företag och forskningslabb över hela världen, inom bland annat racing och rymdindustrin.

Isabelle Hachette, vd för Interspectral. Foto: Pressbild/Ristenstrand
Genombrott globalt

Förhoppningen är att samarbetet med AddUp ska innebära ett stort kliv in på den växande AM-marknaden för Interspectral. Ambitionen är att växa i takt med industrins behov och löpande addera till exempel AI, streaming eller AR.

– Detta kontrakt markerar ett genombrott för oss på den globala industrimarknaden. Additiv tillverkning har en stark tillväxt och utvecklingspotentialen för oss är enorm. Samarbetet med AddUp är ett första och mycket viktigt steg i vår tillväxtstrategi och vi hoppas att redan inom kort kunna presentera nya partnerskap av denna typ, säger Isabelle Hachette, vd på Interspectral och fortsätter:

– Vår teknologi är plattformsoberoende och kan därför integreras på alla tillverkares 3D-printrar för mer effektiv kvalitetssäkring. För att kunna accelerera utvecklingen inom detta område och på riktigt etablera oss inom additiv tillverkning kommer vi därför även under hösten 2022 ta in extern finansiering.

En första version av bolagens lösning kommer att visas på Formnext i Frankfurt, den 15-18 november.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage