tisdag 28 mars – vecka 13
Samarbetet med AddUp innebär att Interspectral tar ett stort kliv in på den globala AM-marknaden. Foto: Pressbild
Techbolaget Interspectral från Norrköping har fått en stororder från franska metallskrivartillverkaren AddUp. Ordern handlar om mjukvaran AM Explorer som används för kvalitetssäkring i tillverkningsprocessen.
Visualiseringsverktyget AM Explorer utvecklades i samarbete med Siemens Industrial Turbomachinery. Det adresserar ett av marknadens största problem – kvalitetssäkring.
– Kvalitetssäkring står för är en stor del av kostnaden inom additiv tillverkning och branschen lägger idag mycket resurser på att hitta och utveckla lösningar på detta problem. Vår kompetens kring visualisering och förmåga att hantera stora datamängder har visat sig vara attraktiv för marknaden, säger Thomas Rydell ansvarig för AM Explorer på Interspectral i ett pressmeddelande.
Med AM Explorer ska ingenjörerna enkelt kunna analysera den komplexa digitala tvilling som skapas under tillverkningsprocessen. Det ska i förlängningen sänka kostnaderna och accelerera utvecklingstakten. Storordern innebär att AM Explorer integreras som en standardkomponent i AddUps mest avancerade 3D-skrivare.
AM Explorer används redan idag av företag och forskningslabb över hela världen, inom bland annat racing och rymdindustrin.
Förhoppningen är att samarbetet med AddUp ska innebära ett stort kliv in på den växande AM-marknaden för Interspectral. Ambitionen är att växa i takt med industrins behov och löpande addera till exempel AI, streaming eller AR.
– Detta kontrakt markerar ett genombrott för oss på den globala industrimarknaden. Additiv tillverkning har en stark tillväxt och utvecklingspotentialen för oss är enorm. Samarbetet med AddUp är ett första och mycket viktigt steg i vår tillväxtstrategi och vi hoppas att redan inom kort kunna presentera nya partnerskap av denna typ, säger Isabelle Hachette, vd på Interspectral och fortsätter:
– Vår teknologi är plattformsoberoende och kan därför integreras på alla tillverkares 3D-printrar för mer effektiv kvalitetssäkring. För att kunna accelerera utvecklingen inom detta område och på riktigt etablera oss inom additiv tillverkning kommer vi därför även under hösten 2022 ta in extern finansiering.
En första version av bolagens lösning kommer att visas på Formnext i Frankfurt, den 15-18 november.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige