GE avslöjar detaljer om sitt nya metallsystem

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 oktober 2022
Nya Binder Jet Line och Series 3 har utvecklats under fyra års tid. Foto: Pressbild

Efter fyra års utveckling och tester presenterar nu GE Additive mer detaljerad information om den kommande Binder Jet Line-plattformen och Series 3-skrivaren. Ett system som ska kunna printa såväl stora som små delar i hög upplösning och i rasande fart.

GE Additive skriver i ett pressmeddelande att bolaget räknar med att börja leverera systemet till kund under andra halvan 2023. Att lanseringen dröjt beror på att ett gediget utvecklingsarbete gjorts där en utvald grupp av strategiska kunder har testat utrustningen och kommit med feedback. Detta för att försäkra att systemet klarar modern serieproduktion av metalldelar i stora volymer.

Likvärdig med gjutning

Nya Binder Jet Line Series 3 klarar, enligt GE, att printa såväl stora som små delar med hög repeterbarhet och tillförlitlighet. Vidare lovar tillverkaren att pulvret ska kunna avlägsnas utan att komplexa detaljer förstörs, delar kan sintras inom de önskade toleranserna och skrivas ut med hög ytjämnhet. Det är även möjligt att tillverka delar med hög kvalitet som är likvärdiga med gjutning, men mycket snabbare.

När det gäller kostnadsbiten lyfter GE fram flera fördelar. Oanvänt pulver återanvänds och det är möjligt att utnyttja billigare material än vid andra pulverbäddstekniker. Målet är att erbjuda den lägsta kostnaden för ägande av utrustning för additiv tillverkning i metall. Series 3 ska kunna printa upp emot 100 gånger så snabbt som andra additiva system och automationslösningar ska driva hög produktivitet.

Ingen pulverkontakt

Systemet har ett antal säkerhetsfunktioner, till exempel ett slutet system som gör att operatören inte behöver ha någon kontakt med pulvret vid laddning eller under utskrift. Ett övervakningssystem har översyn över processen i realtid och övervakar maskinens status.

Överblivet pulver kan återanvändas.

Läs vidare

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC