GE avslöjar detaljer om sitt nya metallsystem

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 oktober 2022
Nya Binder Jet Line och Series 3 har utvecklats under fyra års tid. Foto: Pressbild

Efter fyra års utveckling och tester presenterar nu GE Additive mer detaljerad information om den kommande Binder Jet Line-plattformen och Series 3-skrivaren. Ett system som ska kunna printa såväl stora som små delar i hög upplösning och i rasande fart.

GE Additive skriver i ett pressmeddelande att bolaget räknar med att börja leverera systemet till kund under andra halvan 2023. Att lanseringen dröjt beror på att ett gediget utvecklingsarbete gjorts där en utvald grupp av strategiska kunder har testat utrustningen och kommit med feedback. Detta för att försäkra att systemet klarar modern serieproduktion av metalldelar i stora volymer.

Likvärdig med gjutning

Nya Binder Jet Line Series 3 klarar, enligt GE, att printa såväl stora som små delar med hög repeterbarhet och tillförlitlighet. Vidare lovar tillverkaren att pulvret ska kunna avlägsnas utan att komplexa detaljer förstörs, delar kan sintras inom de önskade toleranserna och skrivas ut med hög ytjämnhet. Det är även möjligt att tillverka delar med hög kvalitet som är likvärdiga med gjutning, men mycket snabbare.

När det gäller kostnadsbiten lyfter GE fram flera fördelar. Oanvänt pulver återanvänds och det är möjligt att utnyttja billigare material än vid andra pulverbäddstekniker. Målet är att erbjuda den lägsta kostnaden för ägande av utrustning för additiv tillverkning i metall. Series 3 ska kunna printa upp emot 100 gånger så snabbt som andra additiva system och automationslösningar ska driva hög produktivitet.

Ingen pulverkontakt

Systemet har ett antal säkerhetsfunktioner, till exempel ett slutet system som gör att operatören inte behöver ha någon kontakt med pulvret vid laddning eller under utskrift. Ett övervakningssystem har översyn över processen i realtid och övervakar maskinens status.

Överblivet pulver kan återanvändas.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF