GE avslöjar detaljer om sitt nya metallsystem

Nya Binder Jet Line och Series 3 har utvecklats under fyra års tid. Foto: Pressbild

Efter fyra års utveckling och tester presenterar nu GE Additive mer detaljerad information om den kommande Binder Jet Line-plattformen och Series 3-skrivaren. Ett system som ska kunna printa såväl stora som små delar i hög upplösning och i rasande fart.

GE Additive skriver i ett pressmeddelande att bolaget räknar med att börja leverera systemet till kund under andra halvan 2023. Att lanseringen dröjt beror på att ett gediget utvecklingsarbete gjorts där en utvald grupp av strategiska kunder har testat utrustningen och kommit med feedback. Detta för att försäkra att systemet klarar modern serieproduktion av metalldelar i stora volymer.

Likvärdig med gjutning

Nya Binder Jet Line Series 3 klarar, enligt GE, att printa såväl stora som små delar med hög repeterbarhet och tillförlitlighet. Vidare lovar tillverkaren att pulvret ska kunna avlägsnas utan att komplexa detaljer förstörs, delar kan sintras inom de önskade toleranserna och skrivas ut med hög ytjämnhet. Det är även möjligt att tillverka delar med hög kvalitet som är likvärdiga med gjutning, men mycket snabbare.

När det gäller kostnadsbiten lyfter GE fram flera fördelar. Oanvänt pulver återanvänds och det är möjligt att utnyttja billigare material än vid andra pulverbäddstekniker. Målet är att erbjuda den lägsta kostnaden för ägande av utrustning för additiv tillverkning i metall. Series 3 ska kunna printa upp emot 100 gånger så snabbt som andra additiva system och automationslösningar ska driva hög produktivitet.

Ingen pulverkontakt

Systemet har ett antal säkerhetsfunktioner, till exempel ett slutet system som gör att operatören inte behöver ha någon kontakt med pulvret vid laddning eller under utskrift. Ett övervakningssystem har översyn över processen i realtid och övervakar maskinens status.

Överblivet pulver kan återanvändas.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: