Vinnarna korade i Formnext Start-up Challenge

Vinnarna får möjlighet att visa sina innovationer i varsin monter under Formnext i november. Foto: Pressbild/Mesago Mathias Kutt

För åttonde gången har innovativa idéer och tekniska framsteg uppmärksammats i Formnext Start-up Challenge. Under Formnext-mässan i november får de fem vinnarna chansen att visa upp sina vinnande bidrag.

För att kunna delta i tävlingen får företagen inte ha funnits längre än max fem år. Årets vinnare spänner över en rad olika områden inom additiv tillverkning. En av vinnarna är polska Alpha Powders som har utvecklat en patenterad metod för att modifiera SLS-pulver on demand.

En annan är SphereCube från Italien vars egenutvecklade teknologi kan bearbeta polymerbaserade kompositmaterial eller en värmehärdande matris med kontinuerlig fiberförstärkning, vilket möjliggör automatiserad tillverkning av produkter i högpresterande kompositer i komplexa former.

Efterbehandling med robot

Vidare uppmärksammas Photosynthetic för sin snabba och kostnadseffektiva mikro-3D-printing. Det nederländska företaget använder ett optiskt hårdvarusystem, resin baserade på enfoton-polymerisation och algoritmer för att styra utskriftsprocessen. Printern kan skriva ut 50 kubikmillimeter i timmen i en upplösning på under en micron.

Brittiska startup-bolaget Rivelin Robotics har tagit fram en lösning för snabb efterbehandling av delar i metall med hjälp av en robot. Detta innebär en automatiserad process för att ta bort stödstrukturer som minskar defekterna med 90 procent och skapar en tiofaldig kostnadsminskning.

Bröstimplantat av egen vävnad

Slutligen får franska Lattice Medical pris både i Start-up Challenge och AM Venture Impact Award, som särskilt fokuserar på hållbara metoder inom AM. Lattice Medical har utvecklat en patenterad 3D-teknik i samarbete med CHU Lille-France som möjliggör naturlig regenerering av fettvävnad för till exempel bröstimplantat.

Företagets Mat(t)isse-bioprotes är gjord av 3D-printade biomaterial, är helt absorberbar av kroppen och är helt individanpassad. Brösten är alltså helt rekonstruerade från patientens egen vävnad.

Vinnarna visar sina bidrag i varsin monter under Formnext, som pågår den 15-18 november på Messe Frankfurt. De presenterar även sig själva under Formnext Pitchnext-eventet som äger rum tisdagen den 15 november.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.