Vinnarna korade i Formnext Start-up Challenge

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 oktober 2022
Vinnarna får möjlighet att visa sina innovationer i varsin monter under Formnext i november. Foto: Pressbild/Mesago Mathias Kutt

För åttonde gången har innovativa idéer och tekniska framsteg uppmärksammats i Formnext Start-up Challenge. Under Formnext-mässan i november får de fem vinnarna chansen att visa upp sina vinnande bidrag.

För att kunna delta i tävlingen får företagen inte ha funnits längre än max fem år. Årets vinnare spänner över en rad olika områden inom additiv tillverkning. En av vinnarna är polska Alpha Powders som har utvecklat en patenterad metod för att modifiera SLS-pulver on demand.

En annan är SphereCube från Italien vars egenutvecklade teknologi kan bearbeta polymerbaserade kompositmaterial eller en värmehärdande matris med kontinuerlig fiberförstärkning, vilket möjliggör automatiserad tillverkning av produkter i högpresterande kompositer i komplexa former.

Efterbehandling med robot

Vidare uppmärksammas Photosynthetic för sin snabba och kostnadseffektiva mikro-3D-printing. Det nederländska företaget använder ett optiskt hårdvarusystem, resin baserade på enfoton-polymerisation och algoritmer för att styra utskriftsprocessen. Printern kan skriva ut 50 kubikmillimeter i timmen i en upplösning på under en micron.

Brittiska startup-bolaget Rivelin Robotics har tagit fram en lösning för snabb efterbehandling av delar i metall med hjälp av en robot. Detta innebär en automatiserad process för att ta bort stödstrukturer som minskar defekterna med 90 procent och skapar en tiofaldig kostnadsminskning.

Bröstimplantat av egen vävnad

Slutligen får franska Lattice Medical pris både i Start-up Challenge och AM Venture Impact Award, som särskilt fokuserar på hållbara metoder inom AM. Lattice Medical har utvecklat en patenterad 3D-teknik i samarbete med CHU Lille-France som möjliggör naturlig regenerering av fettvävnad för till exempel bröstimplantat.

Företagets Mat(t)isse-bioprotes är gjord av 3D-printade biomaterial, är helt absorberbar av kroppen och är helt individanpassad. Brösten är alltså helt rekonstruerade från patientens egen vävnad.

Vinnarna visar sina bidrag i varsin monter under Formnext, som pågår den 15-18 november på Messe Frankfurt. De presenterar även sig själva under Formnext Pitchnext-eventet som äger rum tisdagen den 15 november.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC