Freemelt lanserar ny maskin lagom till Formnext

Freemelt presenterar i samband med årets Formnext-mässa ett helt nytt system, eMELT. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Svenska 3D-skrivartillverkaren Freemelt avslöjar en produktnyhet inför årets Formnext-mässa, eMELT, som är en maskin för storskalig industriell produktion.

Freemelt har sedan tidigare utvecklat Freemelt ONE, som är ett E-PBF-system (Electron Beam Powder Bed Fusion) i första hand avsett för forskning och materialutveckling. Nya eMELT bygger på teknologin i Freemelt ONE men har kompletterats med med vissa industriella lösningar som utvecklats genom strategiska samarbeten. Det skriver Freemelt i ett pressmeddelande.

– Med eMELT tar vi 3D-printingen till en ny nivå. eMELT har bland annat högre stråleffekt jämfört med andra system på marknaden. Detta, tillsammans med vår nyligen lanserade mjukvara Pixelmelt, gör att kunden kan optimera smältningsprocessen, vilket generar sänkta produktionskostnader samtidigt som en bättre kvalitet och högre produktionskapacitet är möjlig. Därmed är vi ensamma om att inom flera områden kunna erbjuda en lösning som konkurrerar med traditionell tillverkning, säger Daniel Gidlund, som sedan den 1 oktober är vd på Freemelt.

Implantat i titan

eMELT-systemet är utvecklat för att ta upp konkurrensen med traditionella tillverkningsmetoder, och framför allt att göra det både mer kostnadseffektivt och med högre kvalitet. Det kan bland annat användas för tillverkning av implantat i titan, för höftleds- och knäoperationer. Varje år utförs omkring fem miljoner sådana operationer och det blir allt vanligare att använda 3D-printade implantat.

– Vad gäller implantat vet vi att en 3D-utskriven knä-, eller höftled leder till bättre livskvalitet hos patienten. Det beror på att ett 3D-printat implantat med Freemelts teknologi har en bättre förmåga att fästa i benet än ett traditionellt tillverkat implantat, vilket i sin tur gör att man som patient minimerar risken för att senare i livet behöva göra om operationen, säger Per Woxenius, COO på Freemelt.

Premiärvisas under Formnext

Den nya industrielle skrivaren är även lämpad för tillverkning av komponenter i volfram och koppar, till exempel inom förnybar energi, medicinteknik eller elektrifieringen av fordonsindustrin.

eMELT kommer att visas i samband med Formnext i Frankfurt, den 15-18 november. Freemelt ställde ut för första gången 2021, du kan läsa mer om det här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: