Svenskt svampprotein blir vegansk fisk

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 oktober 2022
Mykoproteinet ska kunna användas för att 3D-printa till exempel laxliknande filéer. Foto: Pressbild/Revo Foods

Svenska Mycorena, pionjärer inom mykoproteinteknologi, och österrikiska Revo Foods, som var tidigt ute med 3D-printing av livsmedel, har inlett ett forskningssamarbete. Målet är att tillsammans utveckla veganska alternativ till fisk och skaldjur.

Intresset för alternativ till kött, fisk och skaldjur ökar bland konsumenterna, vilket ställer helt nya krav på livsmedelsproducenterna. Många har försökt att återskapa smaken och texturen i animaliskt protein med 3D-printing, med blandade resultat. Utmaningen har framför allt varit att ta fram hela biffar och filéer.

Bioteknikföretaget Mycorena startades 2017 och har utvecklat en process för framställning av så kallat mykoprotein. Det är ett svampprotein som produceras genom en innovativ fermenteringsprocess.

Nytt segment med köttsubstitut

Genom att kombinera mykoproteinets köttliknande egenskaper med de obegränsade formningsmöjligheterna hos 3D-printing hoppas Mycorena och Revo Foods kunna utveckla ett helt nytt segment med realistiska köttsubstitut. Det printade proteinet kommer att ha en mjuk fibrös textur, en ljus färg och neutral smak.

– Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel, och såg att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter. Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder, säger Paulo Teixeira, CIO på Mycorena i ett pressuttalande.

Företaget har en produktionsanläggning i Göteborg med en kapacitet på 100 ton mykoprotein per år och har tagit fram bland annat veganska alternativ till tonfisk, burgare och köttbullar.

”Lyfta till ny kvalitetsnivå”

Revo Foods jobbar med 3D-printade högkvalitativa växtbaserade fisk- och skaldjursprodukter. Deras lax- och tonfiskalternativ säljs redan i över 3 000 butiker runt om i Europa.

– Mykoprotein är en väldigt intressant ingrediens för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ, vi har dock varit begränsade i vår användning av det i vår 3D-printingprocess på grund av det fibrösa beteendets påverkan. I vårt nya samarbete med Mycorena ser vi stor potential i att utveckla det utskrivbara mykoproteinet ytterligare och därmed lyfta både kött- och fiskalternativ till en ny kvalitetsnivå, vilket behövs för att konsumenter i stor skala ska vara intresserade, säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D