Svenskt svampprotein blir vegansk fisk

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 oktober 2022
Mykoproteinet ska kunna användas för att 3D-printa till exempel laxliknande filéer. Foto: Pressbild/Revo Foods

Svenska Mycorena, pionjärer inom mykoproteinteknologi, och österrikiska Revo Foods, som var tidigt ute med 3D-printing av livsmedel, har inlett ett forskningssamarbete. Målet är att tillsammans utveckla veganska alternativ till fisk och skaldjur.

Intresset för alternativ till kött, fisk och skaldjur ökar bland konsumenterna, vilket ställer helt nya krav på livsmedelsproducenterna. Många har försökt att återskapa smaken och texturen i animaliskt protein med 3D-printing, med blandade resultat. Utmaningen har framför allt varit att ta fram hela biffar och filéer.

Bioteknikföretaget Mycorena startades 2017 och har utvecklat en process för framställning av så kallat mykoprotein. Det är ett svampprotein som produceras genom en innovativ fermenteringsprocess.

Nytt segment med köttsubstitut

Genom att kombinera mykoproteinets köttliknande egenskaper med de obegränsade formningsmöjligheterna hos 3D-printing hoppas Mycorena och Revo Foods kunna utveckla ett helt nytt segment med realistiska köttsubstitut. Det printade proteinet kommer att ha en mjuk fibrös textur, en ljus färg och neutral smak.

– Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel, och såg att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter. Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder, säger Paulo Teixeira, CIO på Mycorena i ett pressuttalande.

Företaget har en produktionsanläggning i Göteborg med en kapacitet på 100 ton mykoprotein per år och har tagit fram bland annat veganska alternativ till tonfisk, burgare och köttbullar.

”Lyfta till ny kvalitetsnivå”

Revo Foods jobbar med 3D-printade högkvalitativa växtbaserade fisk- och skaldjursprodukter. Deras lax- och tonfiskalternativ säljs redan i över 3 000 butiker runt om i Europa.

– Mykoprotein är en väldigt intressant ingrediens för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ, vi har dock varit begränsade i vår användning av det i vår 3D-printingprocess på grund av det fibrösa beteendets påverkan. I vårt nya samarbete med Mycorena ser vi stor potential i att utveckla det utskrivbara mykoproteinet ytterligare och därmed lyfta både kött- och fiskalternativ till en ny kvalitetsnivå, vilket behövs för att konsumenter i stor skala ska vara intresserade, säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods.

Senaste nytt

Trumpf byter namn till Atlix

Maskintillverkaren Trumpf Additive Manufacturing skrotar sitt varumärke, och kommer från och med nu att vara känt som Atlix. Namnbytet sker officiellt i samband med Formnext.
Big-RGB-Big-RGB-20210317_TruPrint_3000_S2_Operator
Trumpf byter namn till Atlix

Nordiskt AM-safari under Formnext

Som 3dp.se tidigare berättat så kommer On Demand 2033, FAME Ecosystem, Dansk AM Hub och Norwegian AM ha en gemensam nordisk paviljong på Formnext. De bjuder även in till "Nordic AM Safari".
IMG_2705
Nordiskt AM-safari under Formnext

Formlabs-grundaren får AMUG:s innovationspris

Max Lobovsky, Formlabs medgrundare och vd, tilldelas Additive Manufacturing Users Groups (AMUG) prestigefyllda Innovators Award. Han får priset för att hans innovationer fört den additiva tillverkningen framåt.
Formlabs-pris
Formlabs-grundaren får AMUG:s innovationspris

Printa ännu större med Prusa CORE One L

Hösten 2024 lanserade den tjeckiska tillverkaren Prusa Research modellen CORE One. Nu har den fått en "storebror" i form av Prusa CORE One L för större utskrifter.
CORE-One-ver-2
Printa ännu större med Prusa CORE One L

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1
Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2
Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo
3devo förvandlar restpulver till filament

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage
Nordens första testbädd för 3D-printad betong