Stratasys satsar på automatiserad efterbehandling

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 oktober 2022
Den nya efterbehandlingslösningen är kompatibel med 3D-skrivare av modellen Origin One. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Stratasys ställer i år ut på Formnext i en av mässans största montrar. Där visas AM-lösningar för alla steg i värdekedjan under temat ”Let’s Talk Manufacturing”.

Bland nyheterna som ställs ut finns en automatiserad efterbehandlingslösning till 3D-skrivaren Origin One, P3 Automated Production Cell. Denna ska automatisera flödet mellan flera Origin One-skrivare och efterbehandlingsutrustning för rengöring, torkning och härdning. Det ska leda till kostnadsbesparingar genom ett minskat personalbehov så att företagen kan skala upp och effektivisera sin produktion.

Stratasys kallar detta för ett ”demonstration project” och lämnar inga fler detaljer i nuläget. Det finns inte heller några uppgifter om när en sådan lösning kan komma ut på marknaden.

Andy Langfeld. Foto: Arkiv
Tillskott i materialportföljen

Under Formnext, som pågår den 15-18 november på Messe Frankfurt, visas även nyheter på materialsidan för samtliga av Stratasys tekniker: stereolitografi, SAF, FDM, P3 och PolyJet. Det finns ett samarbete med ett flertal materialtillverkare, bland andra Arkema/Kimya, Victrex och Covestro, som Stratasys förvärvade tidigare i år.

– Under de senaste två och ett halvt åren har vårt fokus utökats från att bygga upp vår hårdvaruportfölj till att arbeta med viktiga industripartners för att utveckla ett brett utbud av användningsspecifika lösningar. Dessa kompletta lösningar omfattar hårdvara, mjukvara, material och tjänster som skapar nya affärsmöjligheter för våra kunder, säger Andy Langfeld, President EMEA på Stratasys i ett uttalande från företaget.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1