Dryckesförpackningar får nytt liv i 3D-skrivaren

Några av produkterna som printats med materialet PolyAl, här från designmässan i Milano i somras. Foto: Pressbild

Tetra Pak och det nederländska designföretaget Aectual har genom ett samarbete tagit fram 3D-printade inredningsdetaljer som är gjorda av gamla dryckesförpackningar.

Det räcker inte att en använd förpackning samlas in och återvinns. Det var utgångspunkten när Tetra Paks team för fastighets- och arbetsplatsutveckling inledde projektet. Varför inte ta det ett steg till och skapa nya produkter som bibehåller – eller till och med överträffar originalproduktens värde?

Grundtanken är att använda återvunna dryckesförpackningar för att bygga och möblera såväl hem som arbetsplatser, och på så sätt minska användningen av nya material. Under 2021 producerades 200 miljarder dryckesförpackningar, så det finns en strid avfallsström av material att arbeta med.

Påminner om lera

Designföretaget Aectual, med bas i Amsterdam, jobbar med 100 procent cirkulära och 3D-printade produkter inom interiör och arkitektur. De har tagit fram en serie produkter i materialet PolyAl, som består av polymerer och aluminium från återvunna Tetra Pak-förpackningar. Det skriver Tetra Pak i ett pressmeddelande.

– PolyAl är ett mycket imponerande material. Det är lite leraktigt och ser ut som betong, men det är verkligen mångsidigt. Och de små spånorna av aluminium ger det djup och låter färgen blandas väl in i materialet. Den har en härlig taktil finish, säger Hedwig Heinsman som är creative director och medgrundare av Aectual.

Hon förklarar vidare att det krävs stora mängder återvunnet material från identiskt ursprung för att kunna göra projekt liknande som det med Tetra Pak. Aectual arbetar bland annat med företag som Nike, Disney och Burberry.

Hållbar innovation i stor skala

Konceptet som utvecklats tillsammans med Tetra Pak presenterades i samband med designmässan i Milano i somras. Under hösten ska det rullas ut stegvis på Tetra Paks anläggningar runtom i världen. Det består av produkter så som pallar, planteringskärl, väggpaneler, rumsavdelare och fönsterskärmar. När de behöver bytas ut kan de strimlas ner och printas på nytt.

– Som vårt hållbarhetsteam alltid säger, för att en hållbar innovation ska få en påtaglig inverkan måste den vara tillgänglig i stor skala. Det fina med Aectuals plattform är att designen är massanpassningsbar. Så varhelst det finns pålitlig återvinningsinfrastruktur och villiga återvinningspartners, kan PolyAl implementeras i Aectuals design. Vi ser detta som grunden för att skapa verklig systemförändring med PolyAl och det är det vi vill hjälpa till med att underlätta, säger Sudhir Saseedharan, Director of Workplace Experience and Real Estate på Tetra Pak.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.