Dryckesförpackningar får nytt liv i 3D-skrivaren

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 28 oktober 2022
Några av produkterna som printats med materialet PolyAl, här från designmässan i Milano i somras. Foto: Pressbild

Tetra Pak och det nederländska designföretaget Aectual har genom ett samarbete tagit fram 3D-printade inredningsdetaljer som är gjorda av gamla dryckesförpackningar.

Det räcker inte att en använd förpackning samlas in och återvinns. Det var utgångspunkten när Tetra Paks team för fastighets- och arbetsplatsutveckling inledde projektet. Varför inte ta det ett steg till och skapa nya produkter som bibehåller – eller till och med överträffar originalproduktens värde?

Grundtanken är att använda återvunna dryckesförpackningar för att bygga och möblera såväl hem som arbetsplatser, och på så sätt minska användningen av nya material. Under 2021 producerades 200 miljarder dryckesförpackningar, så det finns en strid avfallsström av material att arbeta med.

Påminner om lera

Designföretaget Aectual, med bas i Amsterdam, jobbar med 100 procent cirkulära och 3D-printade produkter inom interiör och arkitektur. De har tagit fram en serie produkter i materialet PolyAl, som består av polymerer och aluminium från återvunna Tetra Pak-förpackningar. Det skriver Tetra Pak i ett pressmeddelande.

– PolyAl är ett mycket imponerande material. Det är lite leraktigt och ser ut som betong, men det är verkligen mångsidigt. Och de små spånorna av aluminium ger det djup och låter färgen blandas väl in i materialet. Den har en härlig taktil finish, säger Hedwig Heinsman som är creative director och medgrundare av Aectual.

Hon förklarar vidare att det krävs stora mängder återvunnet material från identiskt ursprung för att kunna göra projekt liknande som det med Tetra Pak. Aectual arbetar bland annat med företag som Nike, Disney och Burberry.

Hållbar innovation i stor skala

Konceptet som utvecklats tillsammans med Tetra Pak presenterades i samband med designmässan i Milano i somras. Under hösten ska det rullas ut stegvis på Tetra Paks anläggningar runtom i världen. Det består av produkter så som pallar, planteringskärl, väggpaneler, rumsavdelare och fönsterskärmar. När de behöver bytas ut kan de strimlas ner och printas på nytt.

– Som vårt hållbarhetsteam alltid säger, för att en hållbar innovation ska få en påtaglig inverkan måste den vara tillgänglig i stor skala. Det fina med Aectuals plattform är att designen är massanpassningsbar. Så varhelst det finns pålitlig återvinningsinfrastruktur och villiga återvinningspartners, kan PolyAl implementeras i Aectuals design. Vi ser detta som grunden för att skapa verklig systemförändring med PolyAl och det är det vi vill hjälpa till med att underlätta, säger Sudhir Saseedharan, Director of Workplace Experience and Real Estate på Tetra Pak.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1