Dryckesförpackningar får nytt liv i 3D-skrivaren

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 28 oktober 2022
Några av produkterna som printats med materialet PolyAl, här från designmässan i Milano i somras. Foto: Pressbild

Tetra Pak och det nederländska designföretaget Aectual har genom ett samarbete tagit fram 3D-printade inredningsdetaljer som är gjorda av gamla dryckesförpackningar.

Det räcker inte att en använd förpackning samlas in och återvinns. Det var utgångspunkten när Tetra Paks team för fastighets- och arbetsplatsutveckling inledde projektet. Varför inte ta det ett steg till och skapa nya produkter som bibehåller – eller till och med överträffar originalproduktens värde?

Grundtanken är att använda återvunna dryckesförpackningar för att bygga och möblera såväl hem som arbetsplatser, och på så sätt minska användningen av nya material. Under 2021 producerades 200 miljarder dryckesförpackningar, så det finns en strid avfallsström av material att arbeta med.

Påminner om lera

Designföretaget Aectual, med bas i Amsterdam, jobbar med 100 procent cirkulära och 3D-printade produkter inom interiör och arkitektur. De har tagit fram en serie produkter i materialet PolyAl, som består av polymerer och aluminium från återvunna Tetra Pak-förpackningar. Det skriver Tetra Pak i ett pressmeddelande.

– PolyAl är ett mycket imponerande material. Det är lite leraktigt och ser ut som betong, men det är verkligen mångsidigt. Och de små spånorna av aluminium ger det djup och låter färgen blandas väl in i materialet. Den har en härlig taktil finish, säger Hedwig Heinsman som är creative director och medgrundare av Aectual.

Hon förklarar vidare att det krävs stora mängder återvunnet material från identiskt ursprung för att kunna göra projekt liknande som det med Tetra Pak. Aectual arbetar bland annat med företag som Nike, Disney och Burberry.

Hållbar innovation i stor skala

Konceptet som utvecklats tillsammans med Tetra Pak presenterades i samband med designmässan i Milano i somras. Under hösten ska det rullas ut stegvis på Tetra Paks anläggningar runtom i världen. Det består av produkter så som pallar, planteringskärl, väggpaneler, rumsavdelare och fönsterskärmar. När de behöver bytas ut kan de strimlas ner och printas på nytt.

– Som vårt hållbarhetsteam alltid säger, för att en hållbar innovation ska få en påtaglig inverkan måste den vara tillgänglig i stor skala. Det fina med Aectuals plattform är att designen är massanpassningsbar. Så varhelst det finns pålitlig återvinningsinfrastruktur och villiga återvinningspartners, kan PolyAl implementeras i Aectuals design. Vi ser detta som grunden för att skapa verklig systemförändring med PolyAl och det är det vi vill hjälpa till med att underlätta, säger Sudhir Saseedharan, Director of Workplace Experience and Real Estate på Tetra Pak.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage