tisdag 28 mars – vecka 13
Daimler Buses nya e-handelslösning ska “revolutionera tillverkningen av reservdelar”. Foto: Pressbild
Förra året skrev 3dp.se om Daimler Buses som byggt ett mobilt 3D-printingcenter för produktion av reservdelar. Sedan dess har företaget utökat med en hel e-handelslösning så att bussoperatörerna själva kan tillverka de komponenter de behöver.
Lösningen är ett samarbete mellan busstillverkaren Daimler Buses, Wibu-Systems, som erbjuder krypterade licenser, samt Farsoon Technologies som tillhandahåller 3D-skrivarsystem. Tillsammans vill de tre företagen vända upp och ned på tillverkningen av reservdelar och driva på utvecklingen av Industry 4.0 och MaaS (Manufacturing-as-a-Service).
Daimler Buses tillverkar bussar under varumärkena Daimler och Setra, samt reservdelar till dessa. Via webbshoppen Omniplus kan bussoperatörerna nu köpa och printa en rad olika licensierade reservdelar när – och där – de behöver dem. Mellanhanden tas ut ur ekvationen och operatörerna kan skapa en egen “reservdelsfabrik” i miniformat.
Till att börja med finns omkring hundra olika komponenter tillgängliga i webbshoppen. En siffra som ständigt växer och Daimler Buses har identifierat runt 40 000 delar i deras katalog som potentiellt kan 3D-printas i framtiden.
Delarna kan antingen beställas via närmaste servicepartner som är kopplad till Omniplus, eller så kan operatörerna själva printa dem i en Farsoon-certifierad 3D-skrivare. Kunden köper en krypterad 3D-printinglicens som är giltig för den aktuella delen och i rätt antal.
Additiv tillverkning innebär att Daimler kan erbjuda en flexibel försörjning av reservdelar och därmed hålla bussarna rullande, istället för att de ska bli stående i väntan på att delen ska tillverkas och skickas till rätt plats. Detta decentraliserade tillverkningssätt innebär också att man kan undvika onödig lagerhållning och minska transportkostnaderna, vilket i sig ska leda till både ekonomiska och miljömässiga vinster.
Daimler Buses, Farsoon Technologies och Wibu-Systems kommer att visa sin gemensamma lösning i samband med Formnext i Frankfurt, den 15-18 november.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige