Daimler rullar vidare på sin AM-resa

Daimler Buses nya e-handelslösning ska “revolutionera tillverkningen av reservdelar”. Foto: Pressbild

Förra året skrev 3dp.se om Daimler Buses som byggt ett mobilt 3D-printingcenter för produktion av reservdelar. Sedan dess har företaget utökat med en hel e-handelslösning så att bussoperatörerna själva kan tillverka de komponenter de behöver.

Lösningen är ett samarbete mellan busstillverkaren Daimler Buses, Wibu-Systems, som erbjuder krypterade licenser, samt Farsoon Technologies som tillhandahåller 3D-skrivarsystem. Tillsammans vill de tre företagen vända upp och ned på tillverkningen av reservdelar och driva på utvecklingen av Industry 4.0 och MaaS (Manufacturing-as-a-Service).

Daimler Buses tillverkar bussar under varumärkena Daimler och Setra, samt reservdelar till dessa. Via webbshoppen Omniplus kan bussoperatörerna nu köpa och printa en rad olika licensierade reservdelar när – och där – de behöver dem. Mellanhanden tas ut ur ekvationen och operatörerna kan skapa en egen “reservdelsfabrik” i miniformat.

Antalet tillgängliga delar växer

Till att börja med finns omkring hundra olika komponenter tillgängliga i webbshoppen. En siffra som ständigt växer och Daimler Buses har identifierat runt 40 000 delar i deras katalog som potentiellt kan 3D-printas i framtiden.

Delarna kan antingen beställas via närmaste servicepartner som är kopplad till Omniplus, eller så kan operatörerna själva printa dem i en Farsoon-certifierad 3D-skrivare. Kunden köper en krypterad 3D-printinglicens som är giltig för den aktuella delen och i rätt antal.

Visas under Formnext

Additiv tillverkning innebär att Daimler kan erbjuda en flexibel försörjning av reservdelar och därmed hålla bussarna rullande, istället för att de ska bli stående i väntan på att delen ska tillverkas och skickas till rätt plats. Detta decentraliserade tillverkningssätt innebär också att man kan undvika onödig lagerhållning och minska transportkostnaderna, vilket i sig ska leda till både ekonomiska och miljömässiga vinster.

Daimler Buses, Farsoon Technologies och Wibu-Systems kommer att visa sin gemensamma lösning i samband med Formnext i Frankfurt, den 15-18 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.