Daimler rullar vidare på sin AM-resa

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 31 oktober 2022
Daimler Buses nya e-handelslösning ska ”revolutionera tillverkningen av reservdelar”. Foto: Pressbild

Förra året skrev 3dp.se om Daimler Buses som byggt ett mobilt 3D-printingcenter för produktion av reservdelar. Sedan dess har företaget utökat med en hel e-handelslösning så att bussoperatörerna själva kan tillverka de komponenter de behöver.

Lösningen är ett samarbete mellan busstillverkaren Daimler Buses, Wibu-Systems, som erbjuder krypterade licenser, samt Farsoon Technologies som tillhandahåller 3D-skrivarsystem. Tillsammans vill de tre företagen vända upp och ned på tillverkningen av reservdelar och driva på utvecklingen av Industry 4.0 och MaaS (Manufacturing-as-a-Service).

Daimler Buses tillverkar bussar under varumärkena Daimler och Setra, samt reservdelar till dessa. Via webbshoppen Omniplus kan bussoperatörerna nu köpa och printa en rad olika licensierade reservdelar när – och där – de behöver dem. Mellanhanden tas ut ur ekvationen och operatörerna kan skapa en egen ”reservdelsfabrik” i miniformat.

Antalet tillgängliga delar växer

Till att börja med finns omkring hundra olika komponenter tillgängliga i webbshoppen. En siffra som ständigt växer och Daimler Buses har identifierat runt 40 000 delar i deras katalog som potentiellt kan 3D-printas i framtiden.

Delarna kan antingen beställas via närmaste servicepartner som är kopplad till Omniplus, eller så kan operatörerna själva printa dem i en Farsoon-certifierad 3D-skrivare. Kunden köper en krypterad 3D-printinglicens som är giltig för den aktuella delen och i rätt antal.

Visas under Formnext

Additiv tillverkning innebär att Daimler kan erbjuda en flexibel försörjning av reservdelar och därmed hålla bussarna rullande, istället för att de ska bli stående i väntan på att delen ska tillverkas och skickas till rätt plats. Detta decentraliserade tillverkningssätt innebär också att man kan undvika onödig lagerhållning och minska transportkostnaderna, vilket i sig ska leda till både ekonomiska och miljömässiga vinster.

Daimler Buses, Farsoon Technologies och Wibu-Systems kommer att visa sin gemensamma lösning i samband med Formnext i Frankfurt, den 15-18 november.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC