Ta i trä – delar som liknar den äkta varan

Det nya 3D-skrivarsystemet för trä kan skriva ut delar som efterliknar bland annat ask och mahogny. Foto: Pressbild

Plast och metall hör till de vanligaste materialen att 3D-printa med, men det kommer ständigt nya materialalternativ. Nu lanserar Desktop Metal en 3D-skrivare som kan skriva ut realistiska trädelar av återvunnet sågspån.

Ric Fulop, vd för Desktop Metal.

Shop System Forust Edition är enligt tillverkaren världens första kommersiella 3D-skrivarsystem för att omvandla sågspån från skogsindustrin till slutprodukter som efterliknar olika träslag. Systemet skriver ut i hög hastighet med en binder jet-teknologi och bygger på Desktop Metals Shop System-plattform för metall.

– En av de fantastiska sakerna med binder jet-teknologin är att den kan omvandla praktiskt taget vilket pulvermaterial som helst till funktionella delar för slutanvändning. Vi börjar med ett rikligt utbud av sågspånsmaterial, biprodukter från den traditionella träindustrin, och vi använder vår teknik för att bygga en vagga-till-vagga-tillverkning för trä, säger Ric Fulop, grundare och vd för Desktop Metal i ett pressmeddelande, och lyfter fram hållbarhetsaspekten i detta.

Vidare säger Ric Fulop att företaget vill expandera till att erbjuda lösningar även för andra typer av avfallsmaterial som kan pulveriseras.

Den nya träskrivaren bygger på Desktop Metals Shop System-plattform för metall.

Skruva och spika i materialet

3D-skrivaren har en byggvolym på 350 x 222 x 200 millimeter och kan printa med en hastighet på upp emot 1 600 cc/h. Systemet har även en pulverstation och överblivet träpulver kan återanvändas direkt i skrivaren. Till att börja med erbjuder Desktop Metal ett eget sortiment med olika träpulver, men på sikt är tanken att kunderna ska kunna använda egna återvunna sågspånspulver.

Sågspånet binds samman med en speciell binder, som finns i såväl transparenta och bruna kulörer för att få till rätt utseende. Delar kan efter utskriftsprocessen slipas, poleras och färgas precis som vanliga trädelar. De ska även gå att skruva och spika i materialet.

Cocoon-lampan.

Fem olika trämönster

Målgruppen är arkitekter, designers och tillverkare som vill göra lyxiga trädelar som kombinerar design och funktionalitet, för till exempel interiör, belysning och bilinredning. Det är möjligt att printa fem olika mönster som liknar träådring av bland annat ask och mahogny.

Ett exempel på en kommersiell produkt som tagits fram under utvecklingsprocessen av Shop System Forust Edition är lampan Cocoon som tillverkas av Londonbaserade designstudion Hagen Hinderdael.

Shop System Forust Edition finns tillgängligt på marknaden och kommer att visas i Desktop Metals monter under Formnext, den 15-18 november.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.