Bioprinting spås öka explosionsartat

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 november 2022
Det är framför allt bioprinting-relaterade tjänster som står för den största delen av ökningen. Illustration: SmarTech Analysis

Intäkterna från bioprinting väntas nå 1,2 miljarder dollar år 2028, jämfört med dagens 182 miljoner dollar. Nya tekniska framsteg förutspås driva den snabba utvecklingen.

Siffrorna är hämtade från en färsk rapport av analysföretaget SmarTech Analysis, som för tredje gången ger ut ”Bioprinting: Markets and Opportunities”. Rapporten omfattar biobläck, bioprinting-relaterade tjänster och själva 3D-bioskrivarna.

Ständigt nya applikationer

År 2028 är prognosen att nästan 70 procent av intäkterna kommer från applikationer och tjänster för att därefter accelerera ytterligare de kommande åren. Men det handlar inte om sensationella transplantationer av 3D-printade organ, utan snarare om en snabb ökning av applikationer inom läkemedels- och kosmetikatester. Att använda printade vävnader och organ innebär att tillverkarna kan hitta realistiska substitut och undvika tester på djur.

– Det dyker snabbt upp nya applikationer inom bioprinting och de är i linje med viktiga trender inom sjukvården, särskilt trenderna mot personaliserad medicin och att föra vården närmare patienten. Bioprinting kan till exempel göra det möjligt att utföra procedurer som hudtransplantation på en klinik snarare än på specialiserade sjukhus, säger Lawrence Gasman, grundare av SmarTech Analysis och författare till rapporten, i en kommentar.

Nya tekniska framsteg

SmartTech Analysis pekar ut några tendenser med stor kommersiell potential och nämner så kallade ”organs-on-a-chip”. Rapporten förutspår även att extruders och biobläck inte längre kommer att ha en så dominerande ställning som i dag, med över 90 procent av intäkterna under 2022. År 2031 väntas 15 procent av intäkterna komma från helt nyutvecklad teknik. Nästa generations plattformar som har större kapacitet, högre grad av automation och är betydligt mer avancerade när det gäller medicinska funktionaliteter.

Bland företagen som omnämns i rapporten finns 3D Systems/Systemic Bio, Bico (Cellink), Collplant, Envisiontec/Desktop Metal, Fluidform och Rokit Healthcare. Rapporten slår fast att det finns ett hundratal företag som är verksamma inom detta fält, men att många av dem fortfarande har blygsamma intäkter.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC