tisdag 28 mars – vecka 13
Det är framför allt bioprinting-relaterade tjänster som står för den största delen av ökningen. Illustration: SmarTech Analysis
Intäkterna från bioprinting väntas nå 1,2 miljarder dollar år 2028, jämfört med dagens 182 miljoner dollar. Nya tekniska framsteg förutspås driva den snabba utvecklingen.
Siffrorna är hämtade från en färsk rapport av analysföretaget SmarTech Analysis, som för tredje gången ger ut “Bioprinting: Markets and Opportunities”. Rapporten omfattar biobläck, bioprinting-relaterade tjänster och själva 3D-bioskrivarna.
År 2028 är prognosen att nästan 70 procent av intäkterna kommer från applikationer och tjänster för att därefter accelerera ytterligare de kommande åren. Men det handlar inte om sensationella transplantationer av 3D-printade organ, utan snarare om en snabb ökning av applikationer inom läkemedels- och kosmetikatester. Att använda printade vävnader och organ innebär att tillverkarna kan hitta realistiska substitut och undvika tester på djur.
– Det dyker snabbt upp nya applikationer inom bioprinting och de är i linje med viktiga trender inom sjukvården, särskilt trenderna mot personaliserad medicin och att föra vården närmare patienten. Bioprinting kan till exempel göra det möjligt att utföra procedurer som hudtransplantation på en klinik snarare än på specialiserade sjukhus, säger Lawrence Gasman, grundare av SmarTech Analysis och författare till rapporten, i en kommentar.
SmartTech Analysis pekar ut några tendenser med stor kommersiell potential och nämner så kallade “organs-on-a-chip”. Rapporten förutspår även att extruders och biobläck inte längre kommer att ha en så dominerande ställning som i dag, med över 90 procent av intäkterna under 2022. År 2031 väntas 15 procent av intäkterna komma från helt nyutvecklad teknik. Nästa generations plattformar som har större kapacitet, högre grad av automation och är betydligt mer avancerade när det gäller medicinska funktionaliteter.
Bland företagen som omnämns i rapporten finns 3D Systems/Systemic Bio, Bico (Cellink), Collplant, Envisiontec/Desktop Metal, Fluidform och Rokit Healthcare. Rapporten slår fast att det finns ett hundratal företag som är verksamma inom detta fält, men att många av dem fortfarande har blygsamma intäkter.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige