Bioprinting spås öka explosionsartat

Det är framför allt bioprinting-relaterade tjänster som står för den största delen av ökningen. Illustration: SmarTech Analysis

Intäkterna från bioprinting väntas nå 1,2 miljarder dollar år 2028, jämfört med dagens 182 miljoner dollar. Nya tekniska framsteg förutspås driva den snabba utvecklingen.

Siffrorna är hämtade från en färsk rapport av analysföretaget SmarTech Analysis, som för tredje gången ger ut “Bioprinting: Markets and Opportunities”. Rapporten omfattar biobläck, bioprinting-relaterade tjänster och själva 3D-bioskrivarna.

Ständigt nya applikationer

År 2028 är prognosen att nästan 70 procent av intäkterna kommer från applikationer och tjänster för att därefter accelerera ytterligare de kommande åren. Men det handlar inte om sensationella transplantationer av 3D-printade organ, utan snarare om en snabb ökning av applikationer inom läkemedels- och kosmetikatester. Att använda printade vävnader och organ innebär att tillverkarna kan hitta realistiska substitut och undvika tester på djur.

– Det dyker snabbt upp nya applikationer inom bioprinting och de är i linje med viktiga trender inom sjukvården, särskilt trenderna mot personaliserad medicin och att föra vården närmare patienten. Bioprinting kan till exempel göra det möjligt att utföra procedurer som hudtransplantation på en klinik snarare än på specialiserade sjukhus, säger Lawrence Gasman, grundare av SmarTech Analysis och författare till rapporten, i en kommentar.

Nya tekniska framsteg

SmartTech Analysis pekar ut några tendenser med stor kommersiell potential och nämner så kallade “organs-on-a-chip”. Rapporten förutspår även att extruders och biobläck inte längre kommer att ha en så dominerande ställning som i dag, med över 90 procent av intäkterna under 2022. År 2031 väntas 15 procent av intäkterna komma från helt nyutvecklad teknik. Nästa generations plattformar som har större kapacitet, högre grad av automation och är betydligt mer avancerade när det gäller medicinska funktionaliteter.

Bland företagen som omnämns i rapporten finns 3D Systems/Systemic Bio, Bico (Cellink), Collplant, Envisiontec/Desktop Metal, Fluidform och Rokit Healthcare. Rapporten slår fast att det finns ett hundratal företag som är verksamma inom detta fält, men att många av dem fortfarande har blygsamma intäkter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.