tisdag 28 mars – vecka 13
Svenska teknikkoncernen Hexagon har de senaste åren inlett många samarbeten inom AM-branschen. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Hexagon och Raytheon Technologies gör gemensam sak och presenterar ett simuleringsverktyg för metallbaserad additiv tillverkning med L-PBF.
Additiv tillverkning ingår i Hexagons avdelning för Manufacturing Intelligence, med huvudkontor i Storbritannien. De senaste åren har Hexagon gjort ett antal förvärv, men också inlett många samarbeten med andra företag i branschen. 3dp.se träffade Volker Mensing, Director of Solutions Marketing, i samband med förra årets Formnext-mässa och då sa han så här om Hexagons strategi:
– Genom att kombinera lösningar kan vi bygga nya och bättre produkter.
Och nu har företaget alltså ingått ytterligare ett partnerskap, den här gången med amerikanska Raytheon Technologies som verkar inom bland annat flygindustrin och det militära området. Det handlar om en programvara för laser powder bed fusion (L-PBF) som ska kunna förutsäga defekter innan den dyra och tidskrävande utskriftsprocessen startar. Analysen ska hjälpa till med att utvärdera slutprodukten och testa olika kombinationer av material, geometrier och printprocesser.
– Vi har samarbetat med Raytheon Technologies för att leverera ett intuitivt och tillgängligt verktyg som hjälper ingenjörer att snabbt förutsäga och minska risker, säger Jeff Robertson, Director of global business development på Hexagon i ett pressuttalande.
Simuleringsverktyget är tillgängligt för en rad olika företag inom additiv tillverkning och kommer vara kostnadsfritt för kunder som redan använder Hexagons Simufact Additive-verktyg. Tack vare likheter i gränssnittet lovar Hexagon en sömlös övergång utan behov av omfattande upplärning.
– Genom att kombinera vår expertis inom additiv tillverkning med Hexagons, tar vi ut en lösning på marknaden som hjälper tillverkare inom alla nivåer att göra bättre produkter med högre effektivitet, säger David Furrer, senior fellow for materials and processes på Pratt & Whitney, som är en del av Raytheon.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige