Hexagon och Raytheon släpper simuleringsverktyg

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 november 2022
Svenska teknikkoncernen Hexagon har de senaste åren inlett många samarbeten inom AM-branschen. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Hexagon och Raytheon Technologies gör gemensam sak och presenterar ett simuleringsverktyg för metallbaserad additiv tillverkning med L-PBF.

Additiv tillverkning ingår i Hexagons avdelning för Manufacturing Intelligence, med huvudkontor i Storbritannien. De senaste åren har Hexagon gjort ett antal förvärv, men också inlett många samarbeten med andra företag i branschen. 3dp.se träffade Volker Mensing, Director of Solutions Marketing, i samband med förra årets Formnext-mässa och då sa han så här om Hexagons strategi:

– Genom att kombinera lösningar kan vi bygga nya och bättre produkter.

Verktyg för L-PBF

Och nu har företaget alltså ingått ytterligare ett partnerskap, den här gången med amerikanska Raytheon Technologies som verkar inom bland annat flygindustrin och det militära området. Det handlar om en programvara för laser powder bed fusion (L-PBF) som ska kunna förutsäga defekter innan den dyra och tidskrävande utskriftsprocessen startar. Analysen ska hjälpa till med att utvärdera slutprodukten och testa olika kombinationer av material, geometrier och printprocesser.

– Vi har samarbetat med Raytheon Technologies för att leverera ett intuitivt och tillgängligt verktyg som hjälper ingenjörer att snabbt förutsäga och minska risker, säger Jeff Robertson, Director of global business development på Hexagon i ett pressuttalande.

Göra bättre produkter

Simuleringsverktyget är tillgängligt för en rad olika företag inom additiv tillverkning och kommer vara kostnadsfritt för kunder som redan använder Hexagons Simufact Additive-verktyg. Tack vare likheter i gränssnittet lovar Hexagon en sömlös övergång utan behov av omfattande upplärning.

– Genom att kombinera vår expertis inom additiv tillverkning med Hexagons, tar vi ut en lösning på marknaden som hjälper tillverkare inom alla nivåer att göra bättre produkter med högre effektivitet, säger David Furrer, senior fellow for materials and processes på Pratt & Whitney, som är en del av Raytheon.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design