Hexagon och Raytheon släpper simuleringsverktyg

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 november 2022
Svenska teknikkoncernen Hexagon har de senaste åren inlett många samarbeten inom AM-branschen. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Hexagon och Raytheon Technologies gör gemensam sak och presenterar ett simuleringsverktyg för metallbaserad additiv tillverkning med L-PBF.

Additiv tillverkning ingår i Hexagons avdelning för Manufacturing Intelligence, med huvudkontor i Storbritannien. De senaste åren har Hexagon gjort ett antal förvärv, men också inlett många samarbeten med andra företag i branschen. 3dp.se träffade Volker Mensing, Director of Solutions Marketing, i samband med förra årets Formnext-mässa och då sa han så här om Hexagons strategi:

– Genom att kombinera lösningar kan vi bygga nya och bättre produkter.

Verktyg för L-PBF

Och nu har företaget alltså ingått ytterligare ett partnerskap, den här gången med amerikanska Raytheon Technologies som verkar inom bland annat flygindustrin och det militära området. Det handlar om en programvara för laser powder bed fusion (L-PBF) som ska kunna förutsäga defekter innan den dyra och tidskrävande utskriftsprocessen startar. Analysen ska hjälpa till med att utvärdera slutprodukten och testa olika kombinationer av material, geometrier och printprocesser.

– Vi har samarbetat med Raytheon Technologies för att leverera ett intuitivt och tillgängligt verktyg som hjälper ingenjörer att snabbt förutsäga och minska risker, säger Jeff Robertson, Director of global business development på Hexagon i ett pressuttalande.

Göra bättre produkter

Simuleringsverktyget är tillgängligt för en rad olika företag inom additiv tillverkning och kommer vara kostnadsfritt för kunder som redan använder Hexagons Simufact Additive-verktyg. Tack vare likheter i gränssnittet lovar Hexagon en sömlös övergång utan behov av omfattande upplärning.

– Genom att kombinera vår expertis inom additiv tillverkning med Hexagons, tar vi ut en lösning på marknaden som hjälper tillverkare inom alla nivåer att göra bättre produkter med högre effektivitet, säger David Furrer, senior fellow for materials and processes på Pratt & Whitney, som är en del av Raytheon.

Läs vidare

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF