tisdag 28 mars – vecka 13
EOS ställer höga krav på företagen som anlitas, de måste bland annat ha en viss maskinpark och kunna serva kunder i hela EMEA-området. Foto: Pressbild
EOS lanserar nu ett nätverk för kontraktstillverkning för att visa på enkla och trygga alternativ till egen tillverkning. Nätverket omfattar till att börja med sju AM-företag i EMEA-regionen, men ska efterhand byggas ut globalt.
Tanken med nätverket är att koppla samman EOS kunder med etablerade aktörer inom additiv tillverkning som kan leverera högkvalitativa delar på ett snabbt och pålitligt sätt. Det gäller allt ifrån snabb prototypframställning till mindre serier, upp till 1 000 delar. Det skriver EOS i ett pressmeddelande.
Nätverket lanseras först i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) och till att börja med ingår följande företag: FKM, Erpro, Volum-E, Pankl, Materialise, Oerlikon, Hasenauer & Hesser. De kommande månaderna ska nätverket utvidgas på en global nivå med fler legotillverkare.
Bland fördelarna med att anlita någon av aktörerna i nätverket lyfter EOS fram att det handlar om erfarna och tillförlitliga partners, enkel tillgång till den senaste EOS-tekniken och kvalitet som möter industriella standarder.
För att bli godkänd som partner i nätverket görs en grundlig utvärdering och företaget måste uppfylla vissa kriterier. Bland annat krävs det att företaget har minst fem EOS-system från de senaste generationerna, som regelbundet underhålls och inspekteras.
Dessutom krävs det att EOS egna pulver används, för att kunna hålla den utlovade kvaliteten, samt att företagen kan leverera till kunder i hela EMEA-området.
– Vi vill att våra kunder ska bli framgångsrika. När de lägger ut sin AM-produktion på en partner från nätverket så ska kunderna få samma EOS-kvalitet och branschexpertis som de är vana vid att få, säger Markus Glasser, Senior Vice President för EOS EMEA.
Företagen som ingår i nätverken kan även fungera som pilotanvändare för nyutvecklad teknologi och ge EOS värdefull feedback om denna.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige