Succéstart med tio sålda maskiner

Ulf Qviberg på AM Efficiency med splitternya CCP-10. Foto: Anja Degerholm

Bara veckor innan årets upplaga av Formnext avslöjade AM Efficiency att man tagit fram en ny efterbehandlingsmaskin i desktop-format. Och vid lanseringen blev det succé direkt för CCP-10.

På förmiddagen under mässans andra dag hade redan tio exemplar sålts, varav fem till en återförsäljare och övriga fem till olika kunder.

– Det har varit ett jättestort intresse. Vi tog med oss en slutgiltig prototyp hit till mässan, men vi håller på att dra igång produktionen av maskinen hemma i Sverige och kommer skeppa den första batchen med fem maskiner inom kort, säger Ulf Qviberg, vd för AM Efficiency.

Trumman på CCP-10 är lite mindre men maskinen har samma patenterade utsugsfunktion som sin föregångare, CCP-2.

Enkel installation

Västerviksföretaget har sedan tidigare en större modell, CCP-2, som är avsedd för efterbehandling av delar som printats i stora SLS-maskiner. Man upptäckte att många kunder använde mindre 3D-skrivare av SLS-typ och att det därför fanns ett tomrum på marknaden. Det är där CCP-10 kommer in i bilden.

Det är en maskin som går igenom en 90-centimetersdörr, kan kopplas till en vanlig väggkontakt och behöver mindre än 300 liter luftinflöde per minut istället för 800 liter som är fallet med CCP-2. Precis som sin föregångare kan maskinen rengöra, färga och polera detaljen. Nytt är att den utrustats med en touchskärm.

Internationellt intresse

Det stora intresset kommer inte bara från potentiella kunder i Europa, utan även i andra delar av världen. Det ger Ulf Qviberg lite huvudbry.

– Vi har haft återförsäljare från bland annat Columbia och Brasilien som är intresserade av att sälja maskinen. Det är såklart kul, men vi vill inte skeppa över halva jordklotet. Vi får nog börja titta på att sätta upp produktion på andra kontinenter för att slippa långa transporter, frågan är bara var vi ska börja, säger han.

Den obligatoriska före och efter-bilden. Ulf Qviberg poängterar att det inte krävs någon manuell blåsning efter att delarna körts i maskinen, allt pulver ska vara borta.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.