Succéstart med tio sålda maskiner

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 november 2022
Ulf Qviberg på AM Efficiency med splitternya CCP-10. Foto: Anja Degerholm

Bara veckor innan årets upplaga av Formnext avslöjade AM Efficiency att man tagit fram en ny efterbehandlingsmaskin i desktop-format. Och vid lanseringen blev det succé direkt för CCP-10.

På förmiddagen under mässans andra dag hade redan tio exemplar sålts, varav fem till en återförsäljare och övriga fem till olika kunder.

– Det har varit ett jättestort intresse. Vi tog med oss en slutgiltig prototyp hit till mässan, men vi håller på att dra igång produktionen av maskinen hemma i Sverige och kommer skeppa den första batchen med fem maskiner inom kort, säger Ulf Qviberg, vd för AM Efficiency.

Trumman på CCP-10 är lite mindre men maskinen har samma patenterade utsugsfunktion som sin föregångare, CCP-2.
Enkel installation

Västerviksföretaget har sedan tidigare en större modell, CCP-2, som är avsedd för efterbehandling av delar som printats i stora SLS-maskiner. Man upptäckte att många kunder använde mindre 3D-skrivare av SLS-typ och att det därför fanns ett tomrum på marknaden. Det är där CCP-10 kommer in i bilden.

Det är en maskin som går igenom en 90-centimetersdörr, kan kopplas till en vanlig väggkontakt och behöver mindre än 300 liter luftinflöde per minut istället för 800 liter som är fallet med CCP-2. Precis som sin föregångare kan maskinen rengöra, färga och polera detaljen. Nytt är att den utrustats med en touchskärm.

Internationellt intresse

Det stora intresset kommer inte bara från potentiella kunder i Europa, utan även i andra delar av världen. Det ger Ulf Qviberg lite huvudbry.

– Vi har haft återförsäljare från bland annat Columbia och Brasilien som är intresserade av att sälja maskinen. Det är såklart kul, men vi vill inte skeppa över halva jordklotet. Vi får nog börja titta på att sätta upp produktion på andra kontinenter för att slippa långa transporter, frågan är bara var vi ska börja, säger han.

Den obligatoriska före och efter-bilden. Ulf Qviberg poängterar att det inte krävs någon manuell blåsning efter att delarna körts i maskinen, allt pulver ska vara borta.

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft