Succéstart med tio sålda maskiner

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 november 2022
Ulf Qviberg på AM Efficiency med splitternya CCP-10. Foto: Anja Degerholm

Bara veckor innan årets upplaga av Formnext avslöjade AM Efficiency att man tagit fram en ny efterbehandlingsmaskin i desktop-format. Och vid lanseringen blev det succé direkt för CCP-10.

På förmiddagen under mässans andra dag hade redan tio exemplar sålts, varav fem till en återförsäljare och övriga fem till olika kunder.

– Det har varit ett jättestort intresse. Vi tog med oss en slutgiltig prototyp hit till mässan, men vi håller på att dra igång produktionen av maskinen hemma i Sverige och kommer skeppa den första batchen med fem maskiner inom kort, säger Ulf Qviberg, vd för AM Efficiency.

Trumman på CCP-10 är lite mindre men maskinen har samma patenterade utsugsfunktion som sin föregångare, CCP-2.
Enkel installation

Västerviksföretaget har sedan tidigare en större modell, CCP-2, som är avsedd för efterbehandling av delar som printats i stora SLS-maskiner. Man upptäckte att många kunder använde mindre 3D-skrivare av SLS-typ och att det därför fanns ett tomrum på marknaden. Det är där CCP-10 kommer in i bilden.

Det är en maskin som går igenom en 90-centimetersdörr, kan kopplas till en vanlig väggkontakt och behöver mindre än 300 liter luftinflöde per minut istället för 800 liter som är fallet med CCP-2. Precis som sin föregångare kan maskinen rengöra, färga och polera detaljen. Nytt är att den utrustats med en touchskärm.

Internationellt intresse

Det stora intresset kommer inte bara från potentiella kunder i Europa, utan även i andra delar av världen. Det ger Ulf Qviberg lite huvudbry.

– Vi har haft återförsäljare från bland annat Columbia och Brasilien som är intresserade av att sälja maskinen. Det är såklart kul, men vi vill inte skeppa över halva jordklotet. Vi får nog börja titta på att sätta upp produktion på andra kontinenter för att slippa långa transporter, frågan är bara var vi ska börja, säger han.

Den obligatoriska före och efter-bilden. Ulf Qviberg poängterar att det inte krävs någon manuell blåsning efter att delarna körts i maskinen, allt pulver ska vara borta.

Läs vidare

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Trio utvecklar AM för försvarsapplikationer

Svenska maskintillverkaren Freemelt har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Saab Dynamics och Linköpings universitet utveckla additiv tillverkning som riktar sig specifikt till försvarsindustrin.
IMG_5084-scaled-e1669812648345

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left