Pulver med lägre klimatpåverkan

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 november 2022
Moritz Kügler, vice president polymer materials på EOS. Foto: Anja Degerholm

På årets Formnext-mässa presenterade EOS två polymermaterial som ska hjälpa kunderna att nå sina hållbarhetsmål. Dessutom visades den nya Fine Detail Resolution-teknologin (FDR).

EOS har dragit igång ett stort hållbarhetsarbete under parollen ”Responsible manufacturing”. Mer om detta kommer du att kunna läsa inom kort här på 3dp.se. En första slutsats av det ambitiösa arbetet är att materialen står för en stor del av klimatavtrycket i produktionskedjan.

Därför har EOS tagit fram två ”grönare” material på polymersidan: PA 1101 Climate Neutral och PA 2200 Carbon Reduced.

De två nya materialen: PA 1101 Climate Neutral och PA 2200 Carbon Reduced.
Utlovar samma kvalitet

PA 11 Climate Neutral är i grunden ett växtbaserat material gjort på ricinolja med liten klimatpåverkan, medan PA 2200 Carbon Reduced är fossilt material som genom förändrade tillverkningsprocesser fått ett 45 procent lägre klimatavtryck. Bland annat har grön energi använts i produktionen av dessa två material.

– Materialen har samma kvalitet och slutresultatet vid användning kommer därför att vara detsamma, säger Moritz Kügler, vice president polymer materials på EOS.

Han poängterar att detta bara är starten på en längre resa där fler material kommer att genomgå samma process, och det gäller även metallpulvren. Det ska också vara möjligt att hitta klimatsmartare alternativ med glasfiber och kolfiber framöver. Förhoppningen är att kunderna ska anamma materialen som har ett mindre koldioxidavtryck, så att EOS på längre sikt enbart ska kunna erbjuda dessa alternativ.

Karin Holst Wennerberg och Mikael Sohlberg på EOS Nordic framför nya Formiga P110 FDR.
Hög detaljrikedom

I EOS monter visades även nya FDR-teknologin och 3D-skrivaren Formiga P110 FDR. Som namnet antyder handlar det om utskrifter av riktigt fina detaljer och strukturer.

– Det är ett system för tunnare gods med högre detaljrikedom, finare toleranser och tunnare utskriftslager, berättar Mikael Sohlberg, Area Sales Manager på EOS Nordic & Baltic.

Formiga P110 FDR påminner om en vanlig Formiga P110 men med en viktig skillnad: en CO-laser som har en fokusdiameter som är hälften så stor som på existerande SLS-teknologier. Det gör det möjligt att printa extremt fina detaljer, till exempel för optiska komponenter och elektronisk utrustning.

En utskrift som är gjord med nya Smart Fusion, som reducerar behovet av stödstrukturer.
Mindre stöd = lägre delkostnad

Mikael Sohlberg slår även ett slag för kommande Smart Fusion-konceptet som lanseras i maj nästa år.

– Det innebär utskrifter med väsentligt reducerade stödstrukturer. Det gör att det går snabbare att bygga detaljerna, det krävs mindre material och betydligt mindre efterbehandling, vilket ger i snitt 30 procent lägre delkostnader. Det är en revolution, skulle jag säga.

EOS patenterade övervakningssystem ser till att det inte sker någon överhettning i processen eller att det skapas några lågtemperaturzoner. Till att börja med kommer Smart Fusion att finnas tillgänglig för EOS M290 och M400.

Vincenzo Abbatiello är specialist på applikationer i metall hos EOS och han hade tagit fram denna cykelram inför Formnext. ”Jag vill visa möjligheterna med AM, inte försöka ta fram en cykel som är så lätt som möjligt. Det handlar snarare om att den ska vara robust med en optimerad design”, säger han.
Tunna blad i denna ”minibok” som är tillverkad med nya FDR-teknologin.
Solglasögon med 3D-printade bågar, ett samarbete med företaget You Mawo.
Denna hockeyhjälm har en förbättrad stötdämpande funktion tack vare den patenterade lösningen Digital foam. Ett utvecklingsprojekt som EOS har med hjälmtillverkaren Bauer.
Besökarna hade chansen att visa sin styrka genom att slå med en 3D-printad slägga så det dånade i hela montern. Ett populärt inslag.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3