Två maskinnyheter hos HP

Devin Mourey flankerar HP:s första 3D-skrivarsystem för metall, Metal Jet S100. Foto: Anja Degerholm

HP lyfte fram sitt arv som “världens bästa printföretag” när de visade två maskinnyheter under Formnext 2022. Inte minst nya metallsystemet som har skrivhuvuden med HP:s beprövade thermal inkjet-teknologi.

Binder jetting-systemet HP Metal Jet S100 avtäcktes i samband med IMTS i Chicago i september. Nu var det dags att visa upp nyheten även i Europa.

– Rent arkitektoniskt liknar den våra tidigare binder jet-maskiner, men eftersom metall väger mer än plast är den mycket mer robust, säger Tim Weber, Global Head RnD 3D Metals på HP.

Han berättar att pulverladdningsstationen kan försörja upp emot sex 3D-skrivare. I denna enhet mixas såväl återvunnet som nytt pulver. Systemet är modulärt och går att bygga på efterhand med en enhet för härdning och en station för att avlägsna överblivet pulver. Syftet är att ha möjligheten att öka automationen om så önskas för att öka produktiviteten och gör det med en låg kostnad per del.

Systemet har testats av 20 kunder de senaste fyra åren. På frågan varför det har dröjt så länge att få en färdig produkt ut på marknaden svarar Tim Weber så här:

– HP är världens bästa printföretag, men när vi började den här resan visste vi inte mycket om 3D-printing i metall. Däremot har vi kunnat använda vårt arv inom tryckbranschen på så sätt att vi vet vad vi kan göra riktigt bra.

I nya S100 sitter skrivhuvuden med HP:s beprövade thermal inkjet-teknologi.

Ventil till bränslesystem

HP visade flera olika exempel på användningsområden. John Deere tillverkar lantbruksutrustning, som traktorer, och har använt Metal Jet S100 för att producera en ventil till traktorernas bränslesystem.

– John Deere har använt 3D-printing i flera år, men det här är det första serietillverkade delen i metall, berättar Devin Mourey, Director of Applications & Process Engineering 3D Metals på HP.

Ventilen är framtagen tillsammans med kontraktstillverkaren GKN. Övergången till additiv tillverkning har bland annat inneburit såväl betydande produktivitetsvinster som miljöfördelar, men även att komponenten klarar extrema väderförhållanden.

John Deere har med hjälp av GKN tillverkat dessa ventiler i rostfritt stål som hör till ett traktorbränslesystem.

Metalldelar med komplex geometri, tillverkade i S100.

Vinster med prototyptillverkning

John Deere har tidigare använt HP:s Multi Jet Fusion-teknik för att optimera sin produktionsprocess. Genom att printa en prototyp för till exempel en vindrutehållare har förmonteringen kunnat minskas från 30 till 10 dagar, kortat leveranstiden med upp till tio veckor och sänkt produktionskostnaden med mellan 20 och 25 procent.

Devin Mourey säger att HP framför allt fokuserar på fyra olika segment när det gäller metall: industriella applikationer, fordonsindustrin, medicin och konsumentprodukter. Andra exempel på applikationer är borrguider för kirurgi, exklusiva inredningsdetaljer till bilar och smycken som formgetts av kända designers.

Med nya HP Jet Fusion 5420W är det möjligt att skriva ut delar som är helt vita, berättar Ayelén Fernández.

Vita utskrifter

Under Formnext visades även nya HP Jet Fusion 5420W med tillhörande materialet PA12W.

– Det är första gången som vi kan presentera ett PA12-material som är helt vitt. Det är ett material som kan användas till exempel inom hälso- och sjukvård och till konsumentprodukter. Du kan göra det med en repeterbarhet och färgstabilitet i industriell kvalitet, säger Ayelén Fernández, WW Segment Manager på HP 3D Printing.

En av kunderna som ser fram emot att utnyttja möjligheten att printa helt vita delar är svenska Prototal Industries.

– Utöver den industriella produktion som HP levererar ser vi ett omedelbart intresse för de nya vita applikationerna som möjliggörs av det senaste tillskottet till HP:s Multi Jet Fusion-familj, säger Jan Löfving, vd för Prototal Industries i ett pressuttalande.

En barnhjälm som printats i Jet Fusion 5420W.

Serietillverkning av vita glasögonbågar med PA12W.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.