SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med…

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Publicerat den: 

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.

Massivit lanserar nya material med Sika

Publicerat den: 

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 

Världens högsta 3D-printade torn byggs i alpby

Publicerat den: 

I den lilla schweiziska byn Mulegns byggs just nu det som ska bli världens högsta 3D-printade struktur. Med en spektakulär arkitektur och utsikt ska det vita tornet – Tor Alva – bli ett attraktivt besöksmål i regionen.

DfAM-skola starten på webbinarserie

Publicerat den: 

Nystartade bolaget Preformance 3DP, som 3dp.se skrev om nyligen, drar igång en digital utbildningsserie. Det första ämnet som ska avhandlas är design for additive manufacturing (DfAM).

Redan många utställare klara till Formnext

Publicerat den: 

Trots ekonomiskt skakiga tider är intresset stort för att medverka på branschens största mässa, Formnext. I slutet av februari var det 574 företag från 35 länder som registrerat sig som utställare.

Presenterar forskning om hälso- och miljöpåverkan

Publicerat den: 

Måndagen den 11 mars hålls ett öppet slutwebbinarium för projektet HÄMAT, Health Impacts of Additive Manufacturing, som handlar om hälso- och miljöpåverkan av additiv tillverkning och utmaningar för en hållbar produktion.

Titanstruktur med exceptionell hållfasthet

Publicerat den: 

Forskare vid RMIT University i Australien har skapat ett 3D-printat metamaterial som är 50 procent starkare än den starkaste legeringen med liknande densitet som används inom rymdindustrin.

Metallkit nu även för S7-modellen

Publicerat den: 

Ultimakers Metal Expansion Kit har tidigare funnits tillgängligt för modellen S5. Nu kan även användare av S7:an printa metalldelar med detta tillägg.

Sandvik gör förvärv inom CAM

Publicerat den: 

Sandvik har tecknat avtal om att förvärva Cimquest, en USA-baserad återförsäljare av CAM-lösningar och distributör av produkter inom additiv tillverkning.

NASA:s efterlysning: Åk till “Mars” och bo i 3D-printat habitat

Publicerat den: 

Glöm campingsemestern, du kan följa med NASA på en årslång vistelse till Mars istället! Återigen gör NASA det (nästan) möjligt att tillbringa dina dagar på planeten och bjuder in sökande till sitt nästa simulerade årslånga Mars-uppdrag under programmet Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Protech firar 30 år med Stratasys

Publicerat den: 

I år är det 30 år sedan Protech sålde norra Europas första 3D-skrivare, en FDM-maskin från Stratasys. Protech har sedan dess varit en trogen partner på den nordiska marknaden.

3D-printade golfklubbor med intern struktur

Publicerat den: 

Japanska märket Designer har lanserat nya golfklubbshuvuden i titan. Dessa är tillverkade i Farsoon Technologies 3D-skrivare för metall och marknadsförs som “ultrastarka och lätta”. Inuti finns självbärande inre strukturer, vilket möjliggörs av additiv tillverkning.

3D-printad basketboll utan luft

Publicerat den: 

Sportmärket Wilson har nu släppt en 3D-printad basketboll som aldrig behöver pumpas eftersom den inte innehåller någon luft. 

Miljövänligt byggande med nanocellulosa

Publicerat den: 

Svenska forskare har för första gången visat hur ett lättviktsmaterial som är gjort av nanocellulosa och alger kan 3D-printas och användas som hållbart byggmaterial. 

Sista chansen att delta i designtävling

Publicerat den: 

Har du en befintlig produkt som kan optimeras med hjälp av additiv tillverkning? Skynda då att skicka in ditt bidrag till branschorganisationen SVEAT:s nya tävling “Design Challenge”. 

Småländska servicebyrån satsar på SAF

Publicerat den: 

Nystartade Preformance 3DP i Tenhult blir först i Sverige med att installera Stratasys H350 med SAF-teknologin. Bara tre dagar efter installationen var maskinen satt i produktion.

Prototal gör förvärv inom metall

Publicerat den: 

De senaste åren har Prototal Industries gjort flera uppköp både i Sverige och Europa med fokus på polymerer. Nu gör bolaget ett strategiskt förvärv som betyder att portföljen utökas med bland annat additiv tillverkning i metall.

Lostboyslab har flyttat till nytt

Publicerat den: 

Malmöföretaget Lostboyslab har nu blivit ett Löddeköpingsföretag. I mitten av januari gick flyttlasset till nya lokaler med närhet både till E6 och Malmö.

Forskare har printat fungerande hjärnvävnad

Publicerat den: 

Ett forskarteam i Wisconsin har lyckats 3D-printa mänsklig hjärnvävnad som kan båda växa och fungera som typisk hjärnvävnad. Något som kan få betydelse för behandlingen av sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Första metall-3D-skrivaren i rymden

Publicerat den: 

För första gången i historien ska det 3D-printas i metall i rymden. En banbrytande europeisk 3D-skrivare började i slutet av januari sin färd till den internationella rymdstationen ISS.

Var femte får gå hos Desktop Metal

Publicerat den: 

Efter ett omfattande sparpaket under 2023 drar Desktop Metal till svångremmen ytterligare. Det handlar om besparingar på 50 miljoner dollar som inkluderar en minskning av personalstyrkan med 20 procent.

Event: 3DVerkstan visar sin 3D-portfölj

Publicerat den: 

3DVerkstan i Solna bjuder in till en späckad eftermiddag för att visa hela sitt breda utbud av 3D-skrivare, 3D-skanners och digitala tjänster. Markera den 7 februari i kalendern.