"Tror mycket på SAF-teknologin"

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 november 2022
Anders Brask, vd på Protech, med Stratasys SAF-maskin H350. Foto: Anja Degerholm

Protech Nordics vd Anders Brask tog precis som många andra kollegor i AM-branschen turen till Frankfurt förra veckan. Han var på plats för att spana in vad som visas, inte minst hos Stratasys som Protech varit återförsäljare för i många år.

– Det Stratasys vill kommunicera är att man erbjuder en bred portfölj med polymerteknologier. Att en teknik inte kan lösa alla problem utan det beror helt på kundens behov, säger Anders Brask.

Montern hör till den största på mässan, inte så konstigt med tanke på Stratasys storlek som företag. Här visas allt ifrån hårdvara till material och applikationer.

En lite mer nischad applikation: 3D-printade detaljer på tyg för till exempel exklusiva kläder eller kundanpassade produkter inom fordonsindustrin.
Flexiblare produktion

Enligt Anders Brask är det framför allt funktionella prototyper, jiggar och fixturer som printas bland Protechs nordiska kunder, men till viss del även delar i lågserieproduktion. Storsäljarna är Stratasys J55, en polyjet-skrivare, och FDM-skrivaren F370 CR som även kan hantera fiberförstärkta material. Men han tror starkt på att Stratasys pulverbaserade SAF-teknologi för serieproduktion kommer att slå rot på den nordiska marknaden, i alla fall i sinom tid.

– Det tar tid att introducera en ny teknologi, ibland flera år, men jag tror mycket på SAF-teknologin och H350-maskinen. Fördelen är framför allt att du blir helt flexibel och kan från en dag till en annan byta konstruktion, något som med formsprutning kan ta flera veckor.

Vad är fördelarna med SAF jämfört med det konkurrenterna erbjuder?

– Snabbheten, en jämnare värmefördelning som gör att delen inte skevar eller krymper och att man kan använda det växtbaserade PA11-materialet, som konkurrenterna haft svårt att få att fungera på ett bra sätt. Stratasys har även ett öppet materialsystem.

Demoexemplar på kundcenter

Protech fick tidigare i höst en H350 till sitt kundcenter i Järfälla utanför Stockholm för att kunna visa sina kunder hur maskinen fungerar i praktiken. Anders Brask nämner en viktig poäng som Melissa Orme från Boeing lyfte på årets AM Summit-konferens i Köpenhamn när det gäller övergången till serieproduktion.

– Det viktigaste är inte att du kan producera en exakt likadan detalj som med andra metoder, utan hur många delar du kan ta bort genom att använda additiv tillverkning. Det handlar om att integrera funktionalitet för att dra fördel av 3D-printing som teknik. Gapet mellan formsprutning och andra tillverkningsmetoder börjar sakta stängas. Och ska du kunna konstruera bort säg nio delar så finns det bara en produktionsmetod: additiv tillverkning.

Stratasys har under Formnext satt upp en P3 Automated Production Cell med sex stycken P3-skrivare för att visa hur ett helt flöde med volymproduktion kan se ut.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage