Freemelt siktar mot toppen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 30 november 2022
Daniel Gidlund, vd för Freemelt, med Freemelt ONE. I slutet av nästa år räknar företaget med att släppa nya eMelt för industriell volymproduktion. Foto: Anja Degerholm

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Daniel Gidlund kommer närmast från Sandvik Mining & Rock Solutions där han har haft rollen som Vice President Sales, Division Parts & Services. 3dp.se träffar honom i samband med Formnext-mässan i Frankfurt som är lite av en introduktion till AM-branschen för honom.

– Det här är min sjätte vecka som vd och jag försöker lyssna och lära så mycket jag kan, säger han.

Snabb expansion

På Sandvik har Daniel Gidlund jobbat mycket med kommersialisering och att hitta processer för att kunna hantera stora försäljningsvolymer. Han har haft flera ledande positioner på Sandvik sedan 2008 med fokus på internationell tillväxt.

– Jag har jobbat med eftermarknad under hela min karriär. Det var något jag såg som ny i den här branschen att det finns mycket att förbättra när det gäller servicekanalerna. Freemelt är ett väldigt tekniktungt företag och vi behöver ta hand om det kommersiella och sätta strukturer på ett bra sätt för att kunna växa, säger han.

Under de tre första kvartalen 2022 omsatte börsnoterade Freemelt runt 24 miljoner kronor, vilket är lika mycket som de samlade intäkterna från det att företaget grundades i februari 2017 och fram till början av 2022. Antalet anställda har ökat från 16 till 35 på bara ett år. Bolaget har huvudkontor i Mölndal och en tillverkningsenhet i Linköping samt ett säljkontor i Tyskland.

Den påbörjade tillväxtresan har bara startat.

– I nuläget är vi nummer två i världen inom vårt område, men vi har högre ambitioner än så, att bli den största spelaren, säger Daniel Gidlund.

Kommersialiseringen av Freemelt ONE ska fortsätta även när nya eMelt kommer ut på marknaden. Foto: Pressbild
Viktig produktlansering

En viktig pusselbit i det är det kommande eMelt-systemet för storskalig industriell produktion med Electron Beam Powder Bed Fusion-teknologin (E-PBF), som lanserades under Formnext. Daniel Gidlund säger att intresset varit stort under mässan, trots att ett fysiskt exemplar av maskinen ännu inte visats offentligt. Han visar istället en videopresentation som projiceras på monterns vägg som beskriver utförande och funktioner (se nedan).

eMelt beräknas vara klar för leverans till utvalda nyckelkunder i slutet av 2023. Det är en vidareutveckling av forsknings- och materialutvecklingssystemet Freemelt ONE. Med eMelt vill Freemelt ta upp konkurrensen med traditionell tillverkning såväl när det gäller kostnad som kvalitet och produktivitet.

Den nya industriella 3D-skrivaren är framför allt lämpad för tillverkning av komponenter i titan, volfram och koppar, till exempel inom förnybar energi, medicinteknik eller elektrifieringen av fordonsindustrin.

GE största konkurrenten

Freemelt startades av några tidigare Arcam-anställda som såg potentialen med att ytterligare utveckla Electron Beam Melting-teknologin (EBM), framför allt när det gäller andra applikationer än inom flygindustrin. Arcam blev som bekant uppköpt av GE 2016 och det är också GE som är marknadsledande inom EBM.

Vad ska till för att ni ska bli störst på marknaden?

– eMelt måste leverera enligt våra samt våra kunders förväntan. Kundernas ambitioner måste kunna förverkligas med maskinen, varför eftermarknadsaffären kommer vara en nyckelfaktor till långsiktig framgång. Annars kommer de inte tillbaka för att köpa maskin två eller tre. Det är det absolut viktigaste just nu, men vi måste även fortsätta kommersialiseringen av Freemelt ONE.

Under det tredje kvartalet 2022 har två Freemelt ONE-system levererats till kunder, ett till Slovenien och ett till USA. Bolaget har dessutom fått in ytterligare en order. Freemelt skriver i kvartalsrapporten att man ser en växande efterfrågan på systemet både i Europa och Nordamerika.

Ulric Ljungblad, CIO. Foto: Pressbild
Vid en ”tipping point”

Vidare kan man läsa att Daniel Gidlunds uppgift som vd är att fortsätta bolagets kommersialisering och även utveckla nya produkter, tjänster, affärsmodeller samt vidareutveckla eftermarknaden.

Varför tackade du ja till att bli vd för Freemelt?

– Jag tror mycket på industrin och Freemelts unika teknologi, att vi befinner oss vid en tipping point där branschen och kunderna är inne i en mognadsfas och där tekniken på allvar kan konkurrera med traditionell tillverkning. Det hade varit fantastiskt roligt att få vara med om en industriell revolution.

Daniel Gidlund tar över efter grundaren Ulric Ljungblad som på eget initiativ lämnar vd-posten för en position som CIO, Chief Innovation Officer, och blir även ny styrelseledamot i företaget.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC