Karolinska får eget 3D-center

Lena Gordon Murkes, överläkare, barnradiolog och tillförordnad sektionschef på Karolinskas nya 3D-center. Foto: Pressbild

Karolinska universitetssjukhuset har sedan tidigare använt 3D-printing, men det är först nu som sjukhuset fått sitt eget 3D-center som ska göra tekniken tillgänglig för fler.

3dp.se har tidigare skrivit om Karolinskas användning av 3D-printing. Sedan fem år tillbaka har möjligheten funnits att skriva ut anatomiska modeller i olika plastmaterial, framför allt i operationsförberedande syfte som ett komplement till röntgen och datortomografi. Det kan handla om allt ifrån ett deformerat knä, en krokig rygg eller en exakt kopia av en nyfödd bebis lilla hjärta.

Nu blir 3D-centret en gemensam resurs under avdelningen Bild och funktion på universitetssjukhuset, vilket innebär att fler opererande verksamheter kan nyttja tekniken. Det skriver Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att expandera på Karolinska efterhand som intresset ökar. Och jag tror att det kommer att öka, för många verksamheter börjar förstå vad de faktiskt kan fråga efter. Framför allt i USA används den här tekniken mycket mer än i Sverige, säger Lena Gordon Murkes, överläkare, barnradiolog och tillförordnad sektionschef på 3D-center.

Förstärker med mer personal

Förutom Lena Gordon Murkes jobbar även en medicinteknisk ingenjör på 3D-centret och ytterligare två är under utbildning. Tillsammans ska de arbeta med undervisning och utbildning för andra specialister.

I verksamheten används förutom 3D-printing även operationsplanering med hjälp av olika avancerade datorprogram. Informationen från en datortomografi används för att rita upp en exakt 3D-modell av en patients kroppsdel i datorn.

En avdelning som var tidigt ute med att utnyttja 3D-centrets kompetens är Karolinskas kraniofacialkirurger, som arbetar med att korrigera olika typer av bettfel och ansiktsskador. Tidigare var de hänvisade till 2D-bilder och gipsavgjutningar när operationerna planerades, vilket tog många timmars läkartid i anspråk. Med 3D-tekniken kan de planera i datorn hur en käke ska förflyttas eller till och med pussla ihop dess delar vid riktigt svåra käkfrakturer.

Kortare operationstider

Lena Gordon Murkes ser stora vinster med att använda 3D-printing och 3D-modeller:

– Operationstiderna för vissa ingrepp kan minskas rejält när modeller används. En svår deformitet eller en fraktur framstår väldigt tydligt för en kirurg som får en modell av den skadade kroppsdelen i handen.

Här kan du se ett filmklipp om Karolinska universitetssjukhusets 3D-center.

3dp.se har tidigare även skrivit om Skånes universitetssjukhus som redan har ett eget 3D-Centrum, du kan läsa mer om det här. Även Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har påbörjat arbetet med att starta upp ett 3D-kompetenscentrum och håller just nu på att rekrytera personal.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.