Hållbarhet allt viktigare enligt rapport

Det finns vissa skillnader när det gäller användningen av tekniken om man jämför alla användare med så kallade power users, som redan använt AM-tekniken några år. Grafik: Sculpteo

Sculpteo släpper för åttonde året sin globala trendrapport “The State of 3D Printing”. I årets rapport riktas ljuset mot hållbarhetsfrågor inom AM-branschen. 

Den franska servicebyrån Sculpteo, som är en del av BASF-koncernen, samlar varje år in data om branschen som analyseras för att lyfta fram viktiga trender. Detta för att ge företagen underlag för kommande affärsstrategier och satsningar.

Efterfrågan på hållbara material

Årets rapport fokuserar lite extra på hållbarhetsfrågor. Resultaten visar bland annat att 41 procent av de svarade anser att additiv tillverkning hjälper dem att nå deras hållbarhetsmål. Men svaren sätter samtidigt ljuset på områden som behöver förbättras.

Nästan sex av tio vill se fler hållbara material och ungefär lika många efterfrågar lösningar för att återvinna 3D-printade delar. Det finns också önskemål om att kunna återanvända en större andel av materialet i pulverbaserade teknologier.

Hela 84 procent är optimistiska inför framtiden när det gäller additiv tillverkning, varav 58 procent svarar att det är mycket optimistiska. 61 procent ser en stor fördel med att använda tekniken, inte minst för att kunna producera on demand och inte behöva oroa sig för produkter som inte blir sålda.

Allt mer serietillverkning

Enligt rapporten börjar tillverkning av slutprodukter med hjälp av 3D-printing mer eller mindre bli “mainstream”. Av så kallade power users, som är ett segment av mer erfarna användare inom AM, är det 40 procent som använder tekniken för tillverkning av mindre serier och 18 procent för massproduktion.

Av alla användare svarar en fjärdedel att de använder tekniken för att accelerera produktutveckling och var tredje svarar att budgetfrågan är huvudanledningen till att 3D-printing inte används mer.

Rapporten kan laddas hem kostnadsfritt via denna länk.

Majoriteten, 67 procent, gjorde investeringar på under 10 000 euro förra året. Grafik: Sculpteo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.