Hoppas bli först med AM-bygge i rymden

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 december 2022
Så här skulle det kunna se ut om Icons planer för additiv tillverkning på månen blir verklighet. Foto: Pressbild

Amerikanska byggbolaget Icon har fått ett unikt uppdrag av Nasa: att utveckla ett system för att kunna bygga med additiv tillverkning på månen. Ett uppdrag värt 52,7 miljoner dollar.

Texasbaserade Icon har gjort sig ett namn i AM-branschen för sina storskaliga 3D-skrivare som använts för att bygga bostäder i bland annat Mexiko och USA. Hittills har dock ingen använt 3D-tekniken för att bygga på en annan planet och Icon hoppas bli pionjärer. Icons så kallade Olympus-projekt har som mål att utveckla ett rymdbaserat byggsystem för additiv tillverkning.

Planen är att använda lokala resurser som byggmaterial, som lös jord som finns på månens yta. Genom att gå igenom prover från tidigare rymdfärder ska man kunna simulera materialets mekaniska beteende.

Icons 3D-printade byggnader ska gör det möjligt att stanna längre och utforska planeten närmare.

– För att ändra paradigmen inom rymdforskning från ”dit och tillbaka igen” till ”där för att stanna”, kommer vi att behöva robusta, motståndskraftiga och kapabla system som kan använda de lokala resurserna på månen och andra planeter. Vi är glada över att vår forskning och teknik har visat att sådana system verkligen är möjliga, och vi ser fram emot att nu göra den möjligheten till verklighet, säger Jason Ballard, vd och medgrundare av Icon i ett pressuttalande.

Projektet ingår i fas tre av Nasas SBIR-program, Small Business Innovation Research. Det är ett led i Nasas långsiktiga planer på att bygga habitat och kritisk infrastruktur för att kunna utforska i första hand månen närmare, men även andra planeter.

Se mer om Olympus-projektet i videoklippet nedan.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3