Hoppas bli först med AM-bygge i rymden

Så här skulle det kunna se ut om Icons planer för additiv tillverkning på månen blir verklighet. Foto: Pressbild

Amerikanska byggbolaget Icon har fått ett unikt uppdrag av Nasa: att utveckla ett system för att kunna bygga med additiv tillverkning på månen. Ett uppdrag värt 52,7 miljoner dollar.

Texasbaserade Icon har gjort sig ett namn i AM-branschen för sina storskaliga 3D-skrivare som använts för att bygga bostäder i bland annat Mexiko och USA. Hittills har dock ingen använt 3D-tekniken för att bygga på en annan planet och Icon hoppas bli pionjärer. Icons så kallade Olympus-projekt har som mål att utveckla ett rymdbaserat byggsystem för additiv tillverkning.

Planen är att använda lokala resurser som byggmaterial, som lös jord som finns på månens yta. Genom att gå igenom prover från tidigare rymdfärder ska man kunna simulera materialets mekaniska beteende.

Icons 3D-printade byggnader ska gör det möjligt att stanna längre och utforska planeten närmare.

– För att ändra paradigmen inom rymdforskning från “dit och tillbaka igen” till “där för att stanna”, kommer vi att behöva robusta, motståndskraftiga och kapabla system som kan använda de lokala resurserna på månen och andra planeter. Vi är glada över att vår forskning och teknik har visat att sådana system verkligen är möjliga, och vi ser fram emot att nu göra den möjligheten till verklighet, säger Jason Ballard, vd och medgrundare av Icon i ett pressuttalande.

Projektet ingår i fas tre av Nasas SBIR-program, Small Business Innovation Research. Det är ett led i Nasas långsiktiga planer på att bygga habitat och kritisk infrastruktur för att kunna utforska i första hand månen närmare, men även andra planeter.

Se mer om Olympus-projektet i videoklippet nedan.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.