Lukrativ framtid spås för AM i metall

Powder Bed Fusion-teknologierna kommer stå sig starka, enligt Smartechs prognoser, men även Metal Binder Jetting är på uppåtgående. Grafik: Smartech

År 2031 väntas metallkomponenter värda 75 miljarder dollar produceras årligen med additiv tillverkning. Detta enligt analysföretaget Smartechs senaste prognos.

Företaget har tagit fram faktiska siffror för AM i metall från 2021 och kombinerar dessa med förväntade volymer år 2025 respektive 2030. Resultaten visar att pulverbäddsteknologierna (PBF) är mest utbredda i dagsläget, men ser även ut att ha en positiv utvecklingskurva de kommande åren. Förra året producerades drygt 20 miljoner delar årligen med PBF, 2025 väntas den siffran ha stigit till närmare 50 miljoner och 2031 till nästan 120 miljoner delar.

Även de andra teknologierna kommer att öka och konkurrera med konventionella tillverkningsmetoder, om man får tro Smartech. Framför allt Metal Binder Jetting (MBJ) men även Bound Metal Extrusion (BME) och Directed Energy Deposition (DED), dock på betydligt blygsammare nivåer.

Enligt analysföretagets prognos är det framför allt produkter för slutanvändning som förväntas stå för den stora volymökningen, vilket befäster trenden från tidigare år om en ökad industrialisering inom branschen. Flygindustrin och den medicinska sektorn är fortsatt de mest attraktiva områdena för att hitta värde genom användning av AM jämfört med traditionell tillverkning.

Marknaden för additiv tillverkning i metall väntas öka stort, enligt Smartech. Foto: Arkiv

Tags: , , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.