Sveat delade spaningar från Formnext

Henrik Lundell från Prototal var moderator för webbinariet som sändes från Campus Värnamo den 8 december.

Vilka intressanta produktnyheter presenterades? Hur ser utvecklingen ut på materialsidan? Och hur långt har branschen kommit när det gäller automation? Det var något av det som stod i fokus när Sveat bjöd in till ett webbinarium med nedslag från Formnext-mässan. 

Den stora mässan Formnext i Frankfurt, som arrangerades i november, har växt för varje år och blivit en viktig mötesplats för den spretiga AM-branschen. Tre av medlemmarna i den svenska branschföreningen Sveat medverkade på ett digitalt seminarium den 8 december för att dela med sig av sina spaningar och reflektioner från mässan.

Torbjörn Larsson lyfte fram en granulat-3D-skrivare med variabelt munstycke som kan printa både stort och snabbt, men även med en fin yta.

Hybrid mellan SLA och DLP

Först ut var Torbjörn Larsson från Volvo Cars som sammanfattade sitt femte besök på Formnext. Hans första reflektion var att mässan blivit större och större för varje gång och även mer intressant. Han lyfte fram två maskiner som lite extra intressanta.

Den första är Q.Big 3D:s Queen 1. En 3D-skrivare för granulat av polymermaterial med en byggyta på 1700 x 1050 x 1050 millimeter.

– Den stora innovationen är att den har ett variabelt munstycke med varierande diameter, 1,5 millimeter i detaljläget och 3 millimeter i turboläget. Det möjliggör stora och snabba utskrifter med fin yta, där det behövs.

Den andra skrivaren han nämner är en Axtra 3D X1 Lumia. En hybridmaskin som kombinerar noggrannheten i SLA-tekniken med hastigheten i DLP-processen, som Axtra 3D kallar Hybrid PhotoSynthesis (HPS). Med HPS kan bland annat formsprutningsverktyg för små serier tillverkas till en låg kostnad.

Två intressanta DLP-processer och en pulvernyhet. Det var det Anders Brask på Protech tog med sig hem från Formnext.

Banbrytande jetting-innovation

Anders Brask, vd för Protech, var näst på tur. Hans fokus var mycket på hur AM-branschen kan styra mer mot serietillverkning. Han imponerades av Inkbits VCJ-3D-skrivare (Vision-Controlled Jetting) som löser ett problemet som andra jetting-teknologier brottas med: att det krävs en rulle för att platta till varje lager.

– Inkbits lösning är en sensor som mäter höjden på varje lager som när man skriver ut håller reda på var det krävs mer material och hur mycket, för att uppnå rätt lagertjocklek.

Detta innebär att man kan använda epoxy-material istället för traditionella akrylmaterial. Andra fördelar som han nämner med Inkbits skrivare är att den kan skriva ut inte mindre än ett lager var tredje sekund och använder ett vax som stödmaterial, som enkelt kan smältas och återanvändas.

Andra produktnyheter från mässan som han berättade om var Generas DLP-plattform som förutom utskrift även tvättar, uv-härdar, mäter och kapar detaljen i en och samma maskin. Slutligen, Equispheres aluminiumpulver som ska vara dammfritt och svårantänligt, något som är en utmaning för andra liknande produkter.

Pär Nobring från R.a.p.s tog upp flera produktnyheter som han fastnade för under mässan, framför allt inom FDM.

Flera FDM-nyheter

Pär Nobring från R.a.p.s fick avrunda detta lunchwebbinarium. Han passade på att nämna Etecs nya Free Foam för DLP-processen, som du kan läsa mer om här. Ett expanderande material som kan ersätta till exempel skumgummi.

Annars var det FDM-nyheter som han fastnade för. Polska Vshapers 3D-skrivare som kan printa femaxligt, men även fräsa, borra och mäta, var ett exempel. Tumakers granulatskrivare modell mindre en annan. Mosaics och Triditives automationslösningar ett ytterligare exempel. De två senare hade byggt celler för att visa hur flera 3D-skrivare kan ingå i ett automatiserat flöde.

Automation ett “nödvändigt ont”

Moderatorn Henrik Lundell från Prototal frågade Pär Nobring avslutningsvis om hur han ser på utvecklingen inom automation i den additiva branschen.

– Ja, det är nog ett nödvändigt ont. Branschen har skrikit efter större och snabbare maskiner i flera år och när vi fått det så växer frustrationen över att detaljerna ska tas av plattan, tvättas och blästras. Ska det här bli en teknologi som används för kortserietillverkning, eller till och med för medelstora serier, så är automationsmomentet oerhört viktigt.

Sveats hemsida finns hela webbinariet att se i efterhand.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.