onsdag 8 februari – vecka 6
För att kunna växa ser företagen ett behov av förbättrad efterbehandling, enligt årets rapport från Post-Process. Foto: Arkiv
De efterbehandlingsprocesser som finns tillgängliga för additiv tillverkning i dag är inte tillräckliga för att möta morgondagens behov. Det visar siffror från en färsk rapport i ämnet.
Det är fjärde året som det amerikanska företaget Post-Process gör undersökningen om det lite bortglömda, men kritiska, tredje steget i tillverkningsprocessen: efterbehandlingen. Enligt företaget är målet med rapporten att staka ut en väg för den additiva branschen genom att peka på såväl utmaningar som möjligheter när det gäller efterbehandlingen. Detta för att kunna lägga rätt affärsstrategier.
Rapporten visar att bara var tredje svarar att de metoder de använder i dag är tillräckliga för både nutida och kommande behov. Nästan hälften, 44 procent, anser att metoderna är tillfredsställande i dagsläget men inte för framtiden, i takt med att de vill skala upp sin produktion.
Det skiljer en del mellan de olika 3D-printingteknologierna. De som använder resinbaserade processer, som till exempel DLP och SLA, ser störst utmaningar inför framtiden. Resin är vida känt för att vara ett besvärligt material att ha att göra med, och efterbehandlingen kan enligt rapporten utgöra ett hinder för att utöka produktionen.
Användare av pulverbäddsbaserade teknologier ser störst utmaningar med efterbehandlingen i dag, men även att det kan bli problem i framtiden. De ser också störst behov av investeringar framåt.
På vilket sätt utgör efterbehandlingen ett hinder i produktionen i dag? Mer än hälften svarar att tidsåtgången är den största huvudvärken, men även de färdiga detaljernas exakthet och att kvalificerad arbetskraft används för enkla arbetsuppgifter.
De flesta som svarat på undersökningen använder olika extruderingsteknologier som FDM, FFF och MEM (54 procent), vat-photopolymerization som SLA, DLP och DLS (48 procent) och pulverbädd som SLS och EMB (37 procent).
Deltagarna svarar att de mest använda efterbehandlingsstegen är att ta bort stödstrukturer, resin eller pulver samt att förbättra ytan på detaljen, men även härdning och färgning är ofta förekommande.
“Annual Additive Post-Processing Survey: Trends Report 2022” i sin helhet finns att ladda ner här kostnadsfritt.
Batteritillverkaren Sakuu har ingått ett samarbete med Porsche Consulting för att bygga gigafabriker som med AM ska tillverka litium- och solid-state-batterier, huvudsakligen för elbilsindustrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. februari, 2023
Nyligen gick Myndigheten för yrkeshögskolan ut med vilka YH-utbildningar som blivit beviljade start till hösten. Flera av dessa rör 3D-printing och en av dem är R.a.p.s i samarbete med Yrkeshögskolan Halmstad.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. januari, 2023
Med nya funktioner som en flexibel byggplatta och integrerad luftrenare lovar Ultimaker att nya S7-skrivaren ska vara ännu mer användarvänlig och pålitlig än föregångaren, prisbelönta Ultimaker S5.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 25. januari, 2023
3D-skrivartillverkaren Formlabs lanserar ett system för att koppla ihop flera 3D-skrivare till ett helt ekosystem. Det ska möjliggöra en automatiserad serieproduktion med lägre kostnad per del.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige