GKN-stipendium för simuleringsmodell

Årets GKN-stipendiat Ali Abadi var stolt och glad för utmärkelsen. Foto: Högskolan Väst

I samband med en ceremoni den 15 december tilldelades Ali Abadi årets GKN-stipendium. Han får utmärkelsen för att ha varit med och tagit fram en ny simuleringsmodell för laserbaserad additiv tillverkning med tillsatstråd. 

Ali Abadi har nyligen avslutat sin forskarutbildning på Högskolan Väst och jobbar nu som simuleringsingenjör på Nibe i Trollhättan. Den simuleringsmodell som han utvecklat ska kunna göra tillverkningsprocesserna för till exempel flyg- och rymdkomponenter effektivare och mer robusta.

– En simuleringsmodell sparar mycket tid och material vid utvecklingen av tillverkningsprocesser. Jag har tagit fram en modell som simulerar metall- och värmeöverföring vid additiv tillverkning med titantråd. Det är många parametrar som påverkar smältningen och det är viktigt att förstå vad som händer i processen för att hålla den stabil. Modellen gör det enklare att få kontroll över processen, säger Ali Abadi i ett pressuttalande från Högskolan Väst.

Stipendiet är på 15 000 kronor och kan sökas av studenter och personal på Högskolan Väst. Det delas ut årligen under perioden 2016 och tio år framåt. Det instiftades 2015 när GKN Aerospace fyllde 85 år och Högskolan Väst 25 år.

 

Motiveringen
“Ali Abadi (Seyyed Mohammad Ali Noori Rahim Abadi) har utvecklat en hög kompetens inom komplicerade datorsimuleringar av flödesdynamik. Hans bidrag inom området är tillämpat på additiv tillverkning av metaller vilket kommer att ha ett stort inflytande för förståelsen och utvecklingen av ett ökat antal industriella lösningar i framtiden. Ali har visat enastående skicklighet i att implementera de samband som är involverade så att de bakomliggande fysikaliska modellerna kan användas för effektiv undersökning av möjligheter och begränsningar för olika processer.

Under fyra år av doktorandstudier har Ali visat en produktivitet utöver det vanliga med flera artiklar i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter. Med denna bakgrund kommer Ali att kunna fortsätta bidra till en hållbar utveckling inom framtidens produktionstekniker.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.