Pappersmaterial ska minska plastavfallet

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 december 2022
Forskarna vid TUHH med snöflingor i papper som printats inom ramen för ”Green 3D Printing”-projektet. Foto: Pressbild

Ett forskningsprojekt vid Hamburgs tekniska universitet (TUHH) undersöker hur papper kan användas som material vid 3D-printing. Syftet är att minska plastanvändningen.

Prototyper och olika typer av modeller används ofta bara några få gånger innan de kasseras. Den korta livslängden i kombination med att det ofta är plast som används gör att tillverkningen inte blir särskilt hållbar. Det vill forskarna vid Institutet för laser- och systemteknik (iLAS) på TUHH ändra på.

Projektet ”Green 3D Printing” som leds av professor Claus Emmelmann studerar om plasten kan ersättas med ett material av pappersfiber, närmare bestämt papier-maché, som till exempel äggkartonger tillverkas av. Målet är att utveckla en systemprototyp och en lämplig materialblandning som ska göra hållbar 3D-printing till ett verklig alternativ.

För att göra detta blandas pappersfibrer genom att tillsätta vatten och lim för att bilda en flytande massa som ska kunna bearbetas i en 3D-skrivare. Är limmet dessutom biologiskt nedbrytbart kan de printade delarna till och med kunna kastas som organiskt avfall. Materialet ska kunna användas både inom industrin, som prototyper, och för slutanvändning, till exempel i undervisning eller till hobbyprojekt.

Projektet finansieras genom programmet ”Calls for Transfer” och pågår den 1 januari 2022 till den 30 juni 2023. Forskargruppen har ansökt om patent för sin materialblandning.

Logotypen för Institutet för laser- och systemteknik (iLAS) utskriven med ett hållbart papier-maché-material. Foto: Pressbild

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D