Pappersmaterial ska minska plastavfallet

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 december 2022
Forskarna vid TUHH med snöflingor i papper som printats inom ramen för ”Green 3D Printing”-projektet. Foto: Pressbild

Ett forskningsprojekt vid Hamburgs tekniska universitet (TUHH) undersöker hur papper kan användas som material vid 3D-printing. Syftet är att minska plastanvändningen.

Prototyper och olika typer av modeller används ofta bara några få gånger innan de kasseras. Den korta livslängden i kombination med att det ofta är plast som används gör att tillverkningen inte blir särskilt hållbar. Det vill forskarna vid Institutet för laser- och systemteknik (iLAS) på TUHH ändra på.

Projektet ”Green 3D Printing” som leds av professor Claus Emmelmann studerar om plasten kan ersättas med ett material av pappersfiber, närmare bestämt papier-maché, som till exempel äggkartonger tillverkas av. Målet är att utveckla en systemprototyp och en lämplig materialblandning som ska göra hållbar 3D-printing till ett verklig alternativ.

För att göra detta blandas pappersfibrer genom att tillsätta vatten och lim för att bilda en flytande massa som ska kunna bearbetas i en 3D-skrivare. Är limmet dessutom biologiskt nedbrytbart kan de printade delarna till och med kunna kastas som organiskt avfall. Materialet ska kunna användas både inom industrin, som prototyper, och för slutanvändning, till exempel i undervisning eller till hobbyprojekt.

Projektet finansieras genom programmet ”Calls for Transfer” och pågår den 1 januari 2022 till den 30 juni 2023. Forskargruppen har ansökt om patent för sin materialblandning.

Logotypen för Institutet för laser- och systemteknik (iLAS) utskriven med ett hållbart papier-maché-material. Foto: Pressbild

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design