Pappersmaterial ska minska plastavfallet

Forskarna vid TUHH med snöflingor i papper som printats inom ramen för “Green 3D Printing”-projektet. Foto: Pressbild

Ett forskningsprojekt vid Hamburgs tekniska universitet (TUHH) undersöker hur papper kan användas som material vid 3D-printing. Syftet är att minska plastanvändningen.

Prototyper och olika typer av modeller används ofta bara några få gånger innan de kasseras. Den korta livslängden i kombination med att det ofta är plast som används gör att tillverkningen inte blir särskilt hållbar. Det vill forskarna vid Institutet för laser- och systemteknik (iLAS) på TUHH ändra på.

Projektet “Green 3D Printing” som leds av professor Claus Emmelmann studerar om plasten kan ersättas med ett material av pappersfiber, närmare bestämt papier-maché, som till exempel äggkartonger tillverkas av. Målet är att utveckla en systemprototyp och en lämplig materialblandning som ska göra hållbar 3D-printing till ett verklig alternativ.

För att göra detta blandas pappersfibrer genom att tillsätta vatten och lim för att bilda en flytande massa som ska kunna bearbetas i en 3D-skrivare. Är limmet dessutom biologiskt nedbrytbart kan de printade delarna till och med kunna kastas som organiskt avfall. Materialet ska kunna användas både inom industrin, som prototyper, och för slutanvändning, till exempel i undervisning eller till hobbyprojekt.

Projektet finansieras genom programmet “Calls for Transfer” och pågår den 1 januari 2022 till den 30 juni 2023. Forskargruppen har ansökt om patent för sin materialblandning.

Logotypen för Institutet för laser- och systemteknik (iLAS) utskriven med ett hållbart papier-maché-material. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.