Vilka blir trenderna inom AM 2023?

Vilka riktning tar AM-branschen under 2023? Läs tre trendspaningar nedan. Foto: Pixabay

Det kommande AM-året är fortfarande ett oskrivet blad. 3dp.se har sammanställt några trendspaningar inför 2023.

Avi Reichental, vd för 3D-skrivartillverkaren Nexa 3D, sammanfattade året i ett inlägg på Linkedin innan jul. Han förutspår att inom en snar framtid kommer AM-landskapet att förändras ganska radikalt genom konsolideringar, sammanslagningar och strategiska avyttringar. Vissa av dessa kommer att påverka branschen på ett genomgripande sätt, andra endast marginellt.

Han trycker även på att det redan finns tillräckligt många AM-lösningar och att det knappast behövs fler, snarare färre och bättre lösningar. Fokus bör ligga på att förfina tekniken ytterligare.

Brutna gröna löften

Vidare lyfter han riskerna med “green washing” som han menar kan skada trovärdigheten allvarligt. Branschen måste visa att handling säger mer än ord när det handlar om hållbarhet.

När det gäller automation anser Reichental att tillverkarna hittills misslyckats med att leverera avkastning på investeringar för kunderna med de lösningar som finns tillgängliga. Kundlöftena om skalbarhet och varaktiga effektivitetsvinster måste bli verklighet.

Hans slutsats är dock att det aldrig varit en bättre tid för AM än nu.

Ayelen Fernandez på HP visade ett exempel på individanpassade 3D-printade detaljer, ett handledsstöd, i samband med Formnext 2022.

Personalisering och säkrare logistik

HP pekar ut fyra viktiga trender inför 2023. För det första att kommersiell 3D-printing kommer att vara en viktig drivkraft för att säkra logistikkedjorna i en värld av växande global osäkerhet. Tekniken gör att beroendet av manuell arbetskraft inte blir lika stor och det blir möjligt att konstruera delar med nya komplexa geometrier.

För det andra fokuserar HP på behovet av “hyper-personalisering” med additiv tillverkning. Detta eftersom AM gör det möjligt att snabbt anpassa produktionen för att passa konsumentens ständigt föränderliga preferenser samtidigt som ledtiderna kortas.

För det tredje, digital tillverkning möjliggör innovativ, hållbar produktionsdesign eftersom den optimerar arbetsflöden och accelererar produktionsflöden. Kunderna kan också få en förbättrad förståelse för delens livscykel och skriva ut delar med förbättrad design.

Slutligen lyfter HP att additiv tillverkning kan hjälpa företagen att uppnå sina hållbarhetsmål eftersom tekniken främjar en cirkulär ekonomi, minskar antalet material som används i produktionen samtidigt som den förenklar och skapar mer värde ur produktionssystemen.

Småskalig digital produktion

Materialise listar varje år de viktigaste trenderna inför det kommande året. Företagets vd, Fried Vancraen, säger i ett filmklipp att barriärerna mellan traditionell och additiv tillverkning bryts ner sakta men säkert. Syftet med trendanalysen är att hjälpa kunderna att skala upp till serietillverkning och att i större utsträckning använda tekniken.

En viktig trend som pekas ut är uppgången för smart, distribuerad tillverkning med mindre produktionsenheter närmare kunderna. Enligt Hanne Gielis, Innovation Manager Mindware, är många företag redo att anta ett mer strategiskt förhållningssätt till digital tillverkning.

Hanne Gielis, Innovation Manager Mindware på Materialise. Foto: Skärmdump

Automation genom hela processen

En annan trend är ett ökat fokus på minskade kostnader. Hela processen vid 3D-printing innebär ofta en kostnadsbesparing, bland annat tack vare designförbättringar, kortare ledtider och minskad materialåtgång. Men det är processer som kan förfinas ytterligare, konstaterar Materialise.

En tredje trendspaning är övergången från processautomation till arbetsflödesautomation. För att kunna gå mot storskalig industriell produktion krävs inte bara automation i varje enskilt steg utan längs hela processen.

Avslutningsvis lyfts det ökande behovet av säkra sätt att arbeta med all den data som digital tillverkning innebär. Materialise spår att medvetenheten kommer att öka inom detta område, liksom de program som utvecklas för säkerhet och integritet.

Se mer i filmklippet nedan.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.